שוק מוצף: עוד מתחם קולנוע יוקם בב"ש
במארס יצטרף מתחם קניות חדש ל-11 המתחמים הקיימים בבאר שבע, וינסה להילחם על ארנקיהם של תושבי העיר העומדת בראש דירוג צפיפות מרכזי המסחר העירוניים. הסוחרים הוותיקים מתלוננים על ירידה משמעותית ברווחים, אולם מתכנני הפרויקט משוכנעים: "נזניק את העיר קדימה"
השבוע הכריזו יזמי חברת "ישפרו", חברה בת של נכסים ובניין IDB, בגאווה על הקמת מתחם קניות ענק בעיר באר שבע בחודש מארס הקרוב - "ישפרו פלאנט", אשר לצידה ייפתח גם מתחם קולנוע של יס פלאנט. בכך יצטרפו המשקיעים לתחרות על תושבי הנגב אשר יבלו באותו הזמן ב-11 הקניונים האחרים בעיר.
כתבות נוספות בערוץ הצרכנות
כעת שולט בתחום הקניות בעיר מתחם ה"גרנד קניון" הענק, שנחשב לקניון הסגור הגדול במזרח התיכון. המתחם אשר נפתח לפני כשנתיים וחצי, לצד התחנה המרכזית המשודרגת, כבר נגסו באופן משמעותי בנתח השוק של מרכזי הקניות הותיקים יותר - מתחם "ביג", ה"וואן פלאזה", ו"קניון הנגב". לאחרונה אף נסגר אחד מהמתחמים, "השדרה השביעית", והפך למרכז "דיזיין סנטר" לעיצוב הבית.
היזמים אמנם בונים על מאסות של חיילים ואנשי קבע שיעברו לאזור בעקבות העתקת בסיסי צה"ל לנגב, אך מדובר בתהליך הדרגתי אשר יארך שנים. החשש כעת הוא מקניבליזם של מרכזי הקניות, שיתחרו על אותו נתח אוכלוסייה של מטרופולין הדרום, שמונה כ-600 אלף איש.
לונה פארק ועשרות אולמות קולנוע חדשים
חברת "ישפרו", חברה בת של IDB, משקיעה במתחם החדש כ-400 מיליון שקלים, ומנסה לבדל אותו מיתר מתחמי המסחר בעיר בעזרת מיתוג המבוסס על תפיסת ה"Retail-tainment", המשלבת בין בידור, בילוי וקניות. החלק הקולנועי כולל כ-3,400 מושבים שיתחלקו בין 18 אולמות רגילים, אולם IMAX דיגיטלי ומתחם VIP. בחלק הבידורי והמסחרי יוקם מועדון "הפורום" החדש, מסעדות, בתי קפה, מתחם מזון מהיר, מתחם קניות BIG BOX הכולל חנויות ענק בגדלים שבין 1,000 ל- 2,000 מטרים מרובעים, משטח קארטינג בשטח של כ-3,000 מ"ר, משחקייה, באולינג, ולראשונה באזור - לונה פארק קטן שיוקם בהשקעה של אוליגרך רוסי.
כיום כבר פועל בבאר שבע מתחם קולנוע של רשת גלובוס, הכולל 12 אולמות במרכז הקניות "וואן פלאזה". למרות דרישה לבתי קולנוע מחודשים, ייתכן שכמו במקרה של מתחמי המסחר, גם 40 האולמות החדשים שייפתחו במרכז החדש עולים על הביקוש של התושבים - אולם היזמים של "ישפרו פלאנט" מאמינים שלא. "בעינינו, באר שבע נתפסת כעיר מחוז מרכזית ומתפתחת, שטרם מיצתה את מלוא הפוטנציאל הטמון בה ולא לחינם מכנים אותה 'בירת ההזדמנויות של ישראל'", אמרו.
"בעיר יש אוכלוסייה במצב סוציו-אקונומי יציב, אשר לצד אלפי סטודנטים ומהנדסים הלומדים במוסדות ההשכלה הגבוהה בעיר ועשרות אלפי החיילים בקבע ובסדיר שיציפו את האזור בשנים הקרובות, צפויים להזניק את העיר קדימה", אומר מנכ"ל חברת "ישפרו", זיו שחורי. הוא מצביע על סקר שוק שקבע שלמעלה מ-68% מתושבי באר-שבע קוראים להקמת מתחם בתי קולנוע ומסחר בסגנון שיש בגלילות, ראשון לציון וחיפה. בנוסף, בחברה מסתמכים על פתיחת המתחם גם בסופי שבוע, בניגוד לנהוג ברוב מרכזי המסחר והבידור בעיר, וכן בחניון שיכלול כ-2,500 מקומות.
ירידה משמעותית ברווח לסוחרים הוותיקים
בבאר שבע שטחי מסחר של כ-210 אלף מ"ר אשר משרתים תושבים במצב סוציו-אקונומי נמוך יחסית. העיר מחזיקה בבמקום הראשון בדירוג צפיפות מרכזי המסחר הגבוהה ביותר, ועוקפת בכך את ראשון לציון, תל אביב וחיפה.
עד כה המשיכה העירייה לעודד הקמת שטחי מסחר נוספים, ורק במהלך השנה החולפת השקיעה למעלה מ-30 מיליון שקלים בעבודות פיתוח ברחבי המתחם החדש. הסוחרים במתחמים הותיקים יותר של העיר, באזור עיר העתיקה, ובמרכזי המסחר הקטנים בשכונות, התרעמו כבר לא פעם על המדיניות ועל תחושה של דחיקה החוצה.
גם בקניונים עצמם חלק מבעלי החנויות מרגישים שריבוי שטחי המסחר בבאר שבע לא מאפשר להם לשגשג כפי שהיו יכולים באזור אחר. ותחושת הסוחרים אף מגובה בנתונים - לפי נתוני חברת "ריס", אחרי פתיחת ה"גרנד קניון" ירדו המכירות למ"ר בקניון הנגב ב–33%, במרכז "וואן פלאזה" בכ-25%, ובמרכז "ביג" חלה ירידה של 11%.
המנהלים ב"ישפרו פלאנט" מכירים את הנתונים, ולכן מתמקדים לדבריהם בייצור ערך מוסף שלא קיים בשאר המקומות - ועוסקים בפיתוח עליו הם לא מפרטים בשלב הזה. "ההשקעה העצומה תשתלם לטווח הארוך", לדבריהם, ולא תהפוך את הכניסה הדרומית לבאר שבע לאזור גדוש באולמות קולנוע ובחנויות, אך דל באנשים.