שתף קטע נבחר

 

יהודים באירופה מסירים הכיפה: "החיים מעל הכול"

חברי הקהילות היהודיות באירופה מסכימים כי "הסתרת היהדות היא חולשה" מול האנטישמיות הגואה ביבשת, אך ערך החיים מנצח. בעוד רבים התבטאו נגד הקריאה במרסיי להסתיר סממנים יהודיים, אחרים מספרים שהם כבר רגילים להצניע את דתם: "לא מדברים עברית ברחוב ומסתירים מגן דוד בצעיף"

חיילים מאבטחים את בתי הספר היהודיים בצרפת (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
חיילים מאבטחים את בתי הספר היהודיים בצרפת(צילום: gettyimages)

חברי הקהילות היהודיות באירופה העידו אמש (ג') בשיחה עם ynet כי בשבועות האחרונות, מאז מתקפת הטרור בפריז, חלה החמרה בתחושות הביטחון האישי שלהם. את ההנחיות שהוציא יו"ר הקהילה היהודית במרסיי לאחר תקיפת מורה בבית ספר יהודי, שבהן הוא קורא לחברי הקהילה להימנע מחבישת כיפה, הם מקבלים בתחושות מעורבות. "מצד אחד לא כולם מסכימים להסתיר את הכיפות, ומצד שני ערך החיים חשוב בתקופה הזו יותר מהכול", הם אומרים.

 

מוקדם יותר דווח כי משטרת צרפת חוקרת את נסיבות מותו של אלן גוזלן, פעיל בולט בקהילה היהודית בקרטיל שבפרברי פריז, שנמצא אתמול בבוקר מת בביתו. שלשום נדקר גבר יהודי ברובע העשירי במרסיי - העיר השנייה בגודלה בצרפת. לפי הדיווח, האיש נדקר במצ'טה ונפצע באורח קל סמוך לבית הכנסת "דבר אברהם".

 

מנכ"ל איגוד הארגונים היהודיים באירופה, הרב מנחם מרגולין שמתגורר בבריסל, דחה את ההצעה של ראש הקהילה במרסיי והגדיר אותה כ"מביכה". "יהודים צריכים לחוש ביטחון ולשאת בגאווה כל סממן דתי, כמו כיפה, מגבעת וציצית, בכל מקום באירופה, ועל רשויות הביטחון בכל עיר ומדינה לאבטח את אורח חייהם ולשמור על ביטחונם", אמר הרב מרגולין.

אלן גוזלן. פעיל יהודי שנמצא מת בביתו ()
אלן גוזלן. פעיל יהודי שנמצא מת בביתו
 

היהודי שנדקר אתמול במרסיי ()
היהודי שנדקר אתמול במרסיי

"אני מצר על האמירה של ראש הקהילה במרסיי, ומזכיר לו כי רק לפני כמה שנים הציעה מארין לה פן לחוקק חוק בצרפת שיאסור חבישת כיפה, ובתגובה ראש ממשלת צרפת קבע כי כל יהודי צרפתי יכול לחבוש את הכיפה שלו בגאון ובביטחון".

 

הרב אליהו עטייה, שליח חב"ד במרסיי, אמר כי ההנחיות שהוציא יו"ר הקהילה היהודית, צבי עמר, מתקבלות בקרב חברי הקהילה ברגשות מנוגדים. "כולנו מנסים לשמור על עצמנו, וההנחיות שלו זמניות עד יעבור זעם", אמר. "יש כאלה שהחליטו להסתיר את המזוזות, ויש כאלה שבמקום ללכת עם כיפות ברחוב הולכים עם כובע קסקט. הכול מאוד תלוי בשכונות ובשכנים. אני חושב שלהסתיר את היהדות זאת חולשה, אבל שמירת החיים חשובים מהכול".

 

אנטישמיות בצרפת: "לומדים הגנה עצמית"    (צלמים: ניצן דרור אבי חי )

אנטישמיות בצרפת: "לומדים הגנה עצמית"    (צלמים: ניצן דרור אבי חי )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

אך התחושות הקשות של הקהילה היהודית מתרחבות גם מעבר לגבולות צרפת. סנדי סנדס, יהודי שמתגורר בצפון לונדון, סיפר כי המאבק הפלסטיני הופך את המציאות בבירת בריטניה למורכבת עבור חברי הקהילה היהודית. "זה התחיל עם תנועת ה-BDS ומחריף כשמזהים יהודים או ישראלים ברחוב", סיפר. "באזורים שבהם חיים יהודים, כמו בגולדרס גרין או בווסטמפורד היל, ממש אפשר לראות את זה. אני ראיתי בעצמי מקרה שבו תקפו אישה יהודיה שהסיעה את הבן שלה לבית הספר על רקע אנטישמי".

 

סנדס הוסיף כי כל המוסדות היהודיים בעיר מוקפים במאבטחים. "זאת תקופה מורכבת כאן בלונדון ובכל אירופה, יש כל הזמן הפגנות נגד ישראל", אמר. "הקהילה כאן בלונדון מגובשת ויהודים רבים מעדיפים לא להסתובב לבד. כל הזמן עוקבים אחרי החדשות לראות מה קורה".

 

הרב זלמן וישצקי, שמתגורר בשוויץ, סיפר כי היה שלשום במילאנו ובשבת בהולנד ולא ראה יהודים שחוששים להסתובב בלבוש מסורתי. "ילדיי וחבריי מסתובבים ברחוב חופשי עם כיפה וציצית", אמר. "המצב אצלנו כאן שונה, ברוך השם, מכל מה שקורה באירופה. לפני שבועיים הייתי בפריז עם אשתי באזור שבו יש מסעדות כשרות, תמיד היה הומה מאדם, הפעם הגענו ב-11 בלילה, היה חשוך, ריק, רק מסעדה אחת פתוחה ובה רק כ-10 סועדים. לעומת זאת במילאנו ראיתי חיים יהודיים שוקקים. בשבת הייתי בעיר ניימכין בהולנד להרצאה, הסתובבנו במרכז העיר בלילה ללא כל חשש".

 

"יהודיה? את הבעיה האמיתית"

"במאלמו, העיר שבה אני גרה, ידוע שהגברים מכסים את הכיפות כשהם מתהלכים ברחובות", סיפרה אילנה אדנר, תושבת שבדיה. "אני אישית לא מדברת עברית ברחוב, ואם כן, אז בלחש, ואת המגן דוד אני מסתירה בצעיף, אני מלמדת שבדית וכל תלמידיי הם מהגרים, לרוב מארצות ערב. בעבר סיפרתי שאני מישראל ושאני יהודיה, אבל מאז 'צוק איתן' הפסקתי".

צלבי קרס על הקירות בבית הספר שבו מלמדת אדנר (צילום: אילנה אדנר) (צילום: אילנה אדנר)
צלבי קרס על הקירות בבית הספר שבו מלמדת אדנר(צילום: אילנה אדנר)
 (צילום: אילנה אדנר) (צילום: אילנה אדנר)
(צילום: אילנה אדנר)
 

אדנר סיפרה על החוויה הקשה שעברה כאשר התגלה בכיתה שהיא מישראל. "אחד התלמידים, אפגני שגדל באיראן, ישב מהורהר בשיעור ופתאום אמר לי, 'את הבעיה'. שאלתי מדוע והוא ענה, 'את יהודיה ואתם רוצחים פלסטינים'. די נדהמתי. גם התלמידים האחרים. אחרי השיעור ביקשתי ממנו להישאר בכיתה. הוא ניסה להתחמק ולא ביקש סליחה".

 

שניאור קסלמן, הרב של חב"ד בעיר מאלמו בשבדיה, ציין כי הוא מסתובב בעיר בלבושו הדתי, אך בצל חשש. "אני כן מפחד, אבל אני עושה מה שאני מאמין בו, אני הולך עם כיפה וגם כובע", הצהיר. "אני לא מנסה לשכנע אנשים לא לפחד ולא לעשות משהו שהם לא רוצים, כל אחד חי בדרך שלו".

 

מאיר חביב, חבר פרלמנט יהודי בצרפת, סיפר אתמול כי "במהלך הדיון בפרלמנט היום היו אמירות חיוביות מכיוון הממשל הצרפתי בנוגע למאבק נגד האנטישמיות, אבל בפועל האנטישמיות הולכת וגוברת כל הזמן. זה מצער מאוד אם הגענו לרמה שיהודי לא יכול לחבוש כיפה ברחובות של מרסיי ושל פריז, זה חמור מאוד, לא רק ליהודים, לצרפת כולה".

 

"זה לצערי הניצחון של הג'יהאדיסטים", הוסיף, "אבל מצד שני אי אפשר לסכן את החיים של הילדים. אני לא מפחד, אין לי כיפה על הראש, אני גם נמצא עם מאבטחים לצערי 24 שעות ביום, לא לכל חברי הפרלמנט יש מאבטחים, אבל בגלל שג'יהאדיסט איים עלי אני תחת שמירה. זה קורה כל הזמן. אני רגיל לזה".

פורסם לראשונה 12/01/2016 22:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים