תוקפים את ישראל אבל רוצים ללמוד ממנה: השבדים מדברים בשתי שפות
מצד אחד ממשלת שבדיה לא מחמיצה הזדמנות לבקר את ישראל; מצד אחר, האקדמיה המלכותית למלחמה שיגרה משלחת בכירים לשעבר כדי ללמוד איך נערכים למלחמה ולטרור
ממשלת שבדיה נחשבת לאחת העוינות ביותר לישראל באירופה, ולא מחמיצה אף הזדמנות לבקר אותה על יחסה לפלסטינים. רק אתמול למשל קראה שרת החוץ השבדית מרגוט וולסטרום לבדוק אם ישראל אשמה ב"הריגה ללא משפט" של מחבלים שמבצעים פיגועים. בה בעת, השבדים צמאים ללמוד מניסיונה של ישראל בהתמודדות עם אתגרים ביטחוניים והיערכות למלחמות.
שלשום הגיעה לארץ משלחת של 11 בכירים לשעבר במערכת הביטחון השבדית, יחד עם בכירים לשעבר בשוק הפרטי, למשל מנכ"ל אריקסון. הקבוצה משתייכת לאקדמיה המלכותית למלחמה - גוף שחוקר ומייעץ למלך שבדיה ולממשלה.
מטרת הביקור של המשלחת היא הכנת שבדיה לאתגרי העתיד הביטחוניים, היערכות לשדה הקרב העתידי, היערכות לקטסטרופות, התרשמות מדרכי הפעולה שפיתחה ישראל להתמודדות עם אתגריה בהווה ובעתיד ועוד.
יש להניח שממשלת שבדיה הייתה ערה להגעת המשלחת מטעם גוף מכובד כזה לישראל ואולי אף עומדת במידה מסוימת מאחוריה. ואולם, באופן רשמי המשלחת, כמו גם קבוצות מקצועיות מתחומים אחרים (Volvo זימנה חברות ישראליות לשבדיה לפני כמה חודשים בעקבות ביקור מוצלח בישראל למשל), באות כדי לפתח קשרים מקצועיים ללא קשר למדיניות ממשלת שבדיה ולמתרחש ברמה המדינית הבילטרלית.
המשלחת השבדית מסיירת בארץ ומקיימת פגישות עם בכירים במערכת הביטחון, חברי כנסת, נציגי משרד החוץ ועוד. בין השאר נפגשו חברי המשלחת עם חברי הכנסת יעקב פרי ואראל מרגלית. אתמול יצאו לסיור בעוטף עזה ויבקרו בסוללה של כיפת ברזל. כמו כן הם יקבלו תדרוך מראש המרכז למחקר מדיני במשרד החוץ בני דגן וכן ייפגשו עם קצינים בכירים ויצאו לסיור ברמת הגולן.
מבלי להודות בכך, הלחץ ממשבר הפליטים בשבדיה והחשש הברור מטרור יוצרים שם עניין רב בישראל ובניסיונה בתחום. לכך יש להוסיף את העובדה שבחודש הבא תגיע לארץ משלחת מטעם ועדת החוץ של הפרלמנט השבדי. גם סגנית יו"ר הפרלמנט השבדי הגיעה אתמול לביקור בישראל.
כך שבעוד ראש ממשלת שבדיה ושרת החוץ שלו לא מחמיצים הזדמנות לבקר את ישראל, בשטח לא הכול שחור. יש לא מעט גורמים בתוך שבדיה שרוצים לחזק את הקשר עם ישראל ולהפיק ממנו את המרב.