אירופה בדרך לעסקת ייבוא גז ממצרים?
גורם בכיר באיחוד האירופי אמר כי אירופה עשויה לייבוא גז מהמאגרים במי הים התיכון והתייחס בעיקר למאגר הענק שהתגלה לפני מספר חודשים מול חופי במצרים. מדוע אירופה מעוניינת בגז המצרי ומה הסיכוי לייצוא גז מישראל לאירופה?
האיחוד האירופי מגלה עניין בייבוא גז טבעי מהמאגרים בים התיכון ובעיקר משדה הגז החדש שהתגלה במצרים, כך עולה מדברים שאמר אתמול הממונה על האנרגיה באיחוד האירופי.
לכתבות נוספות בנושא:
מתווה הגז יוצא לדרך: בג"ץ דחה בקשה לצו ביניים
הממשלה אישרה לייצא גז למצרים בשווי של כמיליארד דולר
מארוש שפצ'וביץ, הממונה על האנרגיה באיחוד האירופי, אמר אתמול כי אירופה עשויה לייבא גז טבעי מהמאגרים החדשים שהתגלו בים התיכון, כאשר אירופה מעוניינת לגוון את מקורות אספקת הגז הטבעי שלה ולהבטיח את הביטחון האנרגטי של היבשת תוך כדי שמירה על מחירים נמוכים.
הממונה על האנרגיה אמר כי כמויות הגז בים התיכון מבטיחות מאוד ויש פוטנציאל אמיתי לייצוא הגז. שפצ'וביץ הזכיר את תגלית הגז החדשה שהתגלתה במים הטריטוריאליים של מצריים, מאגר "צור" ואמר כי כמויות הגז המוערכות במאגר יכולות לענות לצרכי הייבוא של אירופה לשמונה השנים הבאות.
עוד הוסיף הגורם הרשמי של האיחוד האירופי כי אירופה רואה בים התיכון שער פוטנציאלי של אספקת גז ליבשת. דבריו של הבכיר באיחוד האירופי מכוונים גם למאגרי הגז שהתגלו במי הים של ישראל - אפשרות למיזם להזרמת הגז הטבעי מישראל לשוקי אירופה נבחנה בעבר אך הרעיון התעכב ונדחה בשל בעיות טכניות, כלכליות ופוליטיות.
תיסגר ההזדמנות לייצא מישראל לאירופה?
"התרחיש הריאלי לייצא גז מהמאגרים בישראל לאירופה הוא אך ורק דרך מתקני ההנזלה במצרים. השאלה הגדולה היא האם מתקני ההנזלה ירכשו גז ישראלי – ההערכות כרגע הן שיהיה רכש כלשהו אך גילויי שדות נפט נוספים באזור מאגר 'זור' במצרים (אם יימצאו) יסגרו הזדמנות זו", כך מתייחס ערן יונגר, אנליסט בכיר במיטב דש ברוקראז', לסיכוי לייצוא הגז מישראל לאיחוד האירופי.
כזכור, בסוף חודש אוגוסט 2015 חברת האנרגיה האיטלקית Eni הכריזה כי גילתה את שדה הגז הגדול ביותר בים התיכון - מול חופי מצרים. בהתייחס לאפשרות שאירופה תייבא גז ממצרים, מסביר יונגר כי במצרים יש כרגע שקט יחסי שמעודד השקעות זרות וזקוק למזומנים וזו למעשה יכולה להיות עסקת WIN-WIN בה האירופאים יורידו את תלותם בגז הרוסי והמצרים ייהנו ממזומנים חיוניים.
"לאור ביצת הזהב שהתגלתה במצרים בדמות מאגר הענק 'זור', אירופה ומצרים לוטשים עיניים לעסקת ייצוא זו", עוד מזכיר יונגר כי החברות אשר בבעלותן מתקני ייצוא במצרים הן חברות אירופאיות שמנהלות מגעים מול ממשלת מצרים אודות חובות של מיליארדים שמצרים חייבת להן בשל הפסקת אספקת הגז לאחר המהפכה במדינה.
אירופה בוחנת אפשרויות ומקורות חדשים לגז טבעי מתוך אינטרס להפחית את התלות בגז הרוסי ופותחת פתח לתוכניות חדשות ושיתופי פעולה עם מצרים, קפריסין וישראל. הגז הרוסי מהווה כ-27% מכלל הגז הטבעי שמייבאת אירופה והאיחוד האירופי מעוניין להפחית משמעותית את התלות ברוסיה בעיקר נוכח המתיחות הגוברת על רקע הלחימה באוקראינה.