חמוץ-מתוק: 2 מתכונים מתוקים עם תפוחים
פותחים את השבוע החדש עם שתי עוגות קלות להכנה עם תפוחים שמתאימות בדיוק למזג האוויר: טארט טאטן וטארט תפוחים שגם מאותגרי המטבח יצליחו להכין
אחרי שהתאמנו את הארוחה לטמפרטורה הסגרירית שבחוץ והעלנו בלי חשבון את מדד הפחמימות והשומנים, מתחשק לנו לקנח את הארוחה החורפית הדשנה במשהו קליל.
אצלנו הפזילה היא תמיד למחלקת הפירות, אף שאינה מצטיינת בעונה זו בגיוון ססגוני וממריץ כמו בקיץ. אפשר כמובן להתארגן על סלט פירות חורפי, שמכיל הדרים ותותים טריים, כאלה שאין בעונה החמה. ואפשר ללכת על בטוח, ולסמוך על הפירות שתמיד איתנו - האגס והתפוח.
מאחר שאני תמיד דואגת למלאי של בצקי עלים מוכנים במקפיא במגוון מצבים - מרודד, בריבועים, בעיגולים (מלאווח, שגם הוא סוג של בצק עלים), עניין הקינוח המבוסס על תפוח יכול להיות החלטה של הרגע האחרון. כשיש לי קצת יותר זמן, אני הולכת על הטארט המושקע הקרוי על שם האחיות טאטן, כשיש לי רק כמה דקות - אני מסדרת את התפוחים יפה יפה על הבצק, מפזרת סוכר ושולחת לתנור.
במקרים רבים אני אפילו לא טורחת לקלף את התפוחים: חוצה לשניים, מוציאה את הליבה באמצעות כף פריזאית או חוד של קולפן וחורצת על הקליפה חריצים לאורך. מניחה כל מחצית כזאת על ריבוע בצק עלים מוכן שהוצא זה עתה מהפריזר, מפזרת סוכר ואופה בתנור שחומם ל-180 מעלות ל-25 דקות. עם גלידה, קצפת או קרם וניל - סידרתם לעצמכם קינוח מרשים בדקות.
אם לא ברור כמה סועדים יצטרפו לחגיגה, אני מעדיפה לפעמים ללכת על עוגה: חותכת את התפוחים לפרוסות דקות, ומסדרת יפה על עיגול בצק עלים (או 2 דפי מלאווח, כשאין זמן להפשיר חבילת בצק עלים). קצת סוכר ולתנור כנ"ל.
הנה שתי האופציות - למשקיענים ולממהרים.
טארט טאטן
האחיות טאטן שכחו לרפד את התבנית בבצק לפני שהכניסו אליה את התפוחים, וגילו את הטעות רק אחרי שאלה הספיקו להתקרמל. בלי להתבלבל, הן הניחו את עלה הבצק מעל התפוחים והתוצאה נכנסה לפנתיאון העוגות של כל הזמנים.
ההכנה המסורתית מתחילה על הכיריים וממשיכה בתנור, אבל אם אין לכם מחבת מתאימה (שאפשר לנתק ממנה את הידית או שהידית עמידה לחום התנור) אפשר להסתייע בהערה שבסוף. אפשר גם להחליף את התפוחים באגסים, רצוי מזן קשה.
שימו לב: אם אין מחבת המתאימה גם לתנור, אפשר להכין את התפוחים במחבת עד לשלב 3 ולהעביר אותם בזהירות לתבנית פאי, ביחד עם הקרמל שנוצר. ממשיכים כנ"ל.
המצרכים:
1 ק"ג תפוחים חמצמצים (גראנד אלכסנדר או גראני סמית')
1 כוס סוכר
100 גר' חמאה
200 גר' בצק עלים (רצוי חמאה) מרודד
אופן ההכנה:
- קולפים את התפוחים, חוצים לשניים ומוציאים את הליבה.
- מתיכים את החמאה עם הסוכר במחבת בקוטר 24 ס"מ בערך, המתאימה גם לתנור. מניחים עליה את חצאי התפוחים כשהחתך כלפי מעלה ומצופפים היטב, אם הם חופפים מעט זה לזה.
- מבשלים את התפוחים על להבה בינונית-נמוכה כ-20 דקות, עד שהם מתרככים ותערובת החמאה והסוכר הופכת לקרמל בהיר מאוד.
- מחממים את התנור לחום גבוה (200 מעלות). קורצים מהבצק עיגול שקוטרו גדול ב-2 ס"מ מקוטר המחבת. מכניסים למקרר בזמן שהתפוחים מתבשלים.
- כשהקרמל מתחיל להזהיב, מעבירים את המחבת לתנור ואופים כ-5 דקות. מוציאים את המחבת מהתנור ומניחים עליה את עלה הבצק הקר. דוחקים מעט את שולי הבצק סביב התפוחים בעזרת מזלג. מחזירים לתנור ואופים בין 15-20 דקות, עד שהבצק מזהיב.
- מוציאים מהתנור וממתינים 10 דקות. מניחים צלחת הגשה על פני הטארט והופכים. מגישים פושר.
טארט תפוחים הכי קל בעולם
את הטארט הזה תמצאו כמעט בכל פטיסרי צרפתי, אבל ההכנה שלו בבית היא ממש משחק ילדים.
שימו לב: אם רוצים, אפשר לקרב את התבנית לחלק העליון של התנור ולהעביר למצב גריל למשך 2-3 דקות, כדי שהסוכר יתקרמל ותתקבל חריכה נאה בקצות הפרוסות (זהירות, יש להשגיח על הפעולה כשדלת התנור פתוחה כי ההשחמה נעשית במהירות). אפשר גם לחרוך את הפרוסות במבער מטבחי.
המצרכים:
250 גר' בצק עלים מופשר (רצוי חמאה)
4 תפוחים, רצוי חמצמצים (גראנד אלכסנדר או גרני סמית')
1/3 כוס סוכר
50 גר' חמאה - לא חובה
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום בינוני-גבוה (190 מעלות).
- קורצים מהבצק המרודד עיגול שקוטרו כרוחב עלה הבצק. מניחים על נייר אפייה, בתוך תבנית טארט רדודה או על תבנית שטוחה של התנור. שומרים במקרר.
- שוטפים את התפוחים, מוציאים את הליבה וחותכים לפרוסות (אם רוצים - אפשר לקלף, אבל לא מוכרחים). מסדרים את הפרוסות על פני הבצק כשהן חופפות זו לזו. זורים את הסוכר ומפזרים פתיתים מהחמאה.
- אופים בין 30-40 דקות, או עד שהבצק זהוב והתפוחים רכים.