שתף קטע נבחר
 

דו"ח: פורשים מאוחר יותר - וחוששים לעבודתם

נתוני בנק ישראל מגלים כי העלאת גיל הפרישה בשנתיים הביאה אמנם להתרחבות התעסוקה בקרב מבוגרים בני 55 ומעלה - אך גם לירידה בהחלפת מקומות עבודה מרצונם. הסיבה: חשש ליטול את הסיכונים הכרוכים בהחלפת משרה בגיל מבוגר

העלאת גיל הפרישה בשנתיים במסגרת חוק גיל הפרישה משנת 2004, הביאה לירידה בשיעור החלפת עבודות על ידי עובדים מבוגרים בגילאי 55 ומעלה. כך עולה מדו"ח שפרסם היום (ד') בנק ישראל בנושא מוביליות בתעסוקה בקרב מבוגרים בין השנים 2003-2013. על פי הדו"ח, כי העלאת גיל הפרישה הביאה לירידה מצד השכירים ליטול את הסיכונים הכרוכים בהחלפת משרה, בראשם הסיכון לפיטורים.

 

בעקבות השינוי בחוק גיל הפרישה, גיל הפרישה עלה בהדרגה בין השנים 2004 ל-2009, בקרב נשים מ-60 ל-62, ובקרב גברים מ-65 ל-67. נתוני הדו"ח מעלים כי שינוי זה הביא להתרחבות התעסוקה בקבוצות הגיל של טרום הפרישה - כלומר עובדים בני 55 ומעלה, יותר מאשר בקבוצות הגיל הצעירות יותר, הן בקרב גברים והן בקרב נשים.

 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

עם זאת, במקביל נרשמה ירידה במוביליות מרצון של העובדים המבוגרים - כלומר במעבר שלהם בין מעסיקים ומקומות עבודה. בתוך כך נמצא כי כי גברים מתאפיינים במוביליות גבוהה יותר מנשים, וכי הנטייה להחליף מעסיק גבוהה יותר אצל אלה שיש להם בן זוג עובד, אלה שהחליפו מעסיק בעבר, עובדים שמועסקים במשרות זמניות וחלקיות, ועובדים שמחזיקים במשרות כפולות וחלקיות.

יעור העובדים שהחליפו מעסיקים ביוזמתם, לפי מגדר וקבוצות גיל, 2003 עד 2013. גברים ()
יעור העובדים שהחליפו מעסיקים ביוזמתם, לפי מגדר וקבוצות גיל, 2003 עד 2013. גברים

 

"מעבר כזה כרוך בהעברת ידע וניסיון מקצועי, והספרות הכלכלית מראה שהוא משפר את ההקצאה של תשומות העבודה בין פירמות ולכן מעלה את פריון העבודה", מצוין בדו"ח. "שיעור גבוה של מעבר ביוזמת העובד עצמו גם תורם, בממוצע, לגידול בשכר ולהתפתחות הקריירה, והוא אופייני יותר לענפים מבוססי ידע".

 

על פי הנתונים, סך שיעור המוביליות של עובדים נע בתקופה הנסקרת בין 8% ל-20%, כאשר 80% מהחלפות המעסיקים נעשו ביוזמת העובדים. בתוך כך, רמת המוביליות בשנים 2004-2006 עמדה על 14%, בעוד שבשנים -2010-2013 היא ירדה ל-12%.

יעור העובדים שהחליפו מעסיקים ביוזמתם, לפי מגדר וקבוצות גיל, 2003 עד 2013. נשים ()
יעור העובדים שהחליפו מעסיקים ביוזמתם, לפי מגדר וקבוצות גיל, 2003 עד 2013. נשים

 

בדו"ח מצוין כי הירידה בקצב הצמיחה בין התקופות - תרמה ביחד עם גורמים נוספים לצמצום במוביליות בכל קבוצות הגיל. עם זאת, בקרב המבוגרים היה קיים משתנה נוסף - העלאת גיל הפרישה , שהפחיתה את המוביליות ב-0.8% ו-0.7% בקרב נשים וגברים בהתאמה.

 

לפי הדו"ח, העלאת גיל הפרישה האריכה את משך הזמן שנותר לעבוד ולכן עשויה להגדיל את הכדאיות שבהחלפת מעסיק - אם היא מלוּוה בעליית שכר או בשיפור בתנאים. עם זאת צוין, כי הארכת התקופה עד ליציאה לפרישה גרמה ככל הנראה לירידה בנכונות השכירים ליטול את הסיכונים הכרוכים בהחלפת משרה. זאת משום שההסתברות לפיטורין גדולה יותר ככל שהוותק אצל המעסיק נמוך יותר, ומכיוון שבגיל מבוגר יש סיכוי נמוך יותר להיקלט מחדש בעבודה לאחר תקופת אבטלה.

 

עורכי הדו"ח ממליצים לחזק את המדיניות שמעודדת תעסוקה של עובדים מבוגרים באמצעות יצירת תנאים שיתרמו גם למוביליות ויקלו על העובדים ליטול סיכונים. אפשר למשל להגדיל את היצע ההכשרות המקצועיות למבוגרים, להגמיש את התנאים לקבלת דמי אבטלה בגיל מבוגר, ולהכין תכניות הסברה שיעודדו העסקת מבוגרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים