שתף קטע נבחר

הכירו את הנשק הסודי של ליצמן לעומס בבתיה"ח: עוזר רופא

כל מה שצריך לדעת על הנשק הסודי של ליצמן למלחמה בתורים ובעומס. מה יעשה עוזר הרופא, אילו פעולות הוא רשאי לבצע, איפה ילמדו את המקצוע החדש, מה זה יעשה למערכת הבריאות ואיך יגיבו האחיות שיקבלו הוראות מהפראמדיקים הצעירים? בלעדי ל-ynet

בעוד כשנה כשתגיעו לחדר המיון, כבר לא תפגשו את הרופא: מי שיערוך את הבדיקה הרפואית שלכם, ינהל את המקרה, ילווה אתכם בדרך ל-CT, ויבצע חס וחלילה את ההחייאה אם תזדקקו לה, הוא עוזר רופא. עשרות פראמדיקים יתחילו בקרוב את הקורס המפרך, שבסיומו הם יוצבו בחדרי המיון, ויפחיתו שם את העומס העצום.

 

העומס על הרופאים:

"רופא אחד ל-50 חולים": עומס כבד בחדרי המיון

עומס בבתי החולים: "רופאים לא מגיעים לחולים"

רופא מתמחה: תשמעו את הצד שלנו ותבינו הכל

 

בארצות הברית המקצוע קיים כבר שנים: אלה המגיעים אל חדרי המיון, פוגשים את עוזר הרופא, מקצוע ייחודי הנלמד באוניברסיטה כתואר ראשון או שני. עוזרי הרופא, כשמם כן הם, מסייעים להפחית את העומס הרב מהרופאים. הם עורכים את הראיון הרפואי הראשוני, את הבדיקות, שולחים לבדיקות בעצה אחת עם הרופא האחראי במשמרת, וגם משחררים את המטופל לביתו בתום הביקור.

 

צפו בד"ר אייל יעקובסון הוגה ומרכז התוכנית מספר על המקצוע החדש בחדר המיון:

  

 

 

"מקצוע מלא סיפוק"

בשנים האחרונות סובלת ישראל ממשבר עצום בצפיפות בתי החולים, שמתחיל באבן הכתר של בית החולים – חדר המיון. התפוסה, בייחוד בתקופות החורף עוברת את מאת האחוזים, וההמתנה לבדיקת רופא אורכת לעתים שעות. חלק מהחולים נאלצים "להיתקע" בחדר המיון לעתים גם יממה שלמה, בשל המחסור העצום לא רק במיטות אשפוז אלא גם ברופאים שקורסים תחת העומס הרב והמשמרות בנות 26 השעות.

 

לקראת סוף 2016, צפוי לסיים את ההכשרה המחזור הראשון של עוזרי הרופא הישראלים. מדובר בפראמדיקים בוגרי קורס פראמדיק של מד"א או בוגרי תואר ראשון ברפואת חירום מאוניברסיטת בן גוריון, שיעברו מיונים מפרכים, ולאחריהם קורס נרחב במרכז ההדרכה הראשי של משרד הבריאות במרכז הרפואי שיבא.

 

את הקורס הגה והקים ד"ר אייל יעקובסון, סגן ראש מינהל רפואה במשרד הבריאות ומומחה ברפואת משפחה, והוא נבנה יחד עם ועדת היגוי והדרכה של משרד הבריאות, ונציגי האיגוד הישראלי לרפואה דחופה הפרופ' ערן טלאור והפרופ' פיני הלפרין.

 

יעזרו להקל על העומס של הרופאים (צילום: אסף פרידמן) (צילום: אסף פרידמן)
יעזרו להקל על העומס של הרופאים(צילום: אסף פרידמן)

 

 

היעד הראשוני הוא להכשיר את הפראמדיקים לתפקיד עוזר רופא בחדר המיון. בהמשך יחלו הכשרות לעוזר רופא גם במחלקות, בהרדמה ורפואה משפטית. במשרד הבריאות כבר דאגו למהלך החקיקתי ותוקנו תקנות הרופאים המאפשרות להאציל סמכויות מרופאים לפראמדיקים העובדים כעוזרי רופא.

 

"פראמדיקים הם מקצוע שקיים במערכת הבריאות שנים רבות ויש בו שחיקה עצומה", אומר ד"ר יעקובסון, "הרבה מאוד פראמדיקים חלמו על הצלת חיים, אך נתקלו בעבודה שוחקת מאוד בשטח, ועוזבים כליל את המקצוע. גם אלו שלמדו בחו"ל ולא עברו את הבחינה הישראלית לקראת סטאז' עושים הסבת מקצוע למרות שיכולים להיות אנשי רפואה משובחים. אלה יעברו אצלנו את המיונים, ואם יימצאו מתאימים, יוכלו לעבור את ההכשרה שתהפוך אותם למקצוע מלא סיפוק – עוזר רופא".

 

ההכשרה תתחיל באפריל הקרוב

הקורס הראשון צפוי להתחיל בחודש אפריל. והוא יימשך כחצי שנה. המיונים הראשונים למועמדים החלו בימים האחרונים ועוברים המאושרים יוכלו להתייצב במרכז הסימולציות בתל השומר, בניין הבנוי כבית חולים עם מחלקות מכשור וציוד, כשעל המיטות שוכבות בובות סימולציה ממוחשבות המגיבות לפעולות.

 

התלמידים יצוותו לאחר התקופה העיונית לחדרי מיון כחלק מההכשרה וילמדו הלכה למעשה על הטיפול במגוון התופעות המגיעות לפתח המיון, ועל הדרכים להתמודד איתו.

 

ואלה הפעולות שיוכל עוזר הרופא לתפעל:

  • קבלת חולה ראשונית
  • בדיקה גופנית ראשונית
  • לקיחת דמים
  • הכנסת קטטר
  • בדיקת אק"ג
  • בדיקת מדדים
  • נטילת בדיקות בסיסיות כמו ספירת דם ובדיקת שתן.
  • שליחת חולה להדמיות (באישור הרופא הבכיר)
  • מתן תרופות החייאה (רשאי מתוך היותו פראמדיק)
  • ליווי חולה לא יציב להדמיות רחוקות
  • שליחת החולה לייעוצים סביב בית החולים
  • השגחה על חולים מונשמים
  • ניהול כל המקרה והצגתו בפני בכירים בישיבות הבוקר

 

"העברת מטופלים הזקוקים לליווי רפואי – אין מישהו שיעשה זאת טוב יותר מפראמדיקים. זה לחם חוקם", מסביר ד"ר יעקובסון.

 

האחיות: לא נקבל פקודות מעוזר רופא

ואיך ייראה שיתוף הפעולה בין הפראמדיקים הצעירים שיעבירו הוראות לאחיות הוותיקות? ד"ר יעקובסון: "אנחנו מכירים מהשטח שבסוף אנשים מסתדרים. אני לא צופה ריבים בין עוזרי רופא לאחיות במיון. המקום עמוס, כוח אדם מיומן יכול להתקבל בברכה. הפראמדיקים לא יכולים לחלק הוראות לאחיות אלא הם עוזרים לרופא, מקבלים הנחיות מהרופא ולא נותנים הוראות לאחיות. במהלך ההכשרה נחנך את הפראמדיקים לעבודת צוות. בסוף כולם צריכים לעבוד יחד".

 

מי שמצננת את ההתלהבות מהמקצוע החדש היא יו"ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן: "עוזר רופא לא יתן פקודה לאחיות, חד משמעית" היא מבהירה, "האחיות הן חוט השדרה של מערכת הבריאות. הן מנוסות, בעלות תואר ראשון ושני, ובוודאי שלא יקבלו פקודות מפראמדיק צעיר שסיים שנה וחצי של לימודים".

 

"אנחנו לא ניתן לשום שחיקה במעמד האחות. אין לי שום דבר אישי נגד הפראמדיקים, אני רק באה ואומרת – זה לא יילך על חשבון תקני אחיות, ואחות לא תקבל שום פקודה מעוזר רופא. אחות תקבל פקודה אך ורק מרופא – נקודה. ימים יגידו, אני מכבדת כל מקצוע, אבל כל מקצוע יש לו את המידרג שלו. עוזר רופא לא יהיה במקום רופא. יש פה אחיות שמבוקשות בכל העולם בזכות מקצועיותן. אנחנו נשמור על זכויות האחות, כי בסופו של דבר – מדובר בחיי אדם".

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
עוזר רופא. יפחיתו את העומס במיון
צילום: אבישג שאר-ישוב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים