שתף קטע נבחר
 

איך הרווחים של פז ובזן גדלים גם כשהנפט מתרסק

העולם מסתכל בדאגה על מחיר הנפט שצולל, אבל עופר ובינו יכולים לחייך: המדינה לא הורידה את מחיר הדלק בהתאם, והחברות שלהם רשמו רווחי עתק. ובינתיים, לצרכן אין סיבה לחכות להפחתה בתעריפי החשמל

צניחת מחירי הנפט מתחילה לזלוג בחודשים האחרונים גם לישראל, אולם בשלב זה הציבור עוד לא מרגיש זאת - מחיר הבנזין זוחל מטה באופן שלא תואם את הירידה במחירי הנפט, וזאת רק אחת ההוצאות של משקי הבית שמושפעות מהשינויים בזהב השחור. לכך יש להוסיף את תעריף החשמל שלא יורד.

 

אך בניגוד לאזרחים, ישנם גופים שדווקא נהנים מפריחה עסקית בעקבות הירידה במחירי הנפט, ולמעשה ככל שמחיר הנפט יירד הרווחים שלהם יגדלו.

 

רווחי בזן הוכפלו פי 10

הנהנים העיקריים הם שני בתי הזיקוק - בזן שבשליטת משפחת עופר ופז"א שבשליטת פז של צדיק בינו. עיון בתוצאות הכספיות של החברות, כפי שדווחו לבורסה, לא משאיר ספק בדבר התרומה של התרסקות מחירי הנפט לתוצאותיהן.

 

בדו"חות הכספיים של פז לרבעון השלישי של 2015 (ינואר-ספטמבר) נכתב כי "2015 מאופיינת בשפע של היצע נפט גולמי שבא לידי ביטוי במחירים נמוכים". כפי שכתוב בדו"ח, "ירידת המחיר הדרמטית החלה במחצית השנייה של 2014, כאשר להערכת החברה אחת הסיבות לעודף ההיצע היא החלטת ארגון אופ"ק שלא לשנות את כמות הייצור של חביות נפט גולמי. עודף ההיצע וירידת מחיר הנפט גרמו לשיפור מרווחי הזיקוק".

 

צדיק בינו (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
צדיק בינו(צילום: מוטי קמחי)

 

בזכות זה סיימה החברה את הרבעון ברווח נקי של 111 מיליון שקל - עלייה של כ-63% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. הרווח הנקי של החברה בתשעת החודשים הראשונים של השנה עמד על 540 מיליון שקל, לעומת 170 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב-2014 ולמרות ירידה של קרוב ל־30% בהכנסות בתקופה זו - מ-14.1 מיליארד שקל ל-10 מיליארד שקל.

 

בדו"חות בזן לרבעון השלישי של 2015 נכתב כי "המחיר הממוצע לחבית נפט מסוג ברנט היה כ־50.5 דולר ברבעון השלישי של 2015 - נמוך משמעותית מהתקופה המקבילה, אז עמד מחיר החבית על כ-102 דולר, כך שבתקופת הדו"ח עלו מרווח הזיקוק". וכך הסתכם הרווח הנקי של בזן ברבעון הזה בכ-102 מיליון דולר, וזאת בהשוואה לכ-44 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב-2014. הרווח הנקי של החברה בתשעת החודשים הראשונים של 2015 עמד על 810 מיליון שקל - פי עשרה מהרווח בתקופה המקבילה בשנה שקדמה לה.

 

גם חברת התעופה אל על נהנתה מירידת מחיר הנפט שמהווה מרכיב משמעותי בקביעת המחיר של דלק סילוני, שרכישתו מהווה כ-40% מההוצאות התפעוליות של החברה. בזכות זה סיימה החברה את הרבעון השלישי של 2015 ברווח נקי של 93 מיליון דולר, וזאת לעומת רווח נקי של 10 מיליון דולר בלבד בתקופה המקבילה ב-2014.

 

עידן עופר  (צילום: שאול גולן, ידיעות אחרונות) (צילום: שאול גולן, ידיעות אחרונות)
עידן עופר (צילום: שאול גולן, ידיעות אחרונות)

 

גם יבואני הרכב נהנים מהירידה במחיר הנפט שהביאה להפחתה קלה במחירי הדלק: 2015 שברה את שיא כל הזמנים במכירת מכוניות חדשות - 254 אלף.

 

אם הגז היה מוצמד לנפט 

בניגוד לכל החברות האלו, במגזר הגז דווקא מסתכלים בדאגה על מחיר הנפט שצולל. שותפויות הגז נאבקות לסגור חוזי יצוא ממאגרי תמר ולווייתן. המוצר התחליפי של הגז הוא דלק (מזוט וסולר). ככל שמחיר הנפט יורד, כך גם מחיריהם של התחליפים יורדים, מה שהופך את מחיר הגז ללא אטרקטיבי במיוחד. זה מקשה על שותפויות הגז לחתום על חוזים.

 

במגזר הגז מסרבים להתייחס לכך באופן רשמי. עם זאת, חברת נובל אנרג'י, שותפתה של קבוצת דלק במאגרי תמר ולווייתן, סופגת מדי יום נפילות קשות בשווי המניה שלה. אתמול בבוקר עמד מחירה על 28.6 דולר ואילו באפריל האחרון עמד המחיר על 53 דולר. את תשעת החודשים הראשונים של 2015 סיימה החברה בהפסד של 283 מיליון דולר, וזאת לעומת רווח נקי של 419 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב־2014. אם מצבה של נובל אנרג'י ימשיך להידרדר בשל הצניחה במחירי הנפט, היא עלולה להודיע שהיא תתקשה לממן לבדה את פיתוח מאגר לווייתן, שעל פיתוחו עד 2020 התחייבה במסגרת מתווה הגז, וייתכן שהיא תפעל להכנסת שותף חדש.

 

במתווה הגז ניתנה לשותפויות חסינות רגולטורית של עשר שנים, ולכן החוזה שהן חתמו עליו עם חברת החשמל לא נפתח למו"מ מחודש. וכך נוצר המצב שבו המחיר שמשלמת חברת החשמל לשותפויות הגז עבור כל יחידת אנרגיה הוא 5.8 דולר, בעוד במרץ הקרוב מחיר זה יירד ל־4.7 דולר עבור המתחרות שלה, תחנות הכוח הפרטיות.

 

החוזה שעליו חתמה חברת החשמל מול שותפויות הגז ב-2013 קובע כי מחיר יחידת האנרגיה

 יוצמד למדד המחירים לצרכן האמריקאי, וכי הוא יעלה אוטומטית בכל שנה משמונה השנים הראשונות של החוזה ב־8%.

 

כלומר, חברת החשמל רק תשלם יותר על גז טבעי, וזה אומר שתעריף החשמל לצרכנים לא יירד. רשות החשמל ומשרד האוצר התעקשו בזמנו, לא ברור למה, לא להצמיד את חוזה הגז של חברת החשמל למחירה של חבית הנפט. אילו הם היו עושים את הדבר המתבקש הזה אז, הירידה הנוכחית במחירי הנפט היתה מורידה את מחירי החשמל והמים ואת שאר מחירי המוצרים בשוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
צדיק בינו
צילום: מוטי קמחי
מומלצים