שתף קטע נבחר

 

לטפל בחולה סופני בבית: רשת בטחון ותמיכה למטופל ולמטפל

פריצי פרידן וורדית מוזס ליוו את יקיריהן במהלך אשפוז בבית עד שנפטרו. הן מספרות על ההתמודדות עם המוות שלהם ושל בני המשפחה. צפו בסיפוריהן

בשיתוף צבר רפואה

 

כמעט כולנו מטפלים. רבים מאיתנו מטפלים או נטפל בשלב מסוים בחיינו, באדם היקר לנו אשר חלה במחלה חשוכת מרפא. הבחירה לטפל באדם היקר לנו בבית, היא זכות גדולה. אך לצד זכות זו, יש אחריות ומשמעויות אותן חשוב להכיר וללמוד.

 

קיראו עוד בערוץ אשפוז בבית

 

פריצי פרידן וורדית מוזס מספרות על ההתמודדות שלהן עם מות יקיריהן. פריצי מספרת כי בעלה שאובחן בסרטן, ביקש לסיים את חייו בבית. "הוא רצה להיות בבית כי המפגש איתי וגם עם בני המשפחה היה בלתי אמצעי, בניגוד גמור לכל מה שהיה אמור להיות בבית החולים. הוא נפטר כשהוא מחזיק לי את היד ויצא לדרכו האחרונה מהבית הזה. הבית שלנו".

 

ורדית מוזס איבדה את אמה, אחרי מחלת סרטן אלימה. היא מספרת: "היא הייתה פעילה עד הרגע האחרון והיו הרבה אנשים שכלל לא ידעו שהיא חולה. המוטו שלנו היה שהיא לא תסבול וגם המשפחה לא. תוך יומיים מרגע גילוי המחלה, הגיע אלינו צוות שליווה אותנו לכל אורך הדרך, עד הסוף הבלתי נמנע".

  

 

מחקרים מראים שכאשר שואלים את האנשים היכן היו רוצים למות, 80% היו רוצים לסיים את חייהם בבית, במקום הטבעי והמוכר לצד יקיריהם. מדינת ישראל מכירה בערך החשוב של תמיכה וליווי אנשים בסוף חייהם, ונותנת לכל אדם בישראל את האפשרות לבחור היכן ירצה לסיים את חייו. 'חוק החולה הנוטה למות' מגדיר שכל אדם המוגדר כחולה בשלב הסופני של חייו, זכאי לקבל ליווי הוספיס בבית ללא כל תשלום.

 

ליווי אדם יקר הנוטה למות במסגרת הוספיס בית הוא זכות גדולה, הן לחולה והן לבני משפחתו. חולה הבוחר לסיים את חייו בבית נמצא לצד משפחתו וקרוביו, נשאר בסביבתו הטבעית בתוך הקהילה, ונהנה מתמיכה נפשית שוטפת המאפשרת לו לעבור תהליך של פרידה מכל אהוביו וקרוביו. השהות בבית מאפשרת לחולה להיות בסביבתו המוכרת והבטוחה, ומפחיתה את הסיכון שייחשף לזיהומים בבית החולים.

 

לצד הזכות והמשמעות הגדולה שהחולה ומשפחתו מקבלים מעצם השהייה בבית, יש גם אחריות טיפולית בצרכים השונים של החולה. למעשה, הוספיס בבית יכול להתאפשר רק כאשר אחד (או יותר) מבני המשפחה או החברים, לוקח על עצמו את האחריות להיות המטפל העיקרי בחולה.

  

לאורך כל תהליך הליווי במסגרת הוספיס בבית, הצוות המטפל מלווה ומדריך את המשפחה כיצד להתמודד עם המצב הקיים ואיך להיות מוכנים לקראת הימים והשבועות הקרבים. ההחלטה על ליווי הוספיס בבית צריכה להיות החלטה מושכלת ומשותפת של המטופל ושל בני משפחתו, מתוך ההבנה מה נכון עבורם.

 

איך מטפלים במטפל העיקרי?

הצוות המטפל עוזר לבני המשפחה לזהות מי הדמות שיכולה להיות המטפל העיקרי, ומייעץ כיצד לשמור על המטפל העיקרי מפני שחיקה רגשית ופיזית לאורך הזמן.

 

המטפל העיקרי נכנס לתקופה שאורכה אינה ידוע מראש, תקופה מאוד אינטנסיבית הדורשת ממנו משאבים רבים, נפשיים ופיזיים. על בני המשפחה מוטלת האחריות לוודא שאותו אדם שלקח על עצמו את הטיפול המרכזי, שומר גם על עצמו.

 

כיצד ניתן לעזור למטפל הראשי?

וודאו שיש לו מענה לצרכים הבסיסים שלו – אוכל, ישן טוב, ממשיך לצאת מדי פעם לפעילות שהוא אוהב לעשות בזמן שאתם מחליפים אותו. אפשרו לו למלא מצברים מדי פעם, 'לקחת חופש' מהתפקיד.

 

זמנו מפגש משפחתי כדי לחלוק את נטל האחריות. אין סיבה שאחד יעשה הכל. הוא יכול לעשות את הדבר העיקרי שנוח לו, ואת השאר חלקו בין כולם. בנו סידור עבודה, חלקו משמרות.

 

העובד/ת הסוציאלי/ת המלווה אתכם במסגרת ההוספיס, ילווה אתכם גם בדילמות ובקשיים העולים במסגרת הדינמיקה המשפחתית. הסיוע הצמוד מוריד את המתח אצל המטפל העיקרי, וכתוצאה מכך גם את המתח של החולה עצמו. בזכות התמיכה, המטפל העיקרי יכול להתפנות למשימה החשובה ביותר - לעשות הכל כדי שהמטופל ירגיש טוב, בביתו.

 

למי מתאים השירות?

שירות 'הוספיס בבית' מיועד לחולים במחלות קשות או חשוכות מרפא, אשר מחליטים לבלות את התקופה האחרונה בחייהם לצד משפחתם, במקסימום כבוד ובמינימום סבל.

 

גם אם אתם בעיצומם של טיפולים פעילים במחלה (הקרנות, כימותרפיה), כדאי ומומלץ לקבל טיפול תומך בבית. המטרה העיקרית של הוספיס בבית היא להפחית את הסבל הפיזי, הרגשי והרוחני הנובע מהמחלה או מהטיפול בה, אך במקביל להמשיך בחיי היומיום, באיכות החיים הטובה ביותר האפשרית.

 

איך מצליחים לקבל הוספיס בבית?

הוספיס בבית הוא כאמור שירות המגיע על פי חוק לכל אדם בישראל החולה במחלה קשה ונמצא בשלב הסופני של חייו. על-פי החוק, קופות החולים חייבות להעניק טיפול פליאטיבי לחולה בביתו, עם זמינות מלאה, 24/7, ללא כל עלות.

 

במידה ומדובר החולה המאושפז בבית חולים, יש לפנות לנציג קופת החולים בבית החולים, ולבקש להגיע להוספיס בבית. במידה והחולה נמצא בבית, יש לגשת לרופא המשפחה ולקבל הפניה להוספיס בית.

 

את ההפניה יפנה הרופא ליחידה לטיפולי בית של קופת החולים, ודרך היחידה תוכלו לקבל את ההפניה לשירות הוספיס בבית.

 

ניתן לקבל מידע נוסף באתר של צבר רפואה





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פריצי פרידן. טיפול בחולה בחיק המשפחה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים