סיבת השחרור מצה"ל: "קווקזית פרימיטיבית"
נערה בת 18 נאבקה נגד גיוסהּ בנימוק שהדבר לא נהוג בעדה: "אני ממשפחה פרימיטיבית. השירות יפגע בסיכוי להינשא לארוס שלי". אחרי מאבק של כמה חודשים, צה"ל נענה לדרישתה והעניק לה פטור בשל "הווי משפחתי"
השחרור מחובת הגיוס נעוץ ברקע של המשפחה: סגן מפקד הבקו"ם (בסיס מיט"ב) העניק בימים האחרונים פטור מלא משירות בצה"ל לאילנה (שם בדוי) בת ה-18, שניהלה בחודשים האחרונים מאבק לשחרור בנימוק שאינה מסוגלת לשרת בגלל השתייכותה לעדה הקווקזית. "היות שאני בת העדה הקווקזית וממשפחה פרימיטיבית, שבה לא נהוג שהבנות ישרתו בצבא עקב מנהגי הצניעות והימנעות מערבוב עם בנים, הגיוס יפגע בסיכוי להינשא לארוס שלי", כתבה בפנייתה לצבא.
עוד בחדשות:
- בר רפאלי התלוננה במשטרה על גניבת זהות
- תיעוד נדיר מ-1927: רעידת האדמה הגדולה בארץ
- אילת: הסתכלות פסיכיאטרית לעצירים - בטלפון
באגף כוח אדם סירבו לשתי הבקשות הראשונות שהגישה, וגם ועדה שהתכנסה לדון בעניינה דחתה אותה. לאילנה נקבע תאריך גיוס, אך היא שכרה את שירותו של עו"ד עידן פסח והוא התערב לטובתה, וערב גיוסה הוחלט לתת לה את הפטור בחסות פרצה בחוק הגיוס שקיימת זה עשרות בשנים. לפי החוק, ניתן להעניק פטור משירות צבאי בנימוק של הווי משפחתי או דתי. בפנייתה לצה"ל כתבה אילנה כי אם תיאלץ להתגייס, "הארוס שלי עלול להתחרט, דבר שיפגע בשמי ובכבודי בעדתי".
המקרה של אילנה שופך אור על תופעה שאמנם אינה גדולה במיוחד, אך כוללת כמה עשרות מקרים מדי שנה שבהם מבקשים מועמדים לשירות ביטחון (מלש"בים) פטור משירות על רקע הווי משפחתם. לפי נתונים לא רשמיים, רוב בקשות אלה אושרו במהלך השנה החולפת.
לדברי עו"ד פסח, אילנה לא נדרשה בשום שלב להוכיח את נימוקי בקשתה, כגון אופייה השמרני של משפחתה או אירוסיה לבן העדה (למשל, נערה שמבקשת לקבל פטור מטעמי דת נדרשת לכל הפחות להציג אישור מרב רשמי על אורח חייה הדתי).
בצה"ל נאבקים בתופעת ההשתמטות החוקית משירות צבאי בחסות פטור הדת בקרב בנות, באמצעות השגת הוכחות מצולמות שהן מבלות בשבתות. בשנים האחרונות גדל שיעור הנערות שלא מתגייסות בגלל פטור דתי, והגיע לכ-40%.
עו"ד פסח, ממשרד כץ, קוזניץ ופסח, אמר: "מדובר במקרה קלאסי שבו מתקיימות נסיבות משפחתיות ועדתיות המאפשרות מתן פטור לפי חוק".
מדובר צה"ל נמסר: "על פי סעיף 39 לחוק שירות הביטחון, מלש"בית רשאית להגיש בקשה לפטור מטעמים שבהווי משפחתי דתי. מדי שנה מוגשות עשרות בקשות לפטור מטעמים אלו, אשר נידונות בוועדה שמתקיימת במיט"ב, וכל מקרה נבחן לגופו. באשר לנערה המדוברת, לאחר עיון בפרוטוקולים של הוועדה ובמסמכי הערעור, הוחלט לפטור אותה משירות".