שתף קטע נבחר

עובדי מגה: "שהמנהלים יחזירו את הכסף"

מגה ביקשה לדחות את התשלום המגיע לספקים לשבוע הבא, כדי שיוכלו להתקדם במגעים למכירתה. בינתיים ממתינים 3,500 עובדי מגה להודעה על גורלם. יו"ר ועד מגה: "את שר האוצר החברתי לא מעניין האזרח הפשוט, הקופאית שמרוויחה שכר מינימום, הייתי מצפה שידברו איתנו". אנליסטים: "סבירות גבוהה שהסניפים יחולקו בין מספר קונים"

הפור נפל: מגה לא תשלם מחר (ו') לספקים. במהלך היום (ה') פעלה מגה לשכנע את כל הספקים להם עליה לשלם מחר תשלום כולל בסך כ-50 מיליון שקל בבקשה לדחות את התשלום בשבוע, כך מדווח "כלכליסט". בתמורה תמשיך הרשת לאורך השבוע לשלם לספקים במזומן על האספקה השוטפת. עד כה נתנו חלק מהספקים את הסכמתם, אולם נדרשת הסכמה של כל הספקים. אם לא תושג הסכמה מלאה, תפנה מגה להקפאת הליכים. ההחלטה תעלה הערב לאישור בישיבת דירקטוריון שתקייים מגה.

 

בקשת הדחיה של מגה מעוררת חששות בקרב ספקים רבים, שכן אינם רואים מה צפוי לקרות בתוך שבוע שיאפשר למגה לעמוד אז בתשלום האמור. יחד עם זאת, הערכות הן כי בתום ישיבת הדירקטוריון הערב, תחליט החברה לשלם לספקים, שכן אחרת לא יספקו לה סחורה כלל ביום ראשון, גם לא עבור תשלום במזומן. בינתיים נותרים 3,500 העובדים של הרשת תלויים באוויר עד לקבלת ההחלטות, ולא יודעים לאן פניהם מועדות.

 

כתבות נוספות בערוץ הצרכנות

ביג ומגה אור הגישו הצעה לרכישת רבוע כחול נדל"ן

מגה: "הספקים מובילים לקריסתנו"

יום גורלי במגה: דירקטוריון אלון רבוע כחול יכריע אם לבקש הקפאת הליכים

ספק בכיר בענף סיפר ל-ynet כי "ההחלטה של הספקים להקשיח עמדות מול מגה באה בעקבות ההתנהלות הכושלת של החברה, שאינה עומדת בהבטחותיה לגבי תוכנית ההבראה שפורסמה ביוני 2015. הרשת נמצאת כרגע לפני הכרעה גורלית ואנו הספקים לא רוצים להיפגע".

 

עובדת מגה: "אני אם חד הורית; כל שקל חשוב לי"

צילום: אורי דוידוביץ'

צילום: אורי דוידוביץ'

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

דורית, אשר עובדת בסניף מגה זה 3 שנים, מכירה את הסניף מילדות. "להפיל את הבעיה על הספקים זה לא הפיתרון. המנהלים הגדולים צריכים להוציא את הכסף מכיסם. אתם לקחתם כסף ממגה - תחזירו אותו, ועכשיו. תשקמו את העובדים וקחו עליהם אחריות. אני אם חד הורית עם שלושה ילדים, כל שקל חשוב לי, ואני לא רוצה ללכת הביתה".

 

ראובן, אשר עובד בסניף מגה בעיר בתל אביב כבר 3 שנים, אמר: "בינתיים אנחנו עובדים כרגיל, אף אחד לא דיבר איתנו או אמר לנו משהו. אני עובד בתחום הסופרים כבר 20 שנה, ועכשיו אני עובד בסניף גדול עם הרבה לקוחות - ולמזלי בינתיים סוגרים את הסניפים הקטנים והלא רווחיים. היום הגיעה אלינו סחורה מכל הספקים הגדולים כרגיל. אנחנו חוששים, אבל אם ימכרו את הרשת - נלך לעבוד במקום אחר".

   

שושנה מתל אביב, לקוחה קבועה במגה בסניף דיזנגוף סנטר, מספרת כי "המחסור גדול ומאוד מורגש על המדפים, כמעט ואין מה לקנות. מדפי הסלטים ריקים, אין מוצרי חלב כמעט, אין ביצים וגם אין שתייה על המדפים. כואב הלב על עובדי הרשת, הלב שלנו איתם".

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)

 

יו"ר ועד מגה: "איפה ראש הממשלה?"

יו"ר ועד מגה, אייל אלי, אמר ל-ynet בתגובה להתפתחויות האחרונות כי "מאז תוכנית ההבראה והסדר החוב ביולי 2015, החברה שילמה כל שקל וכל אגורה בזמן, אבל לפני שבועיים-שלושה, תנובה, קוקה קוקה ואסם הערימו קשיים על ההנהלה והחלו לספק סחורה בחיפה בהתניה בתשלום מזומן. נוצר חוסר בסחורה, אי אפשר לשלם לספקים את תנאי האשראי של הסדר החוב וכתוצאה נכנסנו לסחרור וירדנו במכירות. הכיוון נראה רע מאוד נכון לשניות אלו".

 

"אם נגיע לבית המשפט, אני מאמין שהוא ימנה נאמן והחברה תימכר", הוא מוסיף. "הסניפים של מגה בעיר יושבים במרכזי ערים ומכיוון שעמדנו בהסדר ולנאמן יהיה כסף בקופה, הוא יוכל לקנות את החברה ולהפעיל אותה כעסק חי. אני מאמין שימכור אותה מהר כעסק חי ושהעובדים ימשיכו לעבוד".

אייל אלי: "איפה ראש הממשלה?" ()
אייל אלי: "איפה ראש הממשלה?"
 

נכון להיום מועסקים בחברה 3,500 עובדים, לאחר שני סבבי פיטורים בהם קוצצו למעלה מ-2,000 עובדים. "צר לי מאוד שעד שניות אלו, שר הכלכלה והאוצר לא התייחסו לקריאה שלי להציל את עובדי מגה", אמר אלי. "אני לא יודע איך שר האוצר החברתי שלנו לא מנסה אפילו לעזור. ואיפה ראש הממשלה? 2,000 איש הלכו הביתה ויכול להיות שבכל יום עוד 3,500 הולכים. למה הוא לא יוזם דיון בממשלה? למה הוא לא מבקש מהבעלים להכניס את היד לכיס?".

 

"הייתי מצפה שידברו איתנו, ירימו טלפון", הוא מוסיף. "למה לא עושים את זה? כי עובדי מגה הם קופאיות, ירקנים וקצבים - אנשים טובים ופשוטים, שרוצים להרוויח שכר מינימום. קופאית שעובדת 4 שעות ביום מרוויחה 2,400 שקל בחודש. זה לא מעניין אותם, הם הולכים לאיפה שיש שכר גבוה ומרכזי כוח כביכול. אנו מצפים שמישהו יתערב, אך זו מדינה שלא דואגת לאזרח הפשוט. למעט יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, שהרים את הכפפה ומנסה לעזור - אף אחד לא מתערב בנושא".

 

עוד הוא מזהיר כי נפגעים נוספים מהקפאת ההליכים של החברה צפויים להיות הספקים הקטנים והצרכן הישראלי. "הסקרים מצביעים כי כל הסניפים שנקנו ומופעלים על ידי הקונים, ייקרו את הסל ב-16%", הוא מספר. "אבל השעה עוד לא מאוחרת. הספקים הגדולים יכולים להתעשת ולהגיע להבנות עם ההנהלה כדי לא להגיע לביהמ"ש".

 

נשיא התאחדות התעשיינים: "מצפים כי בעלי מגה יכניסו את היד עמוק לכיס"

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש אמר: "על מנת שנוכל לפתור את המשבר, אנו מצפים כי בעלי מגה יכניסו את היד עמוק לכיס. גם לנו יש עובדים, בעלי מניות וציבור שמושקע בנו בבורסה, והם מצפים שננהג כלפיהם באחריות. האחריות לגורל "מגה" מונחת בראש ובראשונה על כתפי בעלי הרשת ובשום פנים ואופן לא על כתפי הספקים והעובדים. לכן, אנו מצפים מבעלי "מגה" לעמוד מאחורי הרשת, מה שישדר ביטחון לספקים ולעובדים ויאפשר המשך הפעלה תקינה של הרשת".

 

ברוש הדגיש כי "המחלוקת של הספקים היא עם בעלי מגה ולא עם העובדים שלה. העובדים בחברה הם כמו העובדים שלנו, עושים את מלאכתם נאמנה, והם לא צריכים לשלם על ההתנהלות הקלוקלת של הנהלת "מגה" לאורך השנים".

 

לדברי ברוש "לספקים יש אינטרס עליון בכך שמגה תהיה רשת חזקה שתוכל למכור את מוצריהם. בסופו של דבר - מי שמוכר את המוצרים לציבור זו הרשת, לא הספק. אולם, ככל שאי הוודאות באשר לעתיד הרשת ויכולתה לשלם את חובותיה הולכת ומתעצמת, הספקים לא יכולים להמשיך לעצום עיניים ולקוות לטוב. רשת לא יכולה להתנהל רק על סמך הכוונות הטובות של הספקים שלה ועל כן אי אפשר להמשיך לספק סחורה כשאין כל ודאות שיתקבל עליה תשלום בעתיד.

 

"הספקים לא מנהלים את הרשת ולא יכולים לשאת בעלויות הניהול שלה, ובכלל זאת לפתור את בעיית החובות שלה לנושים השונים (בהם בנקים וחברות אשראי). הפרשה הזו מתנהלת כבר יותר משנה, במהלכה ראו הספקים כיצד הרשת הולכת ונמוגה - ועדיין המשיכו לספק סחורה. אולם, אם לשוק ההון אין אמון ברשת, אם הצרכנים לא קונים ברשת, הספקים לא יכולים להתעלם מהמציאות ולהמשיך כרגיל".

 

בהתייחס לגובה החובות של "מגה לספקים", ברוש ציין כי "החובות של הרשת לספקים הם לא 'תיאורטיים'. מדובר בסחורות בשווי סכומי עתק. את הסחורות העברנו למגה, מגה מכרה אותן לצרכנים, קיבלה כסף תמורתם אבל את התשלום עליהן- הספקים מעולם לא קיבלו". 

 

אנליסטית בכירה: "בכל מקרה לא נראה ירידת מחירים"

מיכל אלשך, אנליסטית בכירה באקסלנס ברוקראז' המתמחה בתחום הקמעונאות מפרשנת את המצב: "יש פה שני תרחישים, הראשון הוא שמגה תימכר לרוכש אסטרטגי, כלומר לרוכש אחד, כמו משפחת סגול לדוגמה, יינות ביתן או ג. יפית, ואז במקרה הזה, בגלל שמגה במצב לא טוב, יש סבירות גבוהה ש-126 הסניפים הקיימים שלה יתחלקו בין מספר שחקנים.

 

מה זה אומר מבחינה צרכנית? במידה ומגה תימכר למתחרה קיים, שהוא שחקן בודד, מהלך כזה אומר צמצום בתחרות ותהיה סבירות גבוהה שתוביל לעליית מחירים, כמו שהיה בעבר עם רשת "קלאב מרקט" שהייתה הרשת השלישית בגודלה ונמכרה בזמנו לשופרסל ובסופו הוביל לעליית מחירים דרסטית בשוק.

 

בתרחיש השני בו מגה לא תימכר לשחקן אחד אלא תמכור את סניפיה בין מספר רוכשים זה בעצם אומר שה"כוח" יתחלק בין המתחרים וכך יקשה את התחרות על הרשתות לעלות מחירים",  אלשך מסכמת ואומרת "בשורה התחתונה סביר שבכל מקרה אנחנו לא נראה ירידת מחירים".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים