בדרך להסרת הסנקציות: בטון על ליבת הכור באראק
איראן מתקדמת בביצוע ההסכם עם המעצמות, וכל הצדדים מכריזים כבר ש"יום היישום" - היום שבו יוסרו העיצומים - קרוב. אמש אישרה ארה"ב: איראן יצקה בטון לליבת הכור באראק במסגרת הריסתו
בטון נשפך לתוך ליבת הכור הגרעיני של איראן באראק – כך הודיעה אמש (יום ה') מחלקת המדינה האמריקנית. מדובר בצעד קריטי בדרך ליישום הסכם הגרעין עם טהרן שהושג בשנה שעברה ושבמסגרתו יוסרו הסנקציות הכבדות המוטלות על המדינה.
מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר כבר שלשום כי ליבת הכור הוצאה וכי בהמשך היא תמולא בבטון ותיהרס. הסרת הליבה של הכור באראק מפחיתה דרמטית את יכולתה של איראן לייצר פלוטוניום המשמש לפצצת אטום, והיא הייתה אחד הנושאים הקשים ביותר לפתרון במהלך המשא ומתן הממושך בין איראן לשש המעצמות.
דובר הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), בהרוז קמלבאדי, אמר אתמול כי "יום היישום", כלומר היום שבו איראן תתחיל לקבל הקלות בסנקציות בתמורה לצמצום תוכנית הגרעין שלה כפי שהתחייבה בהסכם, "יגיע בקרוב מאוד". גם דובר מחלקת המדינה האמריקנית, ג'ון קירבי, אמר כי היום הזה קרוב מאוד.
בהסכם בין איראן למעצמות נקבע כי הסנקציות הבינלאומיות על איראן, שפגעו קשות בכלכלתה בשנים האחרונות, יוסרו ברגע שסבא"א תוודא שאיראן עמדה במחויבויות שלקחה על עצמה במסגרת ההסכם. בכירים איראנים מעריכים כי סבא"א תפרסם דו"ח בנושא היום.
הסנקציות שהטילו ארה"ב והאיחוד האירופי על איראן גרמו לקיצוץ של כ-1.5 מיליון חביות נפט ביום מאיראן מאז 2012, מה שגרם להפחתה של 60% בייצוא הנפט שלה – למיליון חביות בלבד ביום. במסגרת ההסכם שהושג איתה בשנה שעברה, הפחיתה טהרן משמעותית את מספר הצנטריפוגות המותקנות במתקני ההעשרה בפורדו ובנתנז, והיא שלחה טונות של אורניום מועשר לדרגה נמוכה משטחה לרוסיה.
ההתקרבות להסרת הסנקציות באה יום אחרי פרסום התמונות המשפילות של החיילים האמריקנים שטעו בניווט, נכנסו למים הטריטוריאליים של איראן - ונעצרו על-ידי משמרות המהפכה. בתמונות שפורסמו שלשום בתקשורת האיראנית נראו החיילים האמריקנים כורעים על ברכיהם ומרימים ידיים מעל הראש בהוראת החיילים האיראנים, שעלו על סירותיהם והשתלטו עליהן. בנוסף
שידרה הטלוויזיה האיראנית סרטון שבו הביע מפקד הכוח האמריקני התנצלות בפני איראן והודה לה על "הכנסת האורחים החמה".
למרות התמונות, מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי העדיף דווקא להדגיש את העובדה שהחיילים שוחררו תוך זמן קצר יחסית - פחות מיממה, בעקבות ערוצי ההידברות הפתוחים יותר והאווירה המתוחה פחות שקיימים בין ארה"ב לאיראן לעומת העבר.