"נכתב על ידי העם למען העם". ויקיפדיה חוגגת 15
לרגל יום ההולדת של ויקיפדיה, שחל היום, כתבו עורכי ויקיפדיה העברית טור מיוחד ל-ynet בצורה שיתופית. בדיוק כמו שנכתבו עד כה כ-38 מיליון הערכים ברשת
כשג'ימי ויילס ייסד את ויקיפדיה לפני 15 שנים הוא לא יכול היה לדמיין כיצד יצמח המיזם ואיך הוא ישפיע על העולם בתקופתנו. ויילס בסך הכל ניסה להקים אנציקלופדיה מקוונת. היום, ויקיפדיה מונה יותר מ-287 שפות שונות, מיליונים רבים של ערכים, מיליארדים של כניסות, והיא משמשת כמקור מידע מרכזי בכל רחבי העולם, ובכלל זה בעברית. כל הפעילות הזאת נעשית על ידי ידינו - עשרות אלפי מתנדבים. למה אנחנו עושים את זה? כי אנחנו מאמינים במיזם ובחזון שלו: "דמיינו עולם שבו לכל אדם יש גישה למכלול הידע האנושי". אצל רוב האנשים זו בסך הכל אמרה יפה, עבורנו, זהו החזון אליו אנחנו שואפים בכל יום.
אנחנו חיים בעולם שבו תוכן רב זמין לנו מיד, דרך המחשב האישי או המכשיר הנייד. לוויקיפדיה יש תרומה חשובה בשינוי הזה. היא הנגישה לנו מידע שאת חלקו היינו יכולים להשיג רק בכרכים כבדים ויקרים, ואת חלקו, גם לא בהם. היום, לא רק שהמידע בוויקיפדיה זמין, הוא גם מוכר ומקובל. עולם הידע עצמו השתנה: אנשים רוצים ומקבלים מידע פתוח. ויקיפדיה עשתה פריצת דרך חשובה. ארגונים רבים אחרים הבינו את הלך הרוח ומצטרפים. היום זה כבר ברור לכולם - גופים ששומרים את הידע שלהם לעצמם יישארו עד מהרה מאחור.
ויקיפדיה, בין שאר המיזמים של קרן ויקימדיה העולמית, משרתת לא רק את גולשי האינטרנט ממדינות המערב, הנהנים מעושר של מקורות מידע, אלא גם מדינות באפריקה ואסיה, שם ההשכלה אינה זמינה לכולם. ישנן ערים בהן מערכת החינוך לוקה בחסר, ולתלמידים קשה למצוא מקורות מידע מהם ניתן ללמוד, מפני שלעיתים אין ספריה בבית הספר. בפרויקט חסר תקדים שנקרא Wikipedia Zero פנתה הקרן לספקי האינטרנט המקומיים וביקשה שלא לגבות תשלום על גלישה לאתר ויקיפדיה דרך מכשירי הסלולר. כך תלמידים רבים שמחזיקים במכשיר אך לא מסוגלים לשלם את דמי הגלישה, יכולים ללמוד ולזכות בהשכלה בזכות ויקיפדיה.
ישנם המאשימים את ויקיפדיה בחיסולן של האנציקלופדיות. ואכן, פריחתה של ויקיפדיה צמצמה את הצורך לחפש מידע באנציקלופדיות המודפסות, אם כי התוצאה הנפוצה, של השלכת אנציקלופדיות מודפסות לאשפה, אינה מלבבת - עדיין יש באנציקלופדיות אלה מידע רב תועלת. ויקיפדיה אינה מייתרת את הצורך במאגרי ידע אחרים, ולכן בכל ערך תמצאו פרק "לקריאה נוספת", המפנה את הקורא לספרות מודפסת, לשם מציאת מידע רב יותר מזה הנדרש בערך אנציקלופדי.
ויקיפדיה היא מתנה גדולה, אבל היא באה עם מחיר: כל מי שמקבל מידע מוויקיפדיה צריך לזכור שהיא נכתבת על ידי אנשים. כן, גם אנחנו לפעמים טועים. לא תמיד אנחנו מזהים במיידי טעויות (ולפעמים גם השחתות מכוונות) של אחרים, או עמדות אישיות שלפעמים מתגנבות לתוך הערכים. לכן הקריאה בוויקיפדיה מטילה אחריות גם על הקורא. ברמה הבסיסית, את האחריות לקרוא את הדברים בצורה ביקורתית, וברמות הגבוהות יותר לגלות מעורבות: לתקן טעויות, להעיר עליהן בדף השיחה שיש לכל ערך, ולהוסיף מידע - בצורת פרטים שחסרים בערכים הקיימים, או בצורת ערכים חדשים, שעוד לא נכתבו ושכל אחד יכול לפתוח.
כתיבה בוויקיפדיה היא בראש ובראשונה תרומה לקהילה, אך פעמים רבות יש בה גם סיפוק רב לכותב, המצליח ללקט ידע ממקורות רבים או ממקורות נידחים, ולעשותו זמין ונגיש לציבור הרחב. האינטראקציה בין חברי קהילת הכותבים זוכה לפרסום בעיקר כאשר מתעוררת בה מחלוקת חריפה, אך עיקר האינטראקציה חיובי הרבה יותר, וכולל תמיכה ועידוד, יחד עם שיפור הדדי של ערכים. וכן, רבים מאיתנו הכירו חברים נוספים, אנחנו מקיימים מפגשים חברתיים ומקצועיים, עורכים עם בן או בת הזוג ואפילו - מתחתנים תודות להיכרות בוויקיפדיה.
ויקיפדיה היא אנציקלופדיה הנכתבת על ידי העם למען העם - יש בה מקום לכל אחד ואחת מכם, בכתיבה, בעריכה, בהוספת תמונות שצילמתם, בעיצוב ובשלל משימות נוספות הנחוצות למפעל זה. יום ההולדת ה-15, זו ההזדמנות שלנו לקרוא לכם - הצטרפו אלינו, הצטרפו לקהילה שלנו. עזרו לנו לאפשר לכל אדם, גישה לסך כל הידע האנושי. מזל טוב ויקיפדיה.
ויקיפדיה
צילום: Shutterstock
מומלצים