שתף קטע נבחר

 

דרמה בשווקים: מחיר הנפט צלל בחדות, "כי איראן עומדת להתחיל לייצא"

מחיר הנפט שצלל בחדות אל מתחת ל-30 דולר לחבית סוחף את בורסות העולם לירידות שערים חדות. הערכה: מקור הירידה החדה במחיר הנפט נעוץ בכך שהסנקציות על איראן יוסרו אולי ביום שני. ייתכן שהסוכנות לאנרגיה אטומית תעניק לאיראן אור ירוק כבר מחר

האם הסרת הסנקציות הקרובה מאוד מעל איראן היא הגורם שהצית היום (ו') מפולת בשוקי הסחורות והמניות בעולם? מחיר הנפט צלל הערב (יום ו') בכ-5.3% לרמה של 29.6 דולר לחבית וסחף איתו מטה את בורסות העולם. ב"בלומברג" וב-BBC מסבירים את הירידה החדה במחיר הנפט בכך שאיראן עומדת להתחיל לייצא בקרוב נפט עם הסרת הסנקציות - ייתכן כבר ביום שני הקרוב. בעולם ממתינים לאור ירוק שאמור להינתן מהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בוינה, אולי כבר מחר.

 

מחיר הנפט שהגיע לשפל של 12 שנה שלח את שווקי המניות בעולם לטריטוריה השלילית. כל המדדים בארצות הברית נסחרו הערב בירידות חדות של יותר מ-2%. באירופה נסחרו הבורסות בפרנקפורט ובפריז בירידות של כ-3% וגם המסחר בבורסות המזרח הרחוק התנהל באדום בוהק. מדד שנגחאי נסגר בירידה של 3.5% ואילו מדד הניקיי בטוקיו ירד ב-0.5%.

 

צפו בדיון באולפן ynet: מהו חלקה של סעודיה במלחמת מחירי הנפט? 

 

מחיר הנפט לשיא שלילי. מה חלקה של סעודיה?    (צלמים: אבי חי ואורי דוידוביץ)

מחיר הנפט לשיא שלילי. מה חלקה של סעודיה?    (צלמים: אבי חי ואורי דוידוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הערב: דאגה בוול סטריט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הערב: דאגה בוול סטריט(צילום: רויטרס)

מסכים אדומים בוול סטריט  (צילום: AP) (צילום: AP)
מסכים אדומים בוול סטריט (צילום: AP)

יום אדום גם בטוקיו  (צילום: AP) (צילום: AP)
יום אדום גם בטוקיו (צילום: AP)

 

כאמור, להערכת "בלומברג", ייתכן שהסנקציות על איראן יוסרו כבר ביום שני ובכך יעלה מאוד ההיצע העולמי. איראן תנסה להחזיר לעצמה את מעמדה בקרב המדינות מייצאות הנפט. היא המדינה הרביעית בעולם מבחינת רזרבות נפט. בסקירה של Commerzbank נאמר כי "כאשר הסנקציות על איראן יוסרו, עוד נפט יציף את השווקים. למרות שאספקה נוספת נראית בלתי נמנעת זה זמן מה, הסנטימנט השלילי בשווקים יגרור את המחירים מטה".

 

הציפיות של איראן להתברג בצמרת יצואניות הנפט ייתקלו בסעודיה שמתמידה במדיניות הנפט הזול. המהלך שנועד למצב את סעודיה כמעצמה אזורית החל מתוך רצון לדחוק מהשוק את החברות האמריקניות, והוא פוגע קשות באיראן וברוסיה. השבוע אמרה ד"ר מיכל יערי, מומחית למדיניות סעודית מאוניברסיטת תל אביב והאוניברסיטה הפתוחה, ש"מדובר בצעד מחושב שנמשך כבר יותר משנה. זו לא גחמה של השלטון הסעודי". 

 

בראיון באולפן ynet אמרה שקשה לדעת עד כמה משפיעה הפוליטיקה על העניין, או שמדובר בעניין כלכלי גרידא: "שוק הנפט משליך על מדינות רבות - רוסיה, איראן. אבל לגבי סעודיה - היא נכנסת לגירעון מאוד מדאיג שמוביל אותה לעשות כל מיני שינויים שמאוד לא נוחים לה. הרבה מאוד שנים הסעודים התרגלו שהמדינה דואגת להם לכול, והמשמעות היא שלסעודים אין מוטיבציה לצאת לעבוד. לזה צריך לחנך את הצעירים הסעודים, שמהווים יותר משני שלישים מהמדינה". במקביל, ארצות הברית משלמת מחיר כבד על המדיניות הסעודית הזו. קצב ייצור הנפט בארצות הברית הואט מאוד בכ-575 אלף חביות ביום עקב פגיעה בחברות האמריקניות.

 


 

הבית הלבן הבהיר הערב כי הסנקציות לא יוסרו עד שהסוכנות לאנרגיה אטומית תבהיר אילו צעדים נקטה איראן: "אנו ערים לכך שאיראן התקדמה משמעותית במאמצים ליישם את עסקת הגרעין. ניכר שאיראן פועלת באגרסיביות למימוש חלקה בהסכם". בהסכם בין איראן למעצמות נקבע כי הסנקציות הבינלאומיות על איראן, שפגעו קשות בכלכלתה בשנים האחרונות, יוסרו כאשר הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית תוודא שאיראן עמדה במחויבויות שלקחה על עצמה במסגרת ההסכם.

 

אמש הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית כי בטון נשפך לתוך ליבת הכור הגרעיני של איראן באראק. מדובר בצעד קריטי בדרך ליישום הסכם הגרעין עם טהרן שהושג בשנה שעברה ושבמסגרתו יוסרו הסנקציות הכבדות המוטלות על המדינה. הסרת הליבה של הכור באראק מפחיתה דרמטית את יכולתה של איראן לייצר פלוטוניום המשמש לפצצת אטום, והיא הייתה אחד הנושאים הקשים ביותר לפתרון במהלך המשא ומתן הממושך בין איראן לשש המעצמות.

 

הסנקציות שהטילו ארצות הברית והאיחוד האירופי על איראן גרמו לקיצוץ של כ-1.5 מיליון חביות נפט ביום מאיראן מאז 2012, מה שגרם להפחתה של 60% בייצוא הנפט שלה - למיליון חביות ביום בלבד. במסגרת ההסכם שהושג איתה בשנה שעברה, הפחיתה טהרן משמעותית את מספר הצנטריפוגות המותקנות במתקני ההעשרה בפורדו ובנתנז, והיא שלחה טונות של אורניום מועשר לדרגה נמוכה משטחה לרוסיה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
משאבת נפט. ארכיון
צילום: shutterstock
מומלצים