השרה השבדית שתוקפת את ישראל הסתבכה בשחיתות
האם זה סוף הקריירה הפוליטית של מרגוט וולסטרום, שקשרה בין הסכסוך הישראלי-פלסטיני לפיגועי פריז וקראה לחקור את ישראל על "הוצאות להורג ללא משפט" של דוקרים פלסטינים? עיתון חשף: היא קיבלה קידום בתור לדיור ציבורי במקום לחכות 8 שנים כמו כולם. פרשן שבדי: "היא אובססיבית נגד ישראל"
העיתון "אפטונבלדט" חשף בסוף השבוע כי שמה של וולסטרום נקשר בשערורייה שבמסגרתה ארגון "קומונל", החולש על דירות המושכרות לאזרחים במסגרת תוכנית הדיור הציבורי בשטוקהולם, השכיר דירות לפוליטיקאים בכירים – בהם וולסטרום – בעוד אזרחים פשוטים הממתינים ארוכות לדיור ציבורי מחכים לאותן הדירות ממש.
וולסטרום היא אחת מכמה בכירים ששמם נקשר בפרשה. לפי הדיווח, הפוליטיקאים הבכירים קיבלו את הזכות לחתום על חוזה שכירות ולהיכנס לדירות, בעוד אזרחים רגילים נאלצים לחכות בממוצע שמונה שנים לקבלת דירה במסגרת תוכנית הדיור הציבורי.
וולסטרום מיהרה להודיע אתמול כי תעזוב את הדירה, וטוענת כי פעלה בתום לב: "כן, שכרתי דירה מ'קומונל' וכשדיברנו על כך קיבלתי אישור מהדרגים הגבוהים ביותר שהם עמדו בתקנות ובהליכים של מסירת דירות, ושאני לא הולכת לעקוף אף אחד שעומד בתור", אמרה לסוכנות TT השבדית. "הם שיקרו שלי, ואני כועסת ומאוכזבת".
למרות הבהרותיה, פעילים נגד שחיתות בשבדיה ואנשי אופוזיציה כבר קוראים לחקור אם מעשיה של השרה יכולים להיות מוגדרים "קבלת שוחד".
ולסטרום, בת 61, יצרה לעצמה בשבדיה תדמית של אדם כן ופעילה קולנית למען זכויות הנשים וזכוית האדם. היא נחשבת לכוכבת הבלתי מעורערת של ממשלת שבדיה, אבל מבקריה תוהים אם הנטייה שלה לומר את כל אשר על לבה – תכונה שאינה מאפיינת בדרך כלל לדיפלומטים – היא דבר טוב עבור שבדיה. דבריה נגד ישראל הקימו עליה ביקורת לא רק בירושלים, אלא גם מצד שבדים שתוהים מהלכיה חכמים במונחים של אסטרטגיה דיפלומטית.
אחרי מתקפת הטרור בפריז בנובמבר האחרון עוררה וולסטרום זעם בירושלים כשאמרה דברים שבהם זיהו לטענתם בכירים בירושלים רמיזה לכך שהסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא אחת הסיבות לקיצוניות שהביאה את הטרור לאירופה. אחר כך טענה ולסטרום כי הירי של ישראל במחבלים פלסטינים היוצאים לתקוף ישראלים בסכין הוא הוצאה להורג ללא משפט, ולפני ימים אחדים אף החריפה את טענתה זו כשקראה לפתוח בחקירה בינלאומית נגד ישראל בשל הריגת המחבלים הדוקרים הפלסטינים.
הפרשן השבדי הליברלי לארס כריס טען כי התקפותיה נגד ישראל גובלות באובסייה ותהה אם היא בכלל נכס עבור שבדיה. "מעשיה הפוליטיים של וולסטרום מתאפיינים במחלוקות בלתי פוסקות", אמר.
בעיתון הכלכלי "דאגנס אינדוס טרי" נכתב: "מרגוט וולסטרום כבר עשתה צרות עם ההרגל שלה לחשוב בקול רם. היא מתחילה להפוך לבעיה".
וולסטרום מצדה מגנה על הגישה שלה ומצביעה על המספר הגדול של אנשים ששלחו לה פרחים אחרי שתקפה את סעודיה על הפגיעה שלה בזכויות אדם, בעוד מדינות אחרות נמנעות מביקורת נוקבת מדי על המלכה הערבית בשל עסקאות הנפט שלהן איתה. "אנשים רוצים את אלה שנלחמים על הערכים שלהם", אמרה ל"פייננשל טיימס" בספטמבר האחרון.
וולסטרום נולדה בצפון שבדיה והפכה לפעילה בשנות ה-70 במחוז ורמלנד, הנוטה לשמאל הפוליטי. היא נכנסה לפרלמנט השבדי
בגיל 25. אחרי שמילאה שורה של תפקידי שרה היא נסעה לבריסל והפכה ב-1999 לנציבת האיחוד האירופי לענייני איכות הסביבה, וב-2004 הפכה לסגניתו של נשיא הנציבות האירופית. היא דיברה רבות על הייצוג החסר של נשים בפוליטיקה, ומזכ"ל האו"ם באן קי מון מינה אותה ב-2010 לשליחתו המיוחד לענייני תקיפות מיניות בעת מלחמה.