היסטוריה בטייוואן: אישה ראשונה בנשיאות
אחרי 8 שנים של שלטון פרו-סיני, מנהיגת האופוזיציה טסאי אינג-ון זכתה ברוב ענק. תוצאות הבחירות, המעידות כי תושבי האי נוטים להיבדלות מסין, כבר התחילו להדאיג את המעצמה: "נמשיך לשמור על השלמות הטריטוריאלית"
טייוואן בחרה היום (שבת) בנשיאה חדשה: טסאי אינג-ון, מנהיגת האופוזיציה והמפלגה הפרוגרסיבית-הדמוקרטית (DPP), ניצחה בבחירות לנשיאות שהתקיימו בטייוואן. היא האישה הראשונה שנבחרת לתפקיד, ומפלגתה דוחקת למעשה את השלטון הפרו-סיני שעומד בראש האי העצמאי כבר שמונה שנים.
ועדת הבחירות המרכזית במדינה מסרה כי טסאי זכתה ביותר מ-56% מהקולות, בעוד יריבה אריק צ'ו, מועמד מפלגת השלטון הלאומית קואומינטנג (KMT), זכה בכ-31% בלבד, ואילו המועמד השמרני ג'יימס סונג, ממפלגת "קודם העם", זכה בכ-9%.
ניצחונה של טסאי למעשה מציג חוסר ודאות חדשה ביחסי סין-טייוואן, שכן סין ממשיכה לראות את האי כחלק מסין הגדולה ולא פעם איימה בשימוש בכוח אם טייוואן תכריז רשמית על עצמאותה. סין וטייוואן הופרדו והפכו לישויות נפרדות מאז שהכוחות הלאומנים הפסידו לקומוניסטים במלחמת האזרחים הסינית לפני כמעט 70 שנה.
התוצאות, שללא ספק מעידות על רצון להיבדלות מסין, בהחלט יכולות להטריד את המעצמה, שעשויה אף להגיב על ידי צמצום היכולת המוגבלת ממילא של טאיפיי לזכות בבני ברית דיפלומטיים ולקחת חלק בארגונים בינלאומיים. בהודעה של הקבינט הסיני ליחסי טייוואן מיד לאחר ניצחונה של טסאי צוינה, שוב, ההתנגדות לעצמאותה של טייוואן, אך בד בבד נכתב כי סין תעבור על שמירת השלום והיציבות של שני הצדדים של מצר טייוואן.
"הרצון שלנו הוא חזק כמו סלע, והיחס שלנו לשמירה על הריבונות הלאומית ועל השלמות הטריטוריאלית – איתנה", מסרו הסינים.
טסאי אמרה שהניצחון שלה בבחירות הוא הוכחה נוספת לכמה הדמוקרטיה הושרשה בטייוואן, ומראה כי אזרחי המדינה מייחלים לממשלה "שאיתנה בהגנה על הריבונות הלאומית". היא גם התחייבה לשמור על הסטטוס קוו עם סין, ואמרה כי לשני הצדדים יש אחריות למצוא דרכים הדדיות לתקשר וכן כי יש לכבד את הסביבה הבינלאומית של טייוואן.
היא הוסיפה כי היא מתכוונת לתקן את טעויות המדיניות שנעשו בעבר, אך הזהירה: "האתגרים שעומדים בפני טייוואן לא ייעלמו ביום אחד". יריבה של טסאי, צ'ו, פרש מהנהגת מפלגתו כדי לשאת באחריות על ההפסד הקשה בבחירות. הנשיא הנוכחי, מא יינג-ג'יו, מנוע חוקתית מלהישאר קדנציה נוספת בתפקיד.
מפלגתה הפרוגרסיבית של טסאי זכתה ב-68 מושבים מתוך 113 בבית המחוקקים, שבאופן מסורתי נשלט בידי הלאומנים, שקיבלו הפעם 36 מושבים בלבד. לצורך השוואה, בבחירות לפני ארבע שנים זכתה המפלגה הלאומנית ב-64 מושבים. בית המחוקקים החדש צפוי להתכנס בחודש הבא, וטסאי צפויה להיכנס לתפקידה בחודש מאי.
ארה"ב, בעלת הברית החשובה ביותר טייוואן והספקית העיקרית שלה של כלי נשק, בירכה על ניצחונה של טסאי. "אנחנו חולקים עם העם הטייוואני את הרצון העמוק לשקט וליציבות אזורית", אמר דובר מחלקת המדינה האמריקנית ג'ון קירבי.
טסאי אמרה כי איחוד טייוואן הוא בראש סדרי העדיפויות שלה, וזאת כדי לצבור כוח וכבוד מהקהילה הבינלאומית. "רק כאשר נגדל ונתחזק אזי נוכל לקבל כבוד ולהגן על אנשינו ועל חיינו הדמוקרטיים", אמרה.