שתף קטע נבחר

מאגר ענק בדרך? "יוזיל את החשמל"

שותפויות הגז ישראמקו ומודיעין אנרגיה הודיעו היום על תוצאות הסקר הסייסמי ברישיון דניאל ממנו עולה פוטנציאל למציאת מאגר ענק של גז טבעי הדומה לתמר. מניות האנרגיה מזנקות היום על רקע הדיווח. לפי הערכות, הסיכויים למציאת מאגר הגז עומדים על 40% ורק בעוד כשנתיים יהיה אפשר לדעת את כמות הגז האמיתית. מה ההשלכות של מציאת מאגר כזה?

מניות הגז והנפט מגיבות בעליות שערים חדות על רקע הדיווח היום על פוטנציאל למציאת גז בהיקף ענק הדומה לשדה הגז תמר (כ-8.9 TCF) ברישיונות דניאל מזרח ומערב. הרישיונות מוחזקים בבעלות משותפת של ישראמקו (המחזיקה ב-75% מהזכויות ברשיונות), מודיעין אנרגיה המחזיקה ב-15% מהזכויות, חברת AGR מחזיקה 5% וחברת ATP מחזיקה גם היא ב-5%.

 

לכתבות נוספות בנושא:

טורקיה: נקבל גז מלווייתן בשנת 2020

מה כולל מתווה הגז שאישר נתניהו?

 

שתי המניות הרלבנטיות לדיווח היום על פוטנציאל מציאת גז הן ישראמקו ומודיעין אנרגיה והמניות הקשורות אליהן, מודיעין אנרגיה רושמת זינוק אדיר של כ-500% בבורסה וישראמקו קופצת ב-8%. מדד הנפט והגז עולה היום בכ-3%.

 

מדובר בניתוח גיאולוגי סטטיסטי שערכה חברת NSAI, חברה המתמחה בעריכת עתודות. על פי דו"ח משאבים מנובאים שהציגה החברה לשותפים ברשיונות, נמצא כי קיימים פרוספקטים פוטנציאליים להפקת גז ברשיונות אלה. כעת, מתכוונים השותפים ברישיונות לבצע קידוח במאגרים במטרה למצוא את כמויות הגז המיוחלות.

 

השלב הבא: קידוח בעלות של 100 מיליון דולר

נועם פינקו, אנליסט בכיר מחלקת מחקר Sell Side בבית ההשקעות פסגות, מציין כי הדיווח מפתיע כי לא הייתה ציפייה למציאה של כמות גז כל כך גדולה (בסדר גודל של מאגר תמר). "כעת מדובר רק בפוטנציאל עם סבירות של 40%. השותפויות צריכות לקדוח וצריכות למצוא מפעיל בסדר גודל של נובל אנרג'י. העלות של מפעיל כזה לקידוח היא כ-100 מיליון דולר, אם לא יימצא שם גז, כל הכסף הזה ירד לטמיון", מסביר פינקו בשיחה עם ynet.

 

 

מה הסיכוי למציאת מפעיל ענק כמו נובל אנרג'י? לדברי פינקו, ישראמקו היא הגוף הגדול ולה יש כסף שיאפשר את מימון החלק שלה למציאת מפעיל. לעומת זאת, מודיעין אנרגיה הרבה יותר קטנה לכן תיאלץ לגייס כסף למטרה זו - מהלך שככל הנראה יצליח לה.

 

מחירי החשמל עשויים לרדת?

בהתייחס להשלכות של מציאת מאגר גז ענק בסדר גודל של תמר, מציין פינקו כי בהנחה שימצאו כמויות כאלה של גז תהיה תחרות אמיתית במשק הגז בישראל כאשר לחברת החשמל יהיו יותר אפשרויות בחירה וכך המחירים צפויים לרדת.

 

"במידה ויוחלט להסב סוף סוף את תחנות הכח הפחמיות לגז, תוכל חברת החשמל לבצע תהליך התמחרות אמיתי מול מספר גורמים. גם לקוחות קיימים יוכלו בעתיד להמיר, לפי תנאי החוזים שלהם, חלק מהגז מתמר בגז ממקור אחר אם יהיה", מציין.  

 

האם מחירי החשמל צפויים לרדת בהנחה שאכן יתגלה מאגר גז נוסף? ערן יונגר, אנליסט בכיר במיטב דש ברוקראז', אמר כי תמחור החשמל נגזר מהרבה משתנים, בניהם מחיר האנרגיה, ולכן אם מחיר הגז יירד יש לצפות גם לירידה במחירי החשמל אך מדובר בעוד פרק זמן ארוך העומד על כ-5-6 שנים.

 

 

 (פיקסה) (פיקסה)
(פיקסה)

השותפויות יהיו חייבות להשאיר לפחות 25%-50% מהגז בישראל וכל השאר יופנה לייצוא. "ברגע שיהיה היקף גז כל כך גדול בישראל, תהיה אפשרות להתקרב לחזון של ייצוא למדינות הרבה יותר רחוקות ולא רק למצרים וירדן", ממשיך פינקו.

 

כאמור, רק לאחר קידוח אימות אפשר יהיה לקבל אינדיקציה טובה יותר לגבי כמויות הגז שאפשר להפיק מהמאגר. יונגר מעריך כי רק בעוד כשנתיים לכל המוקדם נקבל אומדן כמויות מדויק יותר וכן אפשר יהיה לדעת מה הכמות ברת ההפקה מרישיון זה.

 

 

"אלו בהחלט נתונים טובים עם סיכויי הצלחה גבוהים העומדים על כ-30%-40% אך ייקח עוד כשנתיים עד לקבלת אינדיקציות מדויקות יותר ואומדן שווי כלכלי לרישיון", מסכם יונגר.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים