ההבדל המפתיע בין דיכאון בגיל מבוגר לצעיר
כבר לא רק במצב הרוח. עצירות, כאבי שרירים ואי נוחות בחזה הם חלק מהסימפטומים של דיכאון הגיל המבוגר. חוקרת מסבירה במה שונה דיכאון מבוגרים מדיכאון בגיל צעיר, למה מבוגרים פגיעים יותר, כיצד מאבחנים ועל מה חשוב לשים לב כדי שלמבוגר במשפחה שלכם זה לא יקרה
בגיל מבוגר החיים מלאים בשינויים. כ-15-20% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מדיכאון ברמה זה או אחרת. יציאה משוק העבודה, טיפול בהורים קשישים, ילדים בוגרים שעוזבים את הבית, לידת נכדים, הדרדרות המצב הבריאותי ועוד עשויים להוביל לדיכאון של מבוגרים.
עוד במדור 60 פלוס: כך תשדרגו את הבית אחרי שהילדים עזבו
דיכאון שמורגש פיזית בגוף
דיכאון של מבוגרים בעל מאפיינים ייחודיים השונים מאלה של הדיכאון המופיע בגיל צעיר יותר. המושג "דיכאון של הגיל המבוגר" מתייחס לדיכאון המופיע לראשונה בגיל 60-65 או אפילו בגיל מבוגר יותר. הסובלים מדיכאון זה הם בדרך כלל ללא היסטוריה פסיכיאטרית וללא קרובי משפחה הסובלים בעצמם מדיכאון.
בגיל זה נלווים לדיכאון סימפטומים שאינם מופיעים בדרך כלל בגיל צעיר יותר. ובניגוד לאנשים צעירים הסובלים מדיכאון המדווחים בעיקר על סבל נפשי, אנשים הסובלים מדיכאון של הגיל המבוגר נוטים לדווח על מיחושים גופניים פיזיים כגון כאבי ראש, עצירות, כאבים או תחושת אי נוחות בחזה, כאבים במפרקים ובשרירים, קשיי שינה ועוד.
סימפטום ייחודי נוסף של הדיכאון של הגיל המבוגר הינו ירידה קוגניטיבית. לעיתים הדיכאון הכולל גם ירידה קוגניטיבית מנבא את תחילתה של תסמונת דמנטית עצמאית, כגון מחלת האלצהיימר.
הפגיעה הקוגניטיבית עלולה לכלול ירידה בזיכרון, הפרעות ריכוז, יכולת למידה פגועה, וירידה בהתמצאות המרחבית. פגיעה קוגניטיבית הנלווית לדיכאון של הגיל המבוגר מופיעה באופן חד ופתאומי, בניגוד למחלות מוח כגון פרקינסון ואלצהיימר, בהן פגיעה המתפתחת באופן הדרגתי. לעיתים התפקוד הקוגניטיבי בקרב הסובלים מדיכאון אינו חוזר במלואו לרמה שהייתה לפני הופעתו, גם לאחר שהתקף הדיכאון חלף.
בנוסף, דיכאון של הגיל המבוגר מאופיין בהתקפים חוזרים במידה רבה יותר מדיכאון המופיע בגיל צעיר יותר.
עוד: להפגת הכאב והלחץ: 3 תרגילי נשימה לבית
תרופות, שינוי באספקת הדם ולחץ: גורמים לדיכאון
תרופות רבות המיועדות לטיפול במחלות שונות, כגון תרופות להורדת לחץ הדם ולטיפול במחלות לב, עלולות לגרום לדיכאון כתופעת לוואי. מבוגרים הנוטלים מספר רב של תרופות מרשם עלולים לפתח דיכאון כתוצאה מנטילת תרופה מסוימת. לכן, בעת נטילת תרופה חדשה או עליה במינון של תרופה קיימת, חשוב לשים לב לשינויים במצב הרוח, ולהופעה של סימפטומים דיכאוניים.
גם הלחצים של חיי היומיום הנם בעלי השפעה רבה יותר בגיל המבוגר.
כל יציאה מהשגרה טומנת בחובה מידה כלשהי של לחץ, גם כאשר מדובר באירוע חיובי ומשמח. כך למשל, מפגש עם חברים, ביקור של המשפחה והנכדים ויציאה לחופשה בחו"ל, בצד השמחה שהם גורמים מהווים גם גורמי לחץ .
לחץ זה אינו ייחודי לאוכלוסייה המבוגרת, אך השפעתו על אוכלוסייה זו גדולה ומורגשת יותר.
שכן אותם לחצים שבגיל צעיר יותר כמעט ואינם מורגשים הופכים להיות בעלי משקל רב בהרבה בגיל המבוגר, ולכן אוכלוסייה זו חווה לחץ רב יותר בחיי יומיום שלה. אותו לחץ מוגדל גורם למספר שינויים פיזיולוגיים העלולים לגרום גם להופעת דיכאון.
גורם נוסף ההופך את האוכלוסייה המבוגרת לפגיעה יותר הוא ירידה קלה באספקת הדם אל המוח, המצטברת וגורמת נזק מוחי קל בחומר הלבן. נזק זה אינו בסדר גודל של אירוע מוחי, ואינו גורם לפגיעה תפקודית בולטת, כמו שיתוק, אובדן יכולת הדיבור, וכו' אך הוא גורם לשינויים במערכות נוירוטרנסמיטר שונות במוח, העלולים להביא להתפרצות דיכאון המלווה בפגיעה קוגניטיבית. לחצי היומיום עלולים להחריף מהלך זה ולהגביר עוד יותר את ההסתברות להופעת הדיכאון.
הסימפטומים מבלבלים והאבחון קשה
מקרים רבים של דיכאון של הגיל המבוגר כלל אינם מאובחנים שכן חלק מהסימפטומים נפוצים גם באוכלוסייה המבוגרת שאינה סובלת מדיכאון.
אנשים בגיל מבוגר מראים פעמים רבות ירידה בשינה, בתיאבון ובמשקל גם כשאינם סובלים כלל מדיכאון. גם פגיעה קלה בזיכרון נלווית פעמים רבות לגיל המבוגר ואינה מצביעה כשלעצמה על פתולוגיה. אולם כאשר מופעים יחד מספר סימפטומים, ובעיקר כאשר לא נמצא גורם פיזיולוגי בולט הגורם להם, כדאי לפנות לבירור מעמיק יותר אצל מטפלים המתמחים בגיל המבוגר, ולבחון האם מדובר במקרה של דיכאון.
עוד: אבחנו עצמכם: האם יש לכם פגיעה קוגנטיבית?
יש טיפול משפר חיים
חשוב לזכור כי דיכאון אינו חלק אינטגרלי מהזקנה, וניתן לאבחן אותו ולטפל בו בהצלחה. כ-75% מהמקרים המאובחנים של דיכאון של הגיל המבוגר מראים שיפור ניכר בעקבות טיפול, שעשוי לכלול שילוב של פסיכותרפיה ונוגדי דיכאון, ובמקרים מסוימים אף גרייה מוחית. הטיפול מביא לשיפור בתפקוד היומיומי, ביכולת הקוגניטיבית, ובתפקוד החברתי.
כך תשחררו את הלחץ והכאב בעזרת 3 תרגילים של נשימה נכונה:
הכותבת הינה מרצה בחוג לפסיכולוגיה, המכללה האקדמית אחוה וחוקרת במעבדה לפסיכיאטריה ביולוגית במרכז הרפואי הדסה