ריו 2016: סקנדל וקרנבל
מיליארדי דולרים נעלמו, המתקנים והאצטדיונים מתעכבים, והמדינה תקועה עמוק בתוך משבר כלכלי ופוליטי. אבל בברזיל כמו בברזיל, מאמינים כי עד שאולימפיאדת ריו תצא לדרך - הכל יהיה בסדר
הבעיות בריו לא התחילו לאחרונה, אלא כבר ב-1960, אז הכריזו השלטונות על ברזיליה כבירתה החדשה של המדינה, מה שהביא להזנחה גדולה בתשתיות של ריו דה ז'ניירו. עם זאת, בשבע השנים האחרונות, מאז נבחרה העיר למארחת המשחקים האולימפיים, נעשו מאמצים גדולים לצמצם את הנזקים ולסגור את הפערים.
בסוף זה יהיה מוכן
על פי התוכניות המקוריות, בניית המתקנים הייתה אמורה להסתיים בשלהי 2015. בפועל, אפשר היה להכריז רק על חמישה מתקנים מוכנים, בניהם אולם הכדוריד, מגרש הגולף ומסלול ה-BMX ואופני ההרים.
מסלול הגולף עורר את הסערה הגדולה ביותר, מאחר שנבנה בסמוך לשמורת טבע. למרות איומים בתביעה משפטית והפגנות של פעילי איכות הסביבה, בנייתו נמשכה והוא כבר מוכן לתחרות המבחן במארס הקרוב.
"כל המתקנים יימסרו ללא בעיות", ניסה להרגיע נשיא המשחקים קרלוס נוזמן. עם זאת, החריגה בלוחות הזמנים וההתקדמות האיטית בהקמת הוולודרום ובריכת השחייה מדאיגות מאוד..
מושחתים, נמאסתם
שערוריות שוחד ענקית בחברת הנפט הלאומית "פטרובראס" גרמה למשבר הפוליטי הגדול ביותר מאז הפכה ברזיל לדמוקרטיה לפני 30 שנה. בנוסף, הכלכלה שלה סובלת מהעמקת המיתון, מנסיקת האינפלציה ומירידה של 4.5 אחוזים בתוצר.
באופן טבעי, הנשיאה דלימה רוסף לא יוצאת נקייה מהסיפור. רוסף הייתה יו"ר מועצמת המנהלים של "פטרובראס", בפרשה שהובילה עשרות פוליטיקאים לחדרי החקירות. בנוסף, היא עומדת בפני הדחה, בטענה שדירדרה את המדינה לשפל הכלכלי הגדול ביותר מאז 1980.
המשבר הזה משפיע כמובן על ההכנות לריו, הנוגעות בשחיתות ובשוחד, ובעיקר על האופן שבו עובר הכסף מהמדינה לוועדה המארגנת, וממנה לקבלנים השונים. בשנה האחרונה התברר כי כספים רבים שמיועדים להכנות, כעשרה מיליון דולר, פשוט נעלמו בדרך.
ועדת בדיקה שהוקמה בנושא גילתה כי הכספים כנראה הועברו מתחת לשולחן, ללא דיווח, לאור הבעיות הכספיות, תקציב המשחקים קוצץ, אך המארגנים הבטיחו כי הספורטאים והמבקרים לא יסבלו מכך.
מלחמת מים
הצרות הגיעו גם לאיכות המים במפרץ גואנברה, שם ייערכו תחרויות השיט. הזיהום במפרץ מדהים: ביוב גולמי זורם אליו, וכמה גולשים ושייטים שהתחרו בו סבלו מבעיות נשימה ועיכול. מתחילת השנה שעברה הודתה הממשלה כי היא לא מסוגלת לשקם את המפרץ לחלוטין, אך הבטיחה לטפל ב-80 אחוז מהביוב שמזהם את המים.
המארגנים מקווים שהחורף הנוכחי יהיה דל במשקעים, מתוך תקווה שהזיהום לא יגבר ואיכות המים תהיה מקובלת על ארגון הבריאות העולמי. אם בכל זאת יירד גשם במהלך החורף, ייתכן שהמארגנים ייאלצו להעתיק את השיוטים עמוק על תוך המפרץ, שם הזיהום קטן יותר. מצד שני, המים מלאים בפסולת שעלולה להקשות על הגולשים.
אבטחה חסרת תקדים
התוכנית לאבטחת האולימפיאדה לא השתנתה בעקבות מתקפת הטרור שהתרחשה בפריז בנובמבר, שבה נהרגו 130 בני אדם, אבל ממשלת ברזיל הבהירה כי היא בקשר ישיר עם ה-NSA האמריקאי.
129 מיליון דולר מתקציב המשחקים הושקעו בנושא הביטחון. האבטחה בריו תהיה חסרת תקדים: מספר עצום של 65 אלף שוטרים וחיילים, יחד עם כוח של 15 אלף חיילים נוספים שיהיו בכוננות, ישמרו על הספורטאים והצופים. באולימפיאדת לונדון, למשל, המספר הזה עמד על 40 אלף.
ובכל זאת, אשר לסיים בנימה אופטימית. למרות כל הבעיות, ריו עצמה נמצאת טוב מאוד ביחס לשאר המדינה. העיר הצליחה לסיים את השנה החולפת במאזן כלכלי חיובי. הנקודה הכי משמחת היא התמיכה הגדולה של התושבים באירוע.
לפי סקרים שנערכו בברזיל, הברזילאים שמחים על אירוח המשחקים, בניגוד למצב במדינה לפני המונדיאל ב-2014, שהיה מלווה בהפגנות רבות. התושבים המקומיים מתנפלים על הזכות לצפות בתחרויות: חצי מ-5.2 מיליון הכרטיסים שהוקצו לברזילאים – וכולם כבר נמכרו.