איראן חוזרת לשוק - וזה מה שיקרה לנפט
המסחר בנפט מגיב היום להסרת הסנקציות מעל איראן , כאשר בכוונתה להוסיף עוד חצי מיליון חביות נפט ליום. הנפט נסחר ברמה של מתחת ל- 29 דולר לחבית ועל פי הערכות המחיר צפוי ליפול עוד יותר בשל הכמויות העודפות של הסחורה בעולם. נתוני צמיחה חשובים שיפורסמו מחר בסין ישפיעו גם הם על המחיר
הנפט ממשיך להיסחר היום במגמה שלילית וצולל מתחת ל-29 דולר לחבית, כאשר הפאניקה מהצפת העולם בנפט זול בעקבות הסרת הסנקציות מעל איראן, מכבידה מאוד על המחיר. על פי הערכות, איראן תוכל להגדיל את ההכנסות שלה מיבוא נפט ב-10 מיליארד דולר עד השנה הבאה.
לכתבות נוספות בנושא:
הנפט מתרסק: עולה הסיכון לפשיטות רגל
* הנפט צנח לשפל של יותר מ-12 שנה
אחרי הסרת הסנקציות, איראן הודיעה כי תגדיל את הפקת הנפט משטחה ב-500 אלף חביות ליום כך שתייצא את הזהב השחור בהיקף כולל של 2.5 מיליון חביות נפט מדי יום. תוספת גדולה כל כך להיצע הנפט בעולם צפויה להוביל את המחירים בכיוון אחד בלבד – מטה. השווקים בעולם כבר מוצפים בעודף היצע של נפט זול וכעת יתווספו עוד המון חביות נפט ללא רוכשים.
אחרי שביום שישי האחרון נפלו מחירי הנפט בכ-6%, על פי הערכות אנליסטים בעולם, מחיר הנפט צפוי לצלול ל-25 דולר לחבית בשבועות הקרובים בעקבות הסרת הסנקציות וחזרתה של איראן לשוק.
בכדי להשיב את לקוחותיה חזרה, איראן צפויה להציע את הנפט שהיא מפיקה בהנחה למרות שהמחירים ממלא כבר מאוד נמוכים ונמצאים בשפל של 12 שנה. החזרה של איראן לזירה עלולה ליצור מלחמת מחירים עם יריבתה, ערב הסעודית, שמנסה לשמור על נתח השוק שלה ע"י מכירת הנפט מתחת למחיר השוק.
"האסטרטגיה האפשרית של איראן להציע הנחה על מחיר הנפט כדי לעודד את לקוחותיה, עלולה ליצור לחץ חזק על מחיר הנפט בטווח הקרוב", כך מעריכים בבנק האוסטרלי ANZ. הנפט האיראני עשוי להימכר לסין או למדינות נוספות באסיה ובנוסף עשוי להימכר גם למדינות אירופה שקנו בעבר נפט מאיראן (לפני הטלת הסנקציות).
ממתינים לנתון קריטי בסין
מחר צפויים להתפרסם בסין נתונים קריטיים שישפיעו על כיוון המסחר בשווקים - סין צפויה לפרסם את נתוני הצמיחה לרבעון הרביעי. סין היא יבואנית הנפט הגדולה בעולם וצרכנית הנפט השנייה בגודלה אחרי ארה"ב, עלייה בנתוני הצמיחה עשויים להוות איתות לעלייה ברמת הביקושים לנפט.
"אם הצמיחה בסין תהיה גבוהה מהצפי (6.9% ) ייתכן ונראה תיקון כלפי מעלה במחיר הנפט וחזרה לרמת ה-30 דולר לחבית", כך מעריכים במחלקת המסחר של פריים ברוקר.
מחירי הנפט נמצאים במגמת ירידה מאז קיץ 2014 בשל עודף היצע לעומת ביקושים נמוכים, מאז איבד הנפט 70% מערכו. המדיניות של אופ"ק, בהובלתה של ערב הסעודית, היא לא לצמצם את הפקת הנפט למרות המחירים הנמוכים וזאת מתוך מטרה לפגוע בתעשיית הנפט האמריקנית. כעת המדינות הנשענות על הכנסות מנפט סובלות מנפילת המחירים וצפויות לסבול גם בטווח הרחוק.