חשש מפיגועי חדירה: "שמו את ההתנחלויות על הכוונת"
אחרי הרצח בעתניאל והדקירה בתקוע חוששים במערכת הביטחון מפיגועים נוספים במתווה דומה. בינתיים התנחלויות רבות סובלות ממיגון דל, גדרות חלקיות ומחסור באמצעים טכנולוגיים. גורם ביטחוני: "משקיעים פחות, ואין מענה ראוי". יו"ר מועצת שומרון תוקף: "הפקרות, חוסכים על חשבוננו"
אחרי שני פיגועי הדקירה ביומיים האחרונים, שגבו את חייה של דפנה מאיר בעתניאל וגרמו לפציעתה של מיכל פרומן אתמול (ב') בתקוע, החליטו בפיקוד מרכז על שורת צעדים להתמודדות עם מה שנראה כתחילתה של תופעת טרור חדשה-ישנה. הראשון בהם הוא איסור ליממה על כניסתם של פועלים פלסטינים לכל היישובים ביהודה ושומרון - גם כאלה שמחזיקים ברשותם בהיתר עבודה - אך תותר המשך כניסתם לאזורי התעשייה בגדה. מדי יום תתקיים הערכת מצב באוגדה לגבי הארכת האיסור.
בנוסף החליט מפקד אוגדת איו"ש, תא"ל ליאור כרמלי, שכל אזרח נושא נשק צבאי, למשל חברי כיתות הכוננות בישובים, יישא אותו כל העת כמכפיל כוח ומענה מהיר לכל אירוע. עוד הוחלט כי ייבחן מחדש וישופר הליך הכנסת הפועלים הפלסטינים מדי יום אל מול המעסיקים והמאבטחים בהתנחלויות ובאזורי התעשייה. באוגדת איו"ש החליטו על סדרת בדיקות מקיפות לכשירות כיתות הכוננות בישובים, להגברת התרגילים ושיפור החבירה של רכזי הביטחון היישוביים (רבש"צים) עם המג"ד בגזרה באירועי אמת.
עוד הוחלט על בדיקות ושיפורים במידת הצורך למגוון אמצעי ההגנה האלקטרונים בישובים: מחיזוק הגדרות ההיקפיות, תחזוק חיישני התנועה והוספת מצלמות אבטחה. בנוסף, ינוידו כוחות תצפית מגדוד האיסוף האוגדתי "ניצן" למשימות מארב סביב יישובים.
בצבא חוששים שהצלחת שני פיגועי החדירה תוביל לחקיינים דווקא אחרי תקופה רגועה יחסית. הרמטכ"ל גדי איזנקוט התייחס ל-101 פיגועי הדקירה מאז תחילת גל האלימות ואמר: "לאף אחד מהם לא הייתה לנו התרעה מודיעינית, ובחלקם איחרנו בשניות בודדות בתגובה, מה שגבה מחיר יקר".
מפקירים אותנו
ברוב יישובי יהודה ושומרון יש הגנת גדר, בחלקם אפילו חשמלית, אבל מנגד ישנם יישובים שנמצאים ללא גדר או גדר חלקית ביותר, עם תאורה לקויה ואמצעים דלים ומיושנים שגורמים הרבה כאבי ראש לכיתות הכוננות.
"בשנים האחרונות חלה ירידה משמעותית בהשקעה בהגנת היישובים והתרענו על כך", אומר גורם ביטחוני בכיר. "הגדרות חלשות והאמצעים השונים לוקים בחסר. יש חשש כבד מאוד. חלה ירידה משמעותית בתעדוף של הגנת היישובים. אנחנו לא מקבלים מענה ראוי. יש יישובים שקשה לי להגן עליהם במצב הנוכחי".
יו"ר מועצת שומרון, יוסי דגן, נשמע חריף יותר והוא מגדיר את המצב כ"הפקרות": "מישהו במשרד הביטחון והאוצר חוסך על חשבון התושבים וההפקרות בהגנת היישובים חייבת להיפסק".
באזור גוש עציון המצב דומה. שם מדברים אנשי המועצה על הצורך המיידי בהתקנת מצלמות ובתיקון של גדרות והגברת האמצעים הטכנולוגיים השונים. "משרד הביטחון מחויב מיידית לשדרג את מערכי האבטחה ליישובים. אסור שנמתין לפרצה שקוראת למחבל ונתקן אותה לאחר שנשלם בחיי אדם", אומר מסביר ראש המועצה דוידי פרל.
מנגד חשוב להדגיש שישנם יישובים ללא גדר אך עם הגנה מרחבית חזקה יותר, ובהם אפילו עתניאל, שם עדיין נבדק כיצד חדר המחבל ליישוב.
לאורך גל הטרור הנוכחי, עד השבוע, היו כמה ניסיונות חדירה בודדים שנבלמו. לפני כחודשיים ניסתה מחבלת כבת 15 לחדור ליישוב יצהר וזוהתה על ידי כוח תצפיות של צה"ל שהכווין למקום כוחות והם עצרו אותה.
תושב יצהר, שלא מוקף גדר, מסביר: "לגדר כאן יש משמעות. אנחנו לא נראה פחד ולכן אין כאן גדר. אבל יש אמצעים טכנולוגיים שונים שמונעים ממחבלים לחדור ליישוב. מלבד יצהר גם ביישובים אחרים בגוש עציון הגדר כמעט לא קיימת מסיבות אידיאולוגיות. יש כאלה שטוענים שהגדר מהווה דווקא סכנה ומזמינה אליה מחבלים והעובדה שאינה קיימת מחדדת את הנהלים אצל התושבים. אבל אני חושש מהאירוע הבא. אנחנו רואים שעכשיו המחבלים שמו את היישובים על הכוונת".