"מינים פולשים מסכנים את העצים בישראל"
בראיון לאולפן ynet מסביר ד"ר צבי מנדל ממכון וולקני על הסכנות הנובעות לעצי היערות בישראל מהמינים שפלשו לארץ. איך מתמודדים עם הסכנה?
ט"ו בשבט מגיע, אבל לאילנות אין סיבה לחגוג: העצים בישראל מתמודדים כל העת עם מזיקים שעלולים לגרום להם לנזקים רבים. לעתים המזיקים הם מקומיים ואז המערכת החיסונית של עץ בריא יודעת כיצד למגרם. עם זאת, לא אחת העצים נתקלים במזיקים ממינים פולשים מחו"ל והם לא יודעים להתמודד איתם ולכן עצים רבים נמצאים בסכנה.
ד"ר צבי מנדל, מומחה להגנת הצומח ממכון וולקני, הסביר בראיון לאולפן ynet: "אנחנו מתמודדים עם הגורמים שמזיקים לעצים. ההתמודדות לא פשוטה אבל היא מתבצעת". הסכנה הגדולה מהמינים הפולשים היא דווקא לעצי היער. "עצי יער בכל העולם חשופים לפגיעה של חרקים מזיקים", אומר ד"ר מנדל - מומחה בעל שם עולמי להגנת הצומח. "כאשר החרקים המזיקים האלה הם גם מינים פולשים הבעיה הופכת להיות חמורה בדומה למה שקורה בשטחים חקלאיים. המזיקים המסוכנים בארץ הם בעיקר ביער הנטוע שהוא קצת יותר רגיש ושם יש כמה מהם, למשל תהלוכן האורן שהנזק שהוא גורם לעצים הוא קשה. הנזק הקשה ביותר נגרם מהזחלים הנושאים שערות צורבות, שעלולים לפגוע גם בבני אדם ולכן היערנים חייבים להתמודד עם הפגע הזה כמעט מדי שנה בחלק מהיערות".
אז מה הנזק שעלולים לגרום המינים הפולשים לצומח? "הכל תלוי בעוצמה שהנזק שמפעיל המזיק", משיב ד"ר מנדל. "ישנם מקרים שהמזיקים פשוט מנוונים את היער לחלוטין. כך למשל המקרה של כנימת המצוקוקוס, זוהי כנימה קטלנית, שאורן ירושלים הוא עמוד השדרה של היער בארץ רגיש לה מאוד. זהו בעצם מן פולש שהגיע לארץ בתחילת המאה הקודמת והוא ניוון באופן קשה חלק גדול מיערות אורן ירושלים. הקרן הקיימת והאגף הייעור שלה יחד עם המחקר הצליחו לפתור את הבעיה, אבל הבעיה עדיין קיימת וחייבים להמשיך ולהתמודד איתה. כך למשל החוקרים עדיין מחפשים קווים עמידים של אורן ירושלים כנגד הכנימה הזאת על מנת שלא נצטרך להחליף את המין הטבעי של האורן עם מין אחר".
ד"ר מנדל הזכיר גם את חדקנית הדקל, הגורמת לפגיעה קשה מאוד לעצי דקל - בין היתר בערים. "הדבר יוצר בעיה כשמדובר על היער. הרבה פעמים היער לא יכול לשאת את עלות ההדברה, הן מבחינה
כלכלית והן מבחינה נופית - כלומר לא ניתן להשתמש בתכשירי הדברה ביער ולכן היערנים מחפשים בעצם את המינים המתאימים ביותר והעמידים ביותר למזיקים – וזה חלק מעבודת המחקר", הוא מסביר.
ואיך אנחנו יכולים לעזור לעצים? "הסכנה הגדולה ביותר שאורבת לעצי היער בארץ היא בעצם פגיעה מצד בני אדם", אמר ד"ר מנדל. "אני מדבר על שריפות שלעיתים קרובות נגרמות כתוצאה מרשלנות, אני מדבר על מצבים שבהם נכרתים עצים שלא לצורך. בכל מה שקשור להתמודדות עם מזיקים אני חושב שהציבור צריך להיות מודע לכך למשל שהדברה ביולוגית, כלומר אקלום של אוייבים טבעיים של המזיקים, יכול להביא לפתרון שהוא גם מהיר גם זול גם אקולוגי".