תמיהה בעליון: "למה לתת לאולמרט הנחה?"
הרכב של חמישה שופטים דן בערעור של רה"מ לשעבר לבטל את עונש שמונת חודשי המאסר, שנגזרו עליו בפרשת טלנסקי. השופט ניל הנדל הביע פליאה לנוכח בקשת סנגורו של אולמרט לחפוף בין פרשת טלנסקי לפרשת הולילנד: "המשמעות של היא סוג של מבצע - מקבל שניים במחיר של אחד"
היום (ג') מתקיים בבית המשפט העליון דיון בפני הרכב מורחב של חמישה שופטים בערעור שהגיש ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט על הרשעתו ועונשו בפרשת מעטפות הכסף (טלנסקי). בית המשפט עשוי לדון גם בערעורים שהגישה המדינה על זיכויו בפרשת ראשונטורס ועל עונש מאסר התנאי שנגזר עליו בפרשת מרכז ההשקעות. אולמרט הגיע הבוקר לדיון.
במהלך הדיון בבית המשפט העליון הבוקר התייחסו השופטים לטענה שהעלה סנגורו של ראש הממשלה לשעבר, עו"ד אייל רוזובסקי, שיש לחפוף בין פרשת טלנסקי לפרשת הולילנד, שבגין הרשעתו בה נשלח אולמרט למאסר של שנה וחצי. השופט ניל הנדל אמר על כך: "אם מדובר בשתי פרשות והעמדה היא שצריך לעשות שני עונשים בחופף מה ההיגיון בזה? אדם עבר שתי עבירות שונות, שני מעשים שונים. מדוע שיקבל סוג של הנחה? בהנחה שההרשעה נשארת על כנה, מדוע לא לעשות בצורה מצטברת כדי שהמקרה השני גם יקבל עונש? המשמעות של זה היא סוג של מבצע – מקבל שניים במחיר של אחד".
בפרשת טלנסקי הורשע אולמרט בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. הוא הואשם בקבלת עשרות אלפי דולרים מאיש העסקים מוריס טלנסקי – כסף ששמר בקופה סודית אצל מקורבו, אורי מסר. בתחילה הוא זוכה במחוזי, שפסק שלא ניתן לקבוע שהכספים שהוחזקו בקופה היו לשימוש אישי ולא לשימוש פוליטי. רק בהמשך, לקראת גזר הדין בפרשת הולילנד, מסרה ראש לשכתו לשעבר שולה זקן לפרקליטות קלטות של אולמרט ובהן ראיות מפלילות בפרשת טלנסקי.
באמצעות אותן הקלטות הוכיחה זקן שקיבלה 30 אלף דולר מידיו של אולמרט מהכסף שנשמר בקופה הסודית. בית המשפט קבע שבכך הוכח מעל לכל ספק כי נעשו שימושים אישיים בכספים שהועברו מטלנסקי. אולמרט הורשע ונגזרו עליו שמונה חודשי מאסר בפועל.
ראש הממשלה לשעבר טען שהכספים הללו לא מוגדרים לשימוש אישי אלא פוליטי: "הרצון האישי של פוליטיקאי כי יהיה לידו עוזר פוליטי (בין אם זו גב' זקן או כל עוזר אחר) ונכונותו לשלם לעוזרת פוליטית מקופה פוליטית, אינה שימוש אישי ואינה שימוש פרטי", נטען בבקשה.
במקביל, ערערו עורכי דינו של אולמרט על עונש המאסר וטענו: "טעה בית המשפט כשלא נתן משקל ראוי לאופיו של המערער ולתרומתו האדירה והנדירה לחלשים בחברה לאורך שנים ארוכות".
כמו כן עשוי העליון לדון בערעור של הפרקליטות על זיכויו של אולמרט בפרשת ראונשטורס, שבה הואשם בקבלת מימון כפול לנסיעות לחו"ל, ובפרשת מרכז ההשקעות, שבמסגרתה הורשע אולמרט בניגוד עניינים, אך נגזר עליו מאסר על תנאי בלבד.
אתמול חתמו אולמרט והפרקליטות על הסכם חלקי שיסיים את ההליך המשפטי בתיק שיבוש ההליכים בפרשות האחרות. על פי ההסדר, אולמרט יודה בשני סעיפים בתיק השיבוש (כשניסה למנוע מזקן להעיד נגדו), וייגזרו עליו שישה חודשי מאסר בחופף למאסר שכבר הוטל עליו בהולילנד, וכן יוטל עליו קנס של 50 אלף שקל.
גורמים בצוות ההגנה של אולמרט הסבירו את המהלך בכך ש"הוא כבר עייף והוא לא מסוגל להעלות על דעתו שבני משפחתו יצטרכו שוב לעבור את כל הסבל שיש בניהול משפט נוסף".