נתניהו לא שילם מס על מימון התיקונים בביתו
לפי רשות המסים, "כל טובת הנאה המוענקת לעובד במסגרת יחסי עובד־מעביד חייבת במס"; במשרד רה"מ מגיבים ש"אף ראש ממשלה לא שילם מס עבור תחזוקת ביתו", אך בוחנים אם יש צורך בתשלום מס על ההטבה בשווי מאות אלפי שקלים בשנה שקיבל בנימין נתניהו בדמות מימון תיקונים במעונו הפרטי בקיסריה
האם ראש הממשלה בנימין נתניהו לא שילם מסים כנדרש? זו השאלה שמתבררת בימים אלה במשרד ראש הממשלה בעקבות חשיפת הפרוטוקולים של ועדת השלושה ב"כלכליסט" בתחילת השבוע, שתיארה כיצד הפקידים הבכירים במשרד ראש הממשלה נאלצו להכשיר שוב ושוב תיקונים ועבודות בביתו הפרטי של ראש הממשלה בקיסריה בשווי של מאות אלפי שקלים בשנה.
"מעלימת המס היפה בעולם, לכאורה". פרשת בר רפאלי
בעקבות החשיפה פנה עו"ד שחר בן מאיר ליועצת המשפטית של המשרד שלומית ברנע־פרגו, שבעצמה היתה חברה בוועדת השלושה, וביקש לדעת אם ראש הממשלה שילם מס כנדרש על ההטבה הזו שקיבל מן המדינה.
"הסוגיה העומדת במרכז פנייתי היא פשוטה", כתב בן מאיר ליועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, "האם ראש הממשלה משלם מס על טובות ההנאה שניתנות לו במסגרת מימון ההוצאות הפרטיות ולא ההוצאות הציבוריות, והאם את כיועצת משפטית בודקת ומוודאת כי אכן סכומי טובות ההנאה המוענקים לראש הממשלה, כמימון הוצאות המעון הפרטי, נרשמים כהכנסה בתלוש השכר שלו".
בעקבות פניית בן מאיר פנה "כלכליסט" לרשות המסים בשביל להבין אם הטבה מסוג זה אכן חייבת במס. ברשות המסים סירבו להתייחס למקרה הספציפי של ראש הממשלה, אולם נתנו תשובה מפורשת באופן כללי: "כל טובת הנאה בכסף או בשווה כסף המוענקת מהמעביד לעובד במסגרת יחסי עובד־מעביד חייבת במס. אולם ייתכנו מקרים שבהם הנהנה העיקרי הוא המעביד ובהם העובד לא יחוייב במס", השיבו ברשות המסים.
כלומר, על פניו, כל עוד לא נקבע אחרת, ראש הממשלה נתניהו חייב במס. לאחרונה אגב פעלה רשות המסים באופן נחרץ במקרה דומה, כשזימנה לחקירה את דוגמנית העל בר רפאלי בחשד כי לא שילמה מס על הטבות וטובות הנאה שקיבלה.
המחוקק לא סגר את הפינה
לפי בן מאיר, ההטבה שראש הממשלה מקבל אינה פטורה ממס, שכן כשהמחוקק רצה לקבוע שנבחרי ציבור יהיו פטורים ממס על הטבות שהם מקבלים, הוא הגדיר זאת מפורשות. כדוגמה מביא בן מאיר את אחד הסעיפים בהחלטת ועדת הכספים משנת 1982, שהסדירה את ההטבות שראש הממשלה מקבל, ובה נכתב כי הוצאות כגון ביגוד, מימון מתנה והוצאות מעון ראש הממשלה יהיו "פטורות מכל מס המוטל על הכנסה". ואולם, כותב בן מאיר, המחוקק לא פטר מפורשות ממס את מימון ביתו הפרטי של ראש הממשלה, אלא רק את מימון מעונו הרשמי בירושלים.
במקביל פנה אתמול "כלכליסט" למשרד ראש הממשלה בשאלה אם נתניהו חייב במס והאם שילם את המס הזה. ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה כי "כל התשלומים נעשים על פי החוק. אף ראש ממשלה לא שילם מס בעבור תחזוקת ביתו". כלומר שגם נתניהו, כמו קודמיו בתפקיד, לא משלם מס על המימון שהוא מקבל לביתו הפרטי. המימון הזה אמנם נעשה כחוק, אולם לפחות על פי בן מאיר ועל פי התגובה הכללית של רשות המסים - ההטבה הזו חייבת במס אלא אם הוגדר אחרת. ייתכן שחלק מהזמן יוכר לו כעבודה מהבית ועליו לא יצטרך לשלם מס.
ל"כלכליסט" נודע כי מי שבוחנים את הנושא הזה בימים אלה הם היועצת המשפטית במשרד ראש הממשלה וחשב משרד ראש הממשלה יוסי איצקוביץ', שצפוי לערב בנושא גם את החשבת הכללית במשרד האוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו. החשבת הכללית היתה מעורבת לאחרונה בעניין נוסף הקשור למשפחת ראש הממשלה, כשדחתה את הבקשה לרכוש מזון לכלבה קאיה שהמשפחה אימצה מתקציב משרד ראש הממשלה.
מי שעוד יכול לבחון את הנושא הזה בכללותו הוא יו"ר ועדת הכספים משה גפני, שבכוחו לזמן דיון בעניין. ועדת הכספים היא זו שאישרה את מימון ביתו הפרטי של ראש הממשלה - כל ראש ממשלה - בשנת 1982. ולכן היא גם זו שיכולה לדון בעניין מחדש.
בשיחה עם "כלכליסט" אמר אתמול גפני כי הוא בוחן את הנושא עם היועצת המשפטית של הוועדה, בשביל לראות אם יש לה סמכות להעלות את הנושא לדיון מיוזמתה, או שמא היא מוגבלת לדון בנושא רק לבקשת לשכת ראש הממשלה.
הוועדה הסודית
אתמול חשף "כלכליסט" פרוטוקולים של ועדת השלושה שהורכבה מבכירי משרד ראש הממשלה (היועצת המשפטית שלומית ברנע־פרגו, חשב המשרד יוסי איצקוביץ' וסמנכ"ל מינהל ומשאבי אנוש רן ישי) והתבקשה לאשר מימון של מאות אלפי שקלים בשנה מתקציב המדינה לתחזוקת ביתו הפרטי של ראש הממשלה בקיסריה.
בתחילת שנות השמונים אמנם החליטה ועדת הכספים שקופת המדינה תממן את מעונם הפרטי של ראשי הממשלה, אבל באותן שנים תמימות, כשמנחם בגין גר בבית משותף ברחוב צמח בירושלים, איש כנראה לא חשב שראש ממשלה יחזיק אי פעם וילה בקיסריה או דירה במגדלי אקירוב, והוועדה לא טרחה להגדיר מה בדיוק צריך הציבור לממן בבית הפרטי של ראש הממשלה.
לשם כך גובש ב־2001 נוהל שקבע שמשלם המסים יממן במעון הפרטי רק את התחזוקה שנועדה לשמור על הקיים, ואילו כל פעולה שמשביחה את ערך הנכס תשולם מכיסו של ראש הממשלה. ואיך יודעים אם פעולה מסוימת שומרת על הקיים או משביחה אותו? בדיוק בשביל ההחלטות האלה הוקמה ועדת השלושה, שהתכנסה בערך אחת לחודש כדי להכריע אם על המדינה לממן הוצאות שונות במעון הרשמי, וחשוב מכך - גם בבית הפרטי בקיסריה.
עיון קפדני בפרוטקולים העלה מציאות מטרידה מאוד. מלבד העובדה שפקידים בכירים במשרד הממשלתי החשוב ביותר נאלצים לבזבז שעות על שטויות כמו תיקון תריסים וטיפול בנזילות (אפילו במהלך צוק איתן), הפרוטוקולים מגלים שעובדי משרד ראש הממשלה הפכו את הוועדה למנגנון כסת"ח, שמאשר תיקונים ושיפוצים בקיסריה בלי להבין מה קורה שם באמת.