דאעש על הכוונת: הוקמה ממשלת אחדות בלוב
הגורמים הנצים בלוב הקימו בתיווך האו"ם ממשלה עם 32 שרים שמטרתה העיקרית היא להשתלט על הכאוס ששורר במדינה מאז המהפכה ב-2011 שהפילה את קדאפי. אלא שלא בטוח שממשלה זו תחזיק מעמד יותר מדי זמן
אז עכשיו הם יתפנו סוף סוף להילחם בארגון הטרור דאעש? הצדדים הנצים בלוב הכריזו היום (יום ג') על הקמת ממשלת אחדות לאחר הסכם שעליו חתמו בתיווך האו"ם. היעד המרכזי של הממשלה החדשה הוא להשתלט על הכאוס ששורר במדינה הצפון אפריקנית מאז ההתקוממות העממית ב-2011 שהובילה להדחתו של השליט מועמר קדאפי.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
בשערי אירופה: דאעש כובש את עירו של קדאפי
מועצת הנשיאות של לוב, שמושבה בתוניסיה, מסרה שהיא הסכימה על מינויים של 32 שרים לקבינט החדש. מועצה זו כוללת נציגים של שני הפרלמנטים היריבים בלוב - האחד יושב בבירה טריפולי והאחר במזרח המדינה - וכן נציגים של סיעות נוספות. המועצה מונה תשעה חברים, ושניים מהם לא חתמו על המסמך לכינון הממשלה החדשה בגלל מחלוקת על חלוקת התיקים בקבינט.
לפי שעה לא ברור היכן תפעל הממשלה החדשה ואם היא מסוגלת לשלוט על המדינה עתירת הנפט, בייחוד לאור היריבות שעדיין קיימת בין שני הפרלמנטים. מבקריה של הממשלה החדשה טוענים שהיא לא מייצגת באופן שווה את כל הארגונים והסיעות בלוב.
יעד ראשון: לזכות באמון
לפי ההסכם שהושג בתיווך האו"ם, הממשלה בחדשה תשב בטריפולי, אולם לא ברור אם הרשויות ששולטות כיום בעיר יאפשרו זאת. רק באחרונה איים ראש הממשלה בטריפולי כי ישתמש בכוח נגד ועדה ביטחונית שקיבלה את המשימה למצוא מקום משכן לממשלה החדשה.
ראש המועצה הנשיאותית שגם הולך להיות ראש הממשלה הבא של לוב, פאייז סארג', נלחם בימים האחרונים להקים את ממשלת האחדות החדשה, וכעת יש לו עשרה ימים כדי לזכות באמון הפרלמנט שמוכר על ידי הקהילה הבינלאומית. הרכב הממשלה החדשה מראה שסראג' ניסה להושיב ביחד צדדים יריבים, טקטיקה שעלולה להביא בסופו של דבר לחידוש העימותים ביניהם.
שר ההגנה המיועד, אל-מהאדי אל-ברגאתי, הוא אחד ממפקדי הצבא במזרח לוב ונלחם בקואליציה של קיצונים איסלאמיסטים, בהם שלוחת דאעש בעיר בנגזי. אל-ברגאתי נמצא תחת פיקודו של הגנרל חליפה חפתר, אחד האנשים החזקים ביותר בלוב ומי שנחשב במדינה לדמות מעוררת מחלוקת בגלל העוינות הרבה שלו כלפי כל סוגי האיסלאמיסטים, גם המתונים שבהם. שר המידע המיועד, חאלד נג'ם, החזיק באותה משרה בממשלה האחרונה שיושבת במזרח לוב. הוא נחשב לפדרליסט ותומך באזור חצי-אוטונומי במזרח המדינה בצפון אפריקנית.
אחת הסוגיות שנותרה במחלוקת גדולה עם כינונה של הממשלה החדשה היא מינויו של מפקד הצבא, וחפתר אינו אהוב בלשון המעטה על ידי יריביו בטריפולי.
מעצמות המערב מקוות שהממשלה החדשה בלוב תהיה מסוגלת לספק יציבות במדינה ולהילחם האיום ההולך וגובר מצד דאעש. בתחילת החודש נהרגו 70 בני אדם לפחות ויותר מ-200 נפצעו בפיצוץ מכונית ממולכדת בבסיס אימונים אל-ג'פאל של המשטרה בעיר זליתן שבצפון-מערב לוב. ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש), השולט על אזור הסמוך לעיר, קיבל אחריות על הפיגוע.
כמה ימים קודם לכן דווח כי דאעש השתלט על העיר בן ג'וואד ששוכנת לחופי הים התיכון בצפון-מערב המדינה הצפון אפריקנית. צעד זה סימל את המשך ההתפשטות של שלוחת דאעש ברחבי לוב, בייחוד באזור רצועת החוף. שלוחת ארגון הטרור כבר שולטת על העיר סירת האסטרטגית, עיר הולדתו של שליט לוב לשעבר מועמר קדאפי, ועל עוד אזורים, שכאמור סמוכים לאזור הפיגוע הקשה.
קדאפי שלט בלוב יותר מ-40 שנה, ומאז הדחתו מהשלטון ב-2011, עשרות מיליציות - חלקן איסלאמיסטיות וחלקן חילוניות - קרעו את המדינה לגזרים. שני הכוחות הגדולים בלוב היו עד באחרונה הממשלה הלובית בעיר טוברוק שנתמכת על ידי המערב ומונהגת על ידי גנרל חפתר מצבא לוב, ומנגד הממשלה היושבת בבירה טריפולי ומונהגת על ידי כוחות "שחר לוב", מיליציה איסלאמיסטית שהקהילה הבינלאומית אינה מכירה בלגיטימיות של שלטונה.