עד כמה משתלם לקנות מוצר בייבוא מקביל?
אחת הדרכים להילחם ביוקר המחיה היא לקנות בייבוא מקביל. אם בעבר התחום הזה היה זניח, הרי שכיום אפשר לקנות בייבוא מקביל ביגוד, מוצרי חשמל ואפילו כלי רכב. אל תחששו, יש גם שירות שלאחר הקנייה. בדקנו מוצרים בייבוא המקביל בתחום הביגוד, הקמעונאות, מוצרי חשמל ומוצרי תינוקות וגילינו הנחות בגובה של עשרות אחוזים
דעות קדומות של צרכנים על ייבוא מקביל מונעות מהם חיסכון כספי משמעותי. ואם לא די בכך, אז גם היבואנים רשמיים מנסים להילחם בייבואנים המקבילים המוזילים את מחירי השוק. אז מה בעצם אומר ייבוא מקביל של מוצר, האם זה חוקי והאם זה אומר שהמוצר פחות טוב מקנייה אצל יבואן רשמי? בדקנו עד כמה זה יכול להוזיל לכם את הקנייה.
כתבות נוספות בערוץ הצרכנות
- אזהרה להורים: החזירו את "מוצציק"
- טבעונים תובעים ב-150 מיליון: שימוש בחלב בתוסף מזון
- ישרוטל מכרה בזול והתחרטה, לקוחות זועמים
ביגוד
אלעד סויסה מבעלי חנויות "מחסן הייבוא" המשווק מותגי יוקרה לגברים מספר כי תוכלו למצוא אצלו הנחות של עד 60% ממחיר הייבואן הרשמי בארץ ואפילו לרוב יותר זול מהזמנה מחו"ל. לדברי סויסה, "בעבר לקוחות היו מפחדים לקנות בייבוא מקביל, מה שבעיקר היה מפחיד את הלקוחות היו מוצרים שקיים בהם אלמנט של שירות לאחר הקנייה, כמו רכבים ומוצרי חשמל - הצרכנים היו חוששים שלאחר הקנייה לא יהיה להם עם מי לדבר או למי לפנות מאחר והקנייה לא נעשתה על ידי ייבואן רשמי. היום החשש הזה כבר לא קיים, מאחר ויש היום המון ייבואנים מקבילים בשוק והם פועלים בכמעט אותו היקף כמו ייבואן רשמי. ליבואן מקביל יש את הכוח לפתוח גם מעבדות פרטיות, מוסכים וכו', כלומר היכולת לתת ללקוח את השירות הנדרש.
מה שקרה הוא שבשנים האחרונות חברות גדולות כמו אלבר לדוגמא שנכנסה לתחום ייבוא מקביל של רכבים, אז כדי שהלקוח לא יפחד לקנות אצלו ולא לקבל שירות הם פתחו בעצמם מוסכים בשביל לשרת את הלקוחות. אני למשל בתחום הייבוא המקביל של ביגוד כבר מעל 8 שנים ולי יש את היכולת לייבוא בגדי יוקרה במחירים שלא רק יותר זולים מהיבואן הרשמי אלא גם יותר זול מאשר שתזמינו ישירות מחו"ל".
כך למשל חולצת מכופתרת של המותג, טומי הילפיגר, מהקולקציה החדשה באתר הקניות האמריקאי, macys תעלה 297 שקלים מחיר רגיל באתר (כרגע בסייל של 197 שקלים), אך המשלוח לארץ בחינם נעשה במינמום הזמנה של 424 שקלים, חישוב פשוט יגלה לכם כי מדובר בהזמנה של מעל 75 דולר שכידוע מעל הזמנה במחיר זה תשלמו גם מכס, כך שעלות תהיה יקרה יותר ממה שמציעה החנות. יש לציין כי אותו מוצר נמכר בארץ דרך היבואן הרשמי בעלות של 400 שקלים, כך שבייבוא מקביל תשלמו במקרה הזה 38% פחות.
מוצרי חשמל
גם במוצרי החשמל ניתן למצוא לא מעט מוצרים הנמכרים בייבוא מקביל המוזילים את המחירים בצורה משמעותית. יורם בדש, מנכ"ל משותף ברשת מחסני חשמל, מספר כי במיוחד בתחום מוצרי החשמל והאלקטרוניקה חשוב לשים לב איפה קונים את המוצרים הנמכרים ביבוא מקביל כדי לדעת שעומד מאחוריהם "אמא ואבא" שיכול לדאוג לכם בשעת הצורך.
לדברי בדש, "למעשה ישראל זה שוק מאוד תחרותי ובסופו של דבר הרווחיות על מוצרי חשמל היא די נמוכה, מאחר ויש המון מתחרים בשוק. ייבוא מקביל מתקיים רק כאשר ניתן להוזיל את המוצר לצרכן. היום קיים ייבוא מקביל למעשה בכל המותגים הנדרשים, ההנחות נעות בין 10%-30%. בדרך כלל הייבואנים המקבילים הם קטנים יותר מהיבואנים הרשמיים ולכן גם חשוב לדעת ממי רוכשים את המוצר, אם רוכשים מרשת גדולה אז על פי חוק יש אחריות למשווק עצמו ולכן אפשר להיות רגועים, כך שהרשת עומדת מאחורי המוצר. החנויות הקטנות לרוב חייבות לקנות מהיבואן הרשמי כדי שיהיה להם את הכלים למכור לצרכן מוצר עם גב שעומד מאחוריהן".
עוד מוסיף בדש "חשוב לי לציין כי גם במוצרים הנמכרים בייבוא מקביל הצרכן צריך לדעת שהמוצרים עומדים בתקנים וכוללים תעודת אחריות על פי חוק ובמקרים של תקלות יש לנו מעבדות בפריסה ארצית". מחירים לדוגמא: טלפון סלולרי LG G4 נמכר במחסני חשמל בעלות של 2,090 שקל ובייבוא רשמי נמכר בעלות של 2,449 שקל, גם טלפון סלולרי סמסונג L6 יעלה 2,500 שקל ואצל הייבואן הרשמי יעלה 2,850 שקל.
ויקטורי והמשביר - קמעונאות וכלבו
רשת הסופרמרקטים "ויקטורי", החלה בשנת 2015, ביבוא מקביל משמעותי של מוצרי מזון וטואלטיקה אשר מוריד את מחירי המוצרים ב- 30%. אייל רביד, מבעלי הרשת מנהל את המהלך למען הוזלת המחירים לצרכן. "אני מוכר ביותר זול מהיבואן המורשה. זה לא שאני קונה יותר בזול מהיצרן המקורי אלא שחסכתי לציבור את פערי התיווך של היבואן המורשה". אומר רביד.
"היבוא המקביל עוקף את היבואנים הרשמיים ומתבצע דרך יבואנים קטנים שרוכשים את הסחורות באירופה. מדובר במוצרים כשרים המיוצרים על ידי היצרן המקורי. המטרה שלי היא לא לקנות באופן קבוע יבוא מקביל, אלא לגרום ליצרן או היבואן המקומי למכור לי בזול כדי שנוכל להפחית את המחיר לצרכן באופן קבוע ולא בתנאי מבצע." מוסיף רביד.
לדוגמא: סכיני גילוח מאך 3 מארז של זוג יעלה ברשת ויקטורי 14.90 שקלים לעומת 19.90 שקלים ביינות ביתן, ג'ונסון אנד ג'ונסון שמפו לתינוק בויקטורי יעלה 14.9 שקלים לעומת 17 שקל ביינות ביתן (המחיר המקורי היה 29.90 שקלים לפני שויקטורי הורידו מחירים), פסטה ברילה תעלה 4.90 שקלים לעומת 11 שקל בעדן טבע מרקט, משחת שיניים קולגייט טוטאל תעלה 10 שקלים לעומת 19.80 שקלים בשופרסל שלי ועוד.
המשביר לצרכן התחיל לייבא בייבוא מקביל לפני כ-5 שנים. בין היתר ניתן למצוא שם חולצת פולו נאוטיקה – במשביר ב-179 שקל (מחיר תווית 349.9 שקל), חולצת טי נאוטיקה במשביר לצרכן כ-119 שקל (מחיר תווית 219.9 שקל), פולו טומי הילפינגר 249 שקל (מחיר תווית 399 שקל), נעלי ספורט אסיקס – דגם נוסה 599 שקל (במקום 899.9 שקל), נעלי ספורט סאקוני דגם WSCNY GRID COHESION במחיר 299 שקל (במקום 599 שקל).
מוצרי תינוקות
גם מוצרים לתינוקות אפשר למצוא ביבוא מקביל המוזיל בצורה משמעותית את הקנייה. אברי קציר מבעלי רשת בייבי סטאר מספר: "כשהייתי בבלגיה ראיתי שהמחירים של מוצרי תינוקות נמכרים במחירים הרבה יותר זולים מההיצע שיש בארץ. החלטתי לפתוח עסק למוצרי תינוקות במחירים שפויים לצרכן. לדוגמא, אחד המותגים הנמכרים ביותר בארץ (כ-75% מנתח השוק), הוא המותג MAM, מוצץ של המותג נמכר בארץ בעלות של בין 44-50 ואצלנו זה נמכר ב- 24-26 שקל, כמחצית מהסכום אצל המתחרים".
"הייבוא המקביל מאפשר לי להוזיל בצורה משמעותית את מחירי השוק. חשוב לי להבהיר שכל מוצר שאני מייבא בייבוא מקביל עובר דרך מכון התקנים ויש לו את אותן עלויות מסחריות שגם הייבואן הרשמי משלם עליהן ועדיין אני מוכר את אותו המוצר בכמחצית מהסכום, לכן הורה שקונה מייבואן מקביל לא צריך לחשוש לטיב המוצר", מוסיף קציר.
עוד דוגמא למוצר בייבוא מקביל הוא MUTSY דגם I GO הנמכר ברשת בייביסטאר בעלות של 4200 שקל ואצל יבואן הרשמי זה נמכר בין 5550-5000 שקל. גם מותג הפרימיום של העגלות לתינוק BEBE CAR מדגם hiphop שנמכרות אצלי בעלות של 4500 ואצל הייבואנים הרשמים בין 7000-8000 שקל - הנחה של עד 36%.
קציר הוסיף וסיפר כי: "יש לי מטרה נוספת והיא לייבא כיסאות בטיחות בייבוא מקביל על מנת להוזיל בצורה משמעותית מוצר כה בסיסי וחשוב. לצערי בארץ אין אישור ממשרד התחבורה ומכון התקנים. אני פועל המון בנידון על מנת שהשוק הזה יתעורר, המחירים בארץ לעומת המחירים בחו"ל מאוד מאוד גבוהים".
נעליים
גם בתחום ההנעלה תוכלו למצוא ייבואנים מקבילים. מנכ"ל אתר הנעליים runy אוהד שינה מספר כי: "היום כמחיצת מהסחורה שאני מייבא היא ייבוא מקביל דרך ארצות הברית, כך אני מאפשר לצרכן ליהנות ממחירים מוזלים ממה שיש בשוק להציע, הנחות של בין 50%-30%". עוד מוסיף שינה כי "צרכנים עדיין חוששים מהמושג ייבוא מקביל וחושבים כי אלו מוצרים לא מקוריים או פגומים וחבל, מאחר והם מפספסים מוצרים מקוריים במחירים הרבה יותר זולים ואטרקטיביים מקנייה אצל הייבואן הרשמי". לדוגמא: נעלי ספורט סלומון דגם SPEEDCROSS באתר RUNY נמכר בעלות של 549 שקל ובייבואן הרישמי נמכר ב-749 שקל. אסיקס noosa 10 נמכר באתר RUNY ב- 549 שקל וברשתות המוכרות יבוא רשמי - 799 שקל.
מזון לחיות המחמד
ייבוא מקביל יכול להוביל גם לחיסכון רציני בהוצאה על מזון לחיית המחמד. רשת אניפט מייבאת את מזון המותג Natural Balance ישירות מהחברה בארה"ב, מה שמוזיל את עלות המזון לצרכן בכ-30%. "ברגע שמייבאים מוצרים באופן עצמאי חוסכים את הרווחיות של היבואן ושל המפיץ", מסבירים בחברה. "כך ניתן להוזיל באופן משמעותי את המחירים ללקוחות".
כך לדוגמה, שק מזון לכלב נטורל באלנס במשקל 2 ק"ג עולה ללקוח היום 89 שקל. לפני היבוא הישיר המזון עלה 119 שקל. שק מזון לחתול נטורל באלנס במשקל 2.7 ק"ג עולה ללקוח היום 119 שקל - לפני היבוא הישיר המזון עלה 149 שקל.