גדעון סער תוקף: "מאבדים את ירושלים"
השר לשעבר תקף בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי את המדיניות הפסיבית המאפיינת את ממשלות ישראל בשנים האחרונות: "המשימה הלאומית החשובה והדחופה ביותר היא הבטחת הרוב היהודי בירושלים המאוחדת"
השר לשעבר גדעון סער תוקף את מדיניות ממשלות ישראל בשנים האחרונות, ואומר כי "במו ידינו אנחנו מאבדים את ירושלים, מבלי שנורית ירייה אחת. כדי לשמור על ירושלים עם רוב יהודי אנו נדרשים לפעול מיד, ללא דיחוי". סער דיבר אחר הצהריים (יום ג') בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) שנערך בתל אביב. הוא תקף בין היתר את תוצאות מבצע "צוק איתן" שלא הוביל להפלת שלטון חמאס.
"המשימה הלאומית החשובה והדחופה ביותר היא הבטחת הרוב היהודי בירושלים המאוחדת", אמר סער, וציין כי "נכון להיום, בכל חלקיה של ירושלים הבנייה ליהודים היא בהיקפים קטנים מאוד ולא מספקים. מדי שנה יש נטישה רחבה של יהודים, מכל המגזרים, את ירושלים בהיעדר פתרונות דיור מספיקים. מצד שני, יש בשנים האחרונות תנועה של ערבים משטחי יהודה ושומרון לירושלים, כמו גם בנייה בלתי חוקית בהיקפים נרחבים בשכונות הערביות של ירושלים. המאמץ הפלסטיני המכוון, הקורם עור וגידים לנגד עינינו, הוא יצירת רצף פלסטיני מרמאללה לירושלים וממנה לבית לחם. כל זאת, מול מחדל ישראלי מתמשך. הגיעה העת להמיר סיסמאות והצהרות חלולות במעשים. יש לפעול במסגרת תוכנית רחבה שמטרתה הבטחת הרוב היהודי בירושלים".
סער הוסיף ואמר כי "גישת ה'שב ואל תעשה' צפויה להמשיך לשחוק ולאבד נכסים אסטרטגיים של ישראל. גישה זו תבטיח שנפגוש בהמשך כל אחד מהאתגרים במצב דברים גרוע יותר. בשנים האחרונות הפסיביות והתגובתיות לא שירתו את עניינה של ישראל - לא מדינית ולא ביטחונית. ישראל צריכה להיות אקטיבית ויוזמת גם בסביבה של חוסר ודאות, ולעתים אף מחוץ לאזור הנוחות שלה.
"במדיניות, המבחן הוא לא הכוונה וגם לא האבחנה, אלא מבחן המעשה. לאבחן או לתאר את הסכנות - זה, בפשטות, לא מספיק. כשלא יוזמים נגררים וחוטפים. ולא משיגים שום דבר".
לדברי השר לשעבר, "יש לבחון אם ניתן להגיע, באמצעות תהליך מדיני אזורי שבו שותפות מצרים וירדן, להרחבת מתחם אפשרויות הפתרונות לסכסוך. דבר זה מותנה ביכולת להגיע עמן ליותר מהסכמות טקטיות, אלא להבנות אסטרטגיות הנשענות על תפישת עתיד משותפת. הבנות כאלה יאפשרו שותפות לא רק במעטפת התהליך, אלא גם בפתרונות: הסדרים כלכליים, מדיניים וביטחוניים משותפים. ביותר ממובן אחד חשוב לבוא היום עם רעיונות חדשים. הצלחה אינה מובטחת אמנם, אבל צברנו די כישלונות בנתיב הפרדיגמה הקודמת, מהם ניתן להסיק מסקנות".