קשישה איבדה את כל כספה בעוקץ: "הבן שלך דרס וצריך לשלם"
קשישות שנפלו קורבן ל"עוקץ הליטאי" מספרות על השיטה: דוברי רוסית התקשרו, הציגו את עצמם כעורכי דין ואמרו שהבן עבר תאונה קשה. "צריך לשלם כי אחרת יהיו בעיות גדולות", העידה קשישה אחת. "אם לא תשלמי מיד 30 אלף שקל הבן יסתבך ויהיה במעצר"
הדפוס היה קבוע: חבר ברשת התקשר לקורבן, הזדהה כעורך דין וטען שקרוב משפחתו שבחו"ל היה מעורב בתקרית או אירוע, על פי רוב תאונת דרכים. המתקשרים טענו שהקרוב נכנס לניתוח, ועל מנת לפתור את הבעיה מבלי לערב את הרשויות, על הקשיש או הקשישה להעביר סכום כסף גדול לשליח שיגיע אליהם תוך דקות. בדרך כלל התבקשו הקשישים לשלם כמה עשרות אלפי שקלים, והסכום הגבוה ביותר שעליו ידוע היה 50 אלף שקל. 12 חשודים נעצרו אתמול (ג') בחשד לחברות ברשת בינלאומית המכונה "העוקץ הליטאי", שהונתה מאות קשישים יוצאי חבר העמים.
קשישה שסבלה מהעוקץ סיפרה כי אדם שהציג את עצמו כעורך דין התקשר אליה והודיע לה שבנה, דימה, היה מעורב בתאונת דרכים. "הוא אמר שהבן שלי פגע באישה בהריון וצריך לשלם כסף כי אחרת יהיו לו בעיות גדולות", אמרה על העוקץ.
גם סבתהּ של מירב גרנובסקי מבאר שבע נפלה קורבן לעוקץ. היא רומתה ונגנבו ממנה כעשרת אלפים שקלים, שהם כל חסכונותיה. "שני בחורים ממוצא רוסי יצרו איתה קשר. סבתא שלי דוברת רוסית בלבד", סיפרה גרנובסקי ל-ynet. "אמרו לה שמדברים מאיזשהו משרד עורכי דין ונתנו לה מידע מלא על אבא שלי. ברמה של איפה הוא עובד, מה שמו ובאיזה אוטו הוא נוהג. נאמר לה שהוא עשה תאונה מאוד קשה, שהוא דרס ילדה, ושניהם נפצעו קשה, ואם היא לא תשלם מיד 30 אלף שקלים - הוא יסתבך, ייכנס למעצר ויוגשו נגדו תביעות, ולכן היא חייבת לשלם מיד".
"סבתי היא אישה מבוגרת שמאוד מאוד נלחצת. היא אמרה להם 'אוקיי, אני רוצה להתקשר לבן שלי' והם אמרו שאין צורך וחסמו ממנה פיזית את הגישה לטלפון הנייד שלה. הם נתנו לה לדבר עם מישהו שהתחזה לאבא שלי, שדיבר איתה בקול של גבר מבוגר בוכה, ואמר 'אימא, אימא, הסתבכתי, אני צריך את הכסף'. היא חשדה ושאלה למה הוא מדבר מוזר ואז הוא אמר שהוא מדבר ככה כי הוא נפגע בשיניים, ושהוא חייב לנתק".
"היא האמינה לזה, כנראה בגלל הלחץ. היא אמרה להם שאין לה 30 אלף שקלים, יש לה רק עשרת אלפים בבית ושייקחו את זה. אז הם אמרו לה 'יופי, מקדמה, תודה רבה'. בגלל שהיא לא דוברת עברית בכלל הם נתנו לה לחתום על טפסים מזויפים שהיו בעברית, על הסכום שהיא שילמה".
"כשהם יצאו ממנה היא התחילה לעשות טלפונים. בגלל שהיא חשבה שהיא דיברה עם אבא שלי היא התקשרה אליי ולעוד קרובי משפחה ונאמר לה כמובן שאבא שלי בסדר ולא היה ולא נברא. היא זוכרת בבירור אחד מהם. בלונדיני גבוה מדבר רוסית קלוקלת עם מבטא מזרח אירופאי. כשהגענו להגיש תלונה החוקרים אמרו לנו שזו תופעה שמתרחשת כבר כמה וכמה חודשים וידועה למשטרה. הם סיפרו שכל המקרים היו באותו אופן, ובדרך כלל הם מתקשרים ואומרים שהבן נמצא בחו"ל כשהוא באמת נמצא בחו"ל, זאת אומרת שהם מבצעים תחקיר מקדים על המשפחה".
לא כל הניסיונות צלחו, אך גם אלו שכשלו הותירו משקעים בלב הקשישים. בתו של אחד הקשישים מספרת: "אבא שלי התקשר ואמר שקרה אסון. הוא סיפר שאחי
התקשר אליו בוכה והוא לא הבין מה הוא אומר. אז הוא העביר את הטלפון למישהו שאמר שהוא עורך דין של תיירת בת 18 מבולגריה, שאחי נכנס בה עם הרכב ושבר לה את הגולגולת. הוא אמר שהמשפחה של הנפגעת דורשת 20 אלף שקל על הטיפול הרפואי כי אין לה ביטוח בארץ. הוא איים עליו שאם הוא לא ייתן את הכסף, הבן שלו ייכנס לכלא. אבא שלי האמין והיה ממש על סף התמוטטות. הוא אמר שאין לו כסף מזומן בבית ושהוא יילך מיד להוציא מהבנק".
"תוך כדי שהוא מספר לי את זה נזכרתי שראיתי בקבוצת פייסבוק של עולים מרוסיה שמישהו שיתף סטטוס עם סיפור דומה והזהיר את האנשים. שאלתי את אבא שלי אם הוא וידא עם אחי שזה באמת היה הוא, אם הוא חזר אליו, והוא אמר שהוא התקשר לטלפון הקווי ממספר לא מזוהה. בשלב הזה עשיתי אחד ועוד אחד והבנתי שהוא נפל קורבן לתרמית. בסוף הוא לא שילם כסף, אבל אני הסתובבתי בזעם נוראי על כך שאבא שלי בן ה-73 היה צריך לעבור את הטראומה הזאת".
לפי החשד, הרשת קיבלה במרמה סכום כולל של כמיליון שקלים. על פי יחידת ההונאה של המשטרה, התגלו עד כה 270 תיקים בפרשה. מהחקירה עלה שהרשת המנוהלת מליטא מפעילה את אותן שיטות גם בקנדה, פינלנד, רוסיה ועוד. היא מוגדרת על ידי האינטרפול פרשיית ההונאה הרביעית בגודלה בעולם. כל ה-12 שנעצרו בארץ הם ישראלים יוצאי חבר המדינות, חלקם מוכרים למשטרה.