שתף קטע נבחר

 

המבצע של הספרנית להשבת המסמך הנדיר

למי שייך מסמך היסטורי של אלברט איינשטיין? בבית אריאלה שלחו ספרנית להשיב את האבידה מבית מכירות פומביות בירושלים - ונקלעו לקרב משפטי

למי שייך מסמך היסטורי שבו קורא אלברט איינשטיין להקמת הספרייה הלאומית בירושלים? ספריית בית אריאלה בתל אביב הגישה תלונה במשטרת ירושלים בטענה שמסמך ששייך לה נגנב והוצע למכירה פומבית. בית משפט השלום בבירה יכריע בקרוב בבוררות בין עיריית תל אביב, שמפעילה את הספרייה, לאדם שטוען שרכש את המסמך ההיסטורי כחוק מבית אריאלה.

 

לפני חודש גילו בספרייה העירונית כי המסמך ההיסטורי מוצע למכירה בבית המכירות הפומביות "קדם" בירושלים תמורת 7,000 דולר. המסמך, משנת 1923, נכתב על ידי היינרייך לווה - ממנהיגי התנועה הציונית בגרמניה שהגה את הרעיון להקמת ספריה לאומית בירושלים. באותה שנה נפגש לווה עם איינשטיין והחתים אותו על המסמך כדי לשכנע אנשים לתרום לאותה מטרה.

מסמך המריבה החתום (צילום: עיריית תל אביב) (צילום: עיריית תל אביב)
מסמך המריבה החתום(צילום: עיריית תל אביב)
 

"ראיתי באינטרנט פרסום של קטלוג המכירות ובו מוצע למכירה המסמך", אמרה מרים פוזנר, מנהלת מחלקת הספריות. "מיד הבנו שהמסמך נגנב מאיתנו, אינני יודעת מי גנב אותו אבל הוא התגלגל למכירה הפומבית שאני בטוחה שמכרו אותו בתום לב. ניסינו לעצור את המכירה ולדבר עם בית המכירות, אך ללא הצלחה".

 

בעקבות כך החליטו בבית אריאלה לצאת למבצע להחזרת המסמך הנדיר. ספרנית מבית אריאלה וקב"ט עיריית תל אביב נסעו לבית המכירות בירושלים והתעמתו עם אנשי בית המכירות וניסו לעצור את המכירה בעצמם. כשזה לא צלח הם הגישו תלונה במשטרת ירושלים. תחנת לב הבירה פתחה בחקירה, והמסמך נלקח ונשמר בכספת משטרתית מאובטחת.

 

"אני מאוד מקווה שהמסמך יחזור אלינו. מדובר בנכס ציבורי שאנחנו מופקדים על שלומו ומבחינה ציבורית והיסטורית זה מסמך חשוב ביותר בעל ערך רב", אמרה

פוזנר. כאמור, האדם שהציע את המסמך למכירה טען כי רכש אותו בעבר מבית אריאלה. החקירה של המשטרה, שהחלה כחשד לגניבה, העלתה תמונה מורכבת יותר וההליך לקביעת הבעלים של המסמך ההיסטורי הועבר לבוררות בבית משפט השלום בירושלים. ייתכן וסיבת המחלוקת היא הטענה שבית אריאלה מכרה פריטים בעבר לציבור.

 

היום פנה בית המכירות הפומביות "קדם" בקשה לבית המשפט בבקשה להחזיר את המסמך שהופקד בכספת המשטרתית. "בית אריאלה מכרו לציבור פריטים רבים, כולל מהעיזבון של היינרייך לווה", אמרו ב"קדם". בית המכירות הפומביות בירושלים אינו מחזיק בפריטים שמוצעים למכירה אצלו, אלא משמש פלטפורמה לבעלים של פריטים היסטוריים להציעם למכירה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
עזר לשכנע להקים ספרייה לאומית בירושלים
צילום: AP
מומלצים