שתף קטע נבחר

 

בתי פליטים סומנו באדום: 'כמו הטלאי הצהוב'

העיתון הלונדוני "טיימס" חשף תופעה מטרידה בממלכה: דלתות בתים של מבקשי מקלט סומנו באדום ובכך הפכו הזרים למוקד להטרדות ולהתעללות מצד אנשי ימין קיצוני: "אפרטהייד ברחובות בריטניה"

עיתון ה"טיימס" הבריטי דיווח הבוקר (יום ד') כי חברה שזכתה במכרז לשיכון מבקשי מקלט בעיירה הענייה באנגליה מידלסבורו, סימנה את הבניינים שבהם הם מתגוררים בדלתות אדומות. במאמר תחת הכותרת "אפרטהייד ברחובות בריטניה" נטען שהשיטה הקלה על מבצעי פשעי שנאה נגד הזרים. במקביל, מועצה מקומית בדנמרק הורתה לכל המוסדות הציבוריים בשטחה להגיש חזיר בחדרי האוכל ובקפיטריות. אלה הגיעו על רקע הכרזתו של שר הפנים הצרפתי שמספר הפשעים האנטי-מוסלמיים במדינה שילש את עצמו ב-2015 לעומת השנה שלפניה.

 

עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

אפרטהייד ברחובות בריטניה. העמוד הראשון של הטיימס (צילום: מהטוויטר) (צילום: מהטוויטר)
אפרטהייד ברחובות בריטניה. העמוד הראשון של הטיימס(צילום: מהטוויטר)

  

חבר פרלמנט השווה את זה לטלאי צהוב

"אפרטהייד ברחובות בריטניה", זו הכותרת בעמוד הראשי של עיתון הטיימס הבריטי. "שיטת אפרטהייד סודית מסמנת מאות מבקשי מקלט בעיר הענייה באנגליה, על ידי שיכונם בבניינים עם דלתות כניסה אדומות. הדלתות מאפשרות לזהות את הבתים שבהם מתגוררים מבקשי המקלט בקלות, ונטען שהן נהפכו למוקד להטרדות והתעללות".

 

לפי התחקיר של "הטיימס", הבניינים שייכים לחברה בשם ג'ומאסט, שבבעלותה של ענקית האבטחה העולמית G4S. ג'ומאסט זכתה במכרז לשיכון מבקשי מקלט, שלפיו היה עליה "להבטיח את ביטחונם של מבקשי המקלט". בשתי החברות הכחישו את הטענות. גורם בג'ומאסט אמר שבבניינים שבהם גרים מבקשי מקלט ישנן דלתות במגוון צבעים. 

מהגרת אלבנית על רקע הדלת האדומה שלה (צילום: מתוך אתר הטיימס) (צילום: מתוך אתר הטיימס)
מהגרת אלבנית על רקע הדלת האדומה שלה(צילום: מתוך אתר הטיימס)
 

מנגד, בבדיקה שערכו בטיימס ב-66 בניינים בעלי דלת אדומה, רק בארבעה לא התגוררו מבקשי מקלט. בשניים חיו מבקשי מקלט לשעבר שזכו באזרחות, ובשניים נוספים אזרחים בריטים במוצאם.

 

בין מקרי ההטרדה שתוארו בכתבה נכללו מריחת צואת כלבים על הדלתות, והשלכת ביצים ואבנים על חלונות הבתים. על אחד הבניינים נחרט סמלה של מפלגת הימין הקיצוני "החזית הלאומית" (NF).

 

"כמו בגרמניה הנאצית"

"כשאנשים רואים את הדלתות האדומות הם יודעים שזה אומר מבקשי מקלט", אמר אחד המרואיינים. "זה כאילו אומרים שאנחנו לא כמו כולם".

 

אחד מחברי המועצה של העיר השווה את המדיניות לענידת הטלאי הצהוב על בגדיהם של יהודים בגרמניה הנאצית. שר ההגירה הבריטי, ג'יימס ברוקנשייר, אמר שהוא "מודאג מאוד" מהפרסום, והודיע שיערוך בדיקה מיידית של מדיניות הטיפול במבקשי מקלט בצפון מזרח אנגליה.

רוב לורי ליד הילדה האפגנית שהבריח לתוך המדינה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רוב לורי ליד הילדה האפגנית שהבריח לתוך המדינה(צילום: EPA)

הפרסום מגיע על רקע חיכוך בין ראש הממשלה דיוויד קמרון לבין ארגונים מוסלמיים במדינה, שהאשימו אותו בדמוניזציה. קמרון אמר שנשים מוסלמיות צריכות ללמוד אנגלית כדי להפחית את הסיכוי שהן יפנו לקיצוניות. מנגד, סיפורו של רוב לורי הבריטי שהבריח ילדה אפגנית בת ארבע לתוך המדינה כדי שתוכל להצטרף למשפחתה קיבל כותרות רבות, והאיש זכה לאהדה.

 

מלחמת הקציצות

במקביל, העיירה הדנית רנדרס הורתה להגיש בכל מוסדותיה בשר חזיר. הצעד גרר ביקורת ציבורית רבה והנושא זכה במדינה לכינוי "מלחמת הקציצות".

 

רנדרס, הנמצאת במרכז דנמרק ומונה כ-60 אלף תושבים, הכריזה שברצונה לוודא שמוסדות עירוניים, כמו גני ילדים, יבטאו את "תרבות האוכל הדנית, כחלק מרכזי מהארוחה - כולל הגשת בשר חזיר במידה שווה למזונות אחרים".

מבקשי מקלט נכנסים לדנמרק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מבקשי מקלט נכנסים לדנמרק(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אף שבעיר הסבירו שאין בכוונתם לכפות על הסועדים לאכול את מה ש"עומד בניגוד לאמונתם או דתם", הצעד התקבל בברכה על ידי "מפלגת העם הדני", ה-DDP. "במסגרת מאמצינו לקידום התרבות הדנית, כולל תרבות האכילה הדנית, אנו נלחמים בחוקי האיסלאם והניסיון המוטעה להכתיב לילדים דניים מה לאכול", כתב דובר מפלגת הימין הקיצוני מרטין הנריקסן.

בדיקות ביטחוניות בבירת דנמרק קופנהגן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בדיקות ביטחוניות בבירת דנמרק קופנהגן(צילום: EPA)
מנגד, מאנו סארין, חבר המפלגה הסוציאל-ליברלית במדינה ולשעבר שר השילוב בממשלת דנמרק, תקף את ראשי מועצת העיר. "הם רוצים לכפות אידיאולוגיה, במקרה הזה על ילדים", כתב בפייסבוק. "זה באמת מדהים במה פוליטיקאים מתעסקים".

 

הדיון בשאלה אם מוסדות ציבוריים צריכים להפסיק להגיש בשר חזיר מתוך כבוד למוסלמים הפך לפולמוס בדנמרק ב-2013. אז, ראשת הממשלה לשעבר הלה תורנינג שמידט מתחה ביקורת על גני ילדים שהוציאו את מנות החזיר מתפריטיהם. אך בבדיקה שערך עיתון במדינה, נמצא שרק 30 גני ילדים מתוך 1,719 גנים ציבוריים הפסיקו להגיש חזיר.

 

הפיגוע בשארלי הבדו, עוד סיבה לעליית הפשעים האנטי-אסלאמיים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפיגוע בשארלי הבדו, עוד סיבה לעליית הפשעים האנטי-אסלאמיים(צילום: AFP)
 

בדנמרק כמעט 18 אלף פליטים שזכו להכרה וכ-4,500 מבקשי מקלט שטרם נקבע מעמדם, זאת מתוך אוכלוסייה של 5.6 מיליון תושבים. במדינה גם כ-13 מיליון חזירים - המרכיבים כ-5 אחוזים מסך הייצוא מהמדינה ומהווים נתח משמעותי מכלכלתה.

 

בסיבות לעליית הפשיעה נגד מוסלמים: הפיגוע בהיפר כשר

בצרפת, אחת הזירות המורכבות ביבשת מבחינת התמודדות האירופאים עם גל ההגירה, מספר הפשעים האנטי-מוסלמיים שילש את עצמו ב-2015. כך אמר שר הפנים הצרפתי ברנאר קזנוב.

 

כ-400 מעשים אנטי-מוסלמיים התבצעו שם ב-2015, יותר ממחציתם נרשמו ברבעון הראשון של השנה, על רקע התקיפה בעיתון הסאטירי "שארלי הבדו" ובהיפר כשר בפריז.

 

מספר התקיפות, האיומים ומעשי ההשחתה על רקע אנטישמי במדינה עמד על 806 בשנה החולפת, ירידה של 5 אחוזים ביחס ל-2014. נגד אתרים נוצריים, המהווים את רוב המקומות הקדושים בצרפת, היו מספר דומה של פשעים – 810.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך אתר הטיימס
בתי מבקשי מקלט סומנו בדלת אדומה
צילום: מתוך אתר הטיימס
מומלצים