המודעה האנונימית וה"מכרז" המוזר: גלנט הורה לבדוק את עסקת השכרת בית עמידר למיקי פדרמן
בשבוע שעבר השכירה חברת עמידר בניין בתל אביב לחברת מלונות דן ללא מכרז. הבוקר חושף "כלכליסט": שר השיכון והבינוי, אחרי פנייה של ח"כ מרב מיכאלי, יחל לבדוק איך קשורה רשות החברות לעסקה, אם הופעל לחץ על עמידר לפנות את משרדיה והאם התמורה שסוכמה נמוכה באופן חריג. וגם: למה מודעה של חברה ממשלתית פורסמה באופן אנונימי?
חברת עמידר השכירה את בית עמידר בתל אביב לחברת מלונות דן, ללא שקיימה מכרז בין מתמודדים ובמחיר נמוך במיוחד לעסקאות מסוג זה. ל"כלכליסט" נודע כי החברה הסתפקה בשתי מודעות קטנות בשני עיתונים כלכליים יומיים, אף שמדובר בעסקת ענק מבחינתה. באופן מוזר מאוד, המודעה (ראו מעלה), הייתה אנונימית אף שמדובר בחברה ממשלתית שמחוייבת לנהוג בשקיפות. איש ממי שראה את המודעה לא יכול היה להסיק כי מדובר במשרדים של חברה ממשלתית, אלא אם היה בידו מידע פנימי.
בשבוע שעבר הודיעה עמידר כי השכירה את בית עמידר שנמצא בשדרות שאול המלך, מול אזור הקריה בתל אביב, לרשת מלונות דן בחוזה לעשר שנים. בבניין בן ה-4,100 מ"ר - הקרוי מגדל אשכול על שמו של ראש הממשלה לשעבר לוי אשכול, שהיה מיוזמי הקמת חברת עמידר - יש שמונה קומות, והוא כולל גם חניון תת-קרקעי. עמידר לא פרסמה את מחיר השכירות למ"ר, וההערכות של מקורבים לעסקה מדברות על סכום של 3 מיליון שקל לשנה, כלומר כ-60 שקל למ"ר - מחיר נמוך לעסקה בנכס במיקום כזה.
הרשת השוכרת, דן, מתכוונת להפוך את המבנה למלון שיאכלס בעיקר את אורחי אלביט מערכות שמגיעים לפגישות בקריה בתל אביב. הקשר בין מלונות דן ואלביט מערכות הוא בעל השליטה בשתי החברות, מיקי פדרמן - הלקוח העיקרי של משרד הביטחון ומי שעומד עם אורי יוגב, מנהל רשות החברות הממשלתיות, במרכזה של סערה שמעורר מכרז המדינה למכירת חברת תעש. אלביט נותרה המתמודדת היחידה במכרז, לאחר שארבעה מתחרים שלה בשלב הסופי פרשו וחלקם טענו כי המכרז נתפר למידותיה של אלביט.
רשות החברות ומשרד האוצר מקיימים בימים אלה דיונים אם וכיצד להמשיך בהליך המכרז שבו נותרה כאמור מתמודדת יחידה, אלביט. מבקר המדינה עצמו מקיים הליך לבדיקת מכרז תעש ואם ההליך היה תקין. ההחלטה על כך עשויה להתקבל מחר, יום חמישי. עוד נציין כי רשת מלונות דן מספקת גם שירותי הסעדה למשרד הבטחון וצה"ל.
לחצים על עמידר לעזוב
עמידר, בניהולם של ראובן קפלן והיו"ר איציק לקס, אמורה לעבור למשרדים במרכז עזריאלי בחולון, ולדבריה לחסוך במעבר הזה 3.5 מיליון שקל בשנה מסגירת סניפים שונים שיעברו גם הם למטה החדש בחולון.
זו הסיבה לרגישות שמעוררת עסקת עמידר, חברה ממשלתית שכפופה גם היא לרשות החברות. לדברי שמאים ומלונאים בכירים, כאמור מדובר במחיר נמוך שאינו משקף את המיקום המצוין של הבניין במרכז העיר תל אביב. אלה טוענים כי המחיר הסביר להשכרת נכס כזה הנו כ-75–80 שקל למ"ר. אחרים טוענים כי המחיר תלוי במצבו של הבניין שהנו מיושן ודורש שיפוץ, ובמידת ההשקעה שאמורה דן להשקיע בהסבתו למלון. מלונאים בכירים טענו כי לא קיבלו מידע על הכוונה של עמידר להשכיר את הנכס, וממילא לא יכלו להתמודד מכיוון שלא התקיים מכרז. נתון נוסף שמעורר תמיהה היא העובדה שהמודעות שפורסמו היו עבור בניין משרדים ובסופו של דבר הושכר המבנה למלונאות. הסבת היעוד של המבנה דורשת אישור של עיריית ת"א, אולם על פי ההערכות רשת דן לא תיתקל בבעיות שמכיוון שעיריית תל אביב מעודדת הוצאת בנייני משרדים מהעיר לטובת מגורים ומלונאות.
אתמול נודע כי חברת הכנסת מרב מיכאלי שלחה שאילתה לשר הבינוי והשיכון יואב גלנט, שבה טענה כי "בניין עמידר, כמו יתר הנכסים הנמצאים באחריות החברות הממשלתיות, הנו נכס השייך לציבור ובעל עניין ציבורי רב. יש לוודא כי תועלת הציבור אינה נפגעת וכי אף גורם אינו משתמש בנכס כאילו זה נכסו הפרטי".
מיכאלי ביקשה מגלנט תשובות לגבי ההליך שבו התקבלה ההחלטה להשכיר את המתחם, ומדוע לא התקיים מכרז שיאפשר לחברות נוספות או יזמים פרטיים להתמודד גם כן. לדבריה, "הערכות שמאים בכירים קובעות כי הערך ששולם הוא נמוך ממחיר השוק באזור", והיא מבקשת לקבל את הערכת השמאי שביצעה עמידר. עוד דרשה ח"כ מיכאלי לדעת מדוע המידע אינו שקוף ואינו מתפרסם באתר חברת עמידר; האם השכרת המבנה היתה בידיעת מנהל רשות החברות אורי יוגב; והאם נכון שרשות החברות לחצה על עמידר לפנות את המשרדים שלה.
גלנט קיבל לידיו את השאילתה של מיכאלי והורה לבדוק את הנושא.
ככל הידוע מתכוון גלנט להורות לחברת עמידר ולאנשי מקצוע לקבל אינדיקציות לגבי המחיר הריאלי של השכירות בבניין לצורך מלונאות, וכן לבדוק אם הליך המכירה היה תקין.
מחברת עמידר נמסר: "החברה פעלה על פי כל דין ועל פי חוק חובת המכרזים. רשת מלונות דן הציעה את ההצעה הטובה יותר, ועל כן נחתם עמה הסכם להשכרת הבניין". ממלונות דן נמסר כי "הבניין הושכר במחירי השוק כפי שמקובל בסביבה ובהתאם לגיל הבניין".