שתף קטע נבחר

ט"ו בשבט מגיע: אילו מארזים כדאי לקנות

חג האילנות בדרך ואין כמו פירות יבשים איכותיים ועל הדרך גם שוקולדים מיוחדים ומתוקים אחרים. סקירה מיוחדת

המנהג לאכול את הפירות היבשים מתקשר לתנובת פירות הארץ כסמל להתחדשות הטבע והעצים שנברכה בהם ארץ ישראל כגון: תאנים, חרובים, תמרים, משמשים, אגוזים ושקדים וגם שאר הפירות יבשים למיניהם. מנהג אכילת הפירות, התחזק בעיקר בתקופות הגלות של עם היהודי. במדינות רבות בגולה היה קושי רב בהשגת פירות טריים בחורף, לכן השתמשו בפירות יבשים שמקורם בארץ ישראל. כך נולד בעצם המנהג של אכילת פירות יבשים בט"ו בשבט.

 

סטודיו אנד ג'וי מציע קופסאות של אושר לט"ו בשבט מלאות בפירות יבשים עם עצות של אנשים עם צרכים מיוחדים לחיים טובים. הקופסאות עטורות במסרים והמלצות חשובות לחיים שנכתבו על ידי אנשים עם מוגבלויות על הטוב שבאדם, כמו תקוה, שמחה, חברות, למה חשוב "להיות אני" והחיבור למשפחה שהיא המקור של כל אחד. מחיר קופסה 19 שקל, שלישיית קופסאות במחיר 54 שקל וכולל מילוי פירות יבשים לפי בחירה. www.andjoy.org.il

 (צילום: עמית שטראוס) (צילום: עמית שטראוס)
(צילום: עמית שטראוס)

 

'מקס ברנר' משיקה לרגל ט"ו בשבט: מארזי פרלינים מובחרים בשילובי אגוזים ושקדים. מארזים חדשים ובהם שוקולדים מובחרים ומבחר אגוזים, שקדים ובוטנים באריזות מהודרות. מחירים החל מ-39 שקל ל-100/80 גרם.


 (צילום: אלירן ניסן) (צילום: אלירן ניסן)
(צילום: אלירן ניסן)

 

רשת בתי הקפה וה-bakery לחם ארז  משיקה קולקציה על טהרת פירות ארצנו. החל מלחמים המשלבים אגוזים וצימוקים, דרך קונפיטורות בשלל טעמים וכלה בעוגות המשלבות פירות ואגוזים. מחיר לחם 22 שקל, קונפיטורות 29 שקל ועוגות בין 39-59 שקל

 (צילום: נמרוד סונדרס) (צילום: נמרוד סונדרס)
(צילום: נמרוד סונדרס)
 

 

קונדיטוריה שני מתחדשת בקינוחי ט"ו בשבט ומציעה מגוון קינוחים עשירים במהדורה מיוחדת. לדוגמא: פאי פירות יבשים. מוצע במארז מהודר של 700 גרם, במחיר 59 שקל ליחידה או ריבועי עוגיות להגשה במארזי 300 גרם במחיר 36 שקל ליחידה.

 

מתוקה רום סרוויס מציעים מגשי אירוח לט"ו בשבט. מטעמים חגיגיים בשילוב פירות טריים ויבשים ומיני סוגים של אגוזים. ברשת יהיו תפריטים ומגוון עוגות, עוגיות וסלסילות אשר הורכבו ונבנו על טהרת פירות יבשים ואגוזים במיוחד לחג. לדוגמא: סלסלת פירות העונה החל מ-78 שקל.

 (צילום: בני גמזו לטובה) (צילום: בני גמזו לטובה)
(צילום: בני גמזו לטובה)
  

 

רשת טיב טעם מציעה בסניפיה מחלקת פירות יבשים עשירה ומגוונת לקראת ט"ו בשבט. בין מגוון הפירות היבשים שיוצעו במשקל: קלמנטינה, פסיפלורה, ליצ'י, תפוח עץ ננסי, תאנים, אננס טבעי פרוס, ועוד. מחירים בין 6-13 שקל ל-100 גרם.

 (צילום: אלעד גוטמן) (צילום: אלעד גוטמן)
(צילום: אלעד גוטמן)

 

רשת עדן טבע מרקט מציעה מארז פירות יבשים טבעיים ללא צבעי מאכל וללא חומרים משמרים. המארז כולל: אגוזי מלך,תמרים, צימוקים, אננס, מישמש, בננה, צ'יפס ושזיפים. מחיר 49.90 שקל. 

 (צילום: אסף לוי) (צילום: אסף לוי)
(צילום: אסף לוי)
  

 

קליית גת מציעים תערובת אגוזים וחמוציות חדשה. תערובת המכילה: אגוזי קשיו, אגוזי מלך, אגוזי פקאן, שקדים וחמוציות. מחיר 19.90 שקל לאריזת 150 גרם.

 (צילום: עמית שטראוס) (צילום: עמית שטראוס)
(צילום: עמית שטראוס)
 

 

חברת טי שייפ יבואנית ומשווקת של פקעות התה בטעמים שנפתחות לפרח ועוד, מציעה את 'פרי free' - חטיפי בריאות המכיל מרכיב אחד בלבד, הפרי ממנו הוא מיוצר. ללא תוספת סוכר, גלוטן, טיגון, אפיה או חומרים משמרים וחומרי טעם וריח. (70 קלוריות לשקית של 20 גרם. מחיר בין 9.90-11.90 שקל.

 

חנות הבוסתן במתחם B CENTER בכפר סבא הירוקה מציעה מגון מארזי שי חגיגיים המשלבים פירות יבשים, חטיפי אנרג'י טבעיים פירות אורגניים ועוד. מחירים בין 15-250 שקל.

 

פירות השף בקניון G צמרת משיק מגוון מארזי חג. שילוב פירות מוכרים לצד פירות מפתיעים כגון: אננס בטעמים, פירות אורגניים, תמרים ממולאים באגוזים ועוד. מחירים החל מ-50 שקל

   

קונסטרוקטה משיקה בישראל מוצר חדשני: מיבש מזון לייבוש פירות, ירקות ומוצרי בשר ודגים. מכשיר המאפשר לשלוט על תהליך ייבוש המזון ולייבש את המוצרים בצורה טבעית, ללא כל שימוש בחומרים משמרים או תוספות סוכר, מגנזיום, צבעי מאכל וכיו"ב.. מתאים להכנת תבלינים ביתיים, חטיפי בריאות ועוד. קיבולת עד 11 ליטר. המכשיר מגיע עם תצוגה אלקטרונית המאפשרת את הגדרת זמן הייבוש. מחיר 990 שקל.

   

רשת הום סנטר מציעה מגוון סלסלות דמויות קש להגשת פירות יבשים. מחיר החל מ-19.90 שקל.

 

רשת חנויות 'נעמן'  מציעה מגוון כלי מטבח להגשת פירות טריים , יבשים ופיצוחים עשויים פורצלן ועץ, לצד זכוכית נקייה ושילובי דוגמאות למראה שולחן חגיגי ומגוון יותר. טווח מחירים בין 24.90-129 שקל.

 (צילום: אלעד נבון) (צילום: אלעד נבון)
(צילום: אלעד נבון)

חברת הצורפים מציעה כלי הגשה חגיגי לפירות ופירות יבשים- "צלחת קיית" כוללת מגש מצופה כסף עם ריקוע+ 4 קעריות זכוכית. מחיר מבצע 491 שקל במקום 756 שקל במהלך ינואר.

 

 

 

מה כדאי לשים בצלחת? אילו פירות יבשים הם בריאים וכמה כדאי לאכול? ליטל פיינגרץ, דיאטנית קלינית B.SC בסטודיו C ממליצה:

 

לצד המנהג המסורתי, כדאי להיות מודעים לערכים התזונתיים הטובים יותר והטובים פחות של הפירות היבשים, מה באמת מכילים הפירות היבשים, במה הפרי היבש שונה מהפרי החי ומה כדאי לשים בצלחת?

 

בתהליך הייבוש הפרי מאבד הרבה מים, ריכוז הסוכר בו עולה ולכן טעם הפרי המיובש הוא מתוק יותר מהפרי הטרי, ריכוז הפחמימות הגבוה שבו, תורם לעלייה בערך הקלורי, כך שתכולת הקלוריות בפרי היבש היא פי 4 ויותר מהפרי הטרי. בשל היותו מצומק, ישנה נטייה לאכול כמויות גדולות מהפרי היבש, ולכן רצוי להגביל את כמות צריכתו. כך למשל, יחידה של תמר מג'הול הינה מנת פרי. פירות יבשים מכילים ויטמינים ומינרלים חיוניים כגון ויטמין A, מגנזיום, אשלגן, ברזל וסידן ועשירים בסיבים תזונתיים המסייעים לעיכול.

 

מה עוד נכנס בפרי?

בנוסף לתכולת הסוכר הגבוהה שלהם בתהליך הייבוש התעשייתי נוספים להם כימיקלים שונים כגון חומרים משמרים וצבעי מאכל העלולים לגרום לתופעות לוואי.

למשל, סולפיט או גופרית דו חמצנית שהינו חומר משמר, מוסף לרוב הפירות היבשים. בהוספתו למזון הסולפיט גורם להרס ויטמין B1 ועלול לגרום להחמרת אסטמה ואלרגיות שונות. באוכלוסיות שאינן רגישות, צריכת הסולפיט נחשבת בטוחה.

 

ישנם חומרים המוספים לפירות היבשים שצריכתם אינה מומלצת כמו למשל צבע מאכל טטרזין E102 וסנסט ילו E110, המצויים למשל בפפאיה מיובשת, אשר חשודים בגרימת הפרעות קשב והיפראקטיביות בילדים, אסתמה ובעיות עור ואף נאסרו לשימוש במדינות מסוימות.

לחלק מהפירות היבשים מוסיפים סוכר מלאכותי ולכן יש לשים לב ולקרוא את רשימת הרכיבים התזונתיים המצויה על גבי האריזה. סוכר כשלעצמו נחשב כחומר משמר משום שסוכר בריכוז גבוה יוצר סביבה שאינה מאפשרת התפתחות של אורגניזמים המקלקלים את המזון.

 

האורגניים

פירות יבשים אורגניים אינם מכילים צבעי מאכל וחומרים משמרים סינטטיים וכימיקלים למיניהם. פירות יבשים אורגנים ופירות יבשים שאינם אורגנים עלולים להכיל תוספת של סוכר. כך למשל אננס, פפאיה ובננה מיובשת נמצאו כבעלי תכולת סוכר גבוהה, אשר כמות הסוכר המוספת גדולה יותר מכמות תכולת הפרי. לכן כדי לבדוק אילו מהפירות היבשים מומלצים יותר לאכילה.

 

רצוי לבדוק ברשימת הרכיבים התזונתיים שעל גבי האריזה אם מכילים חומרים משמרים וצבעי מאכל שכמויות גדולות של חלקם יכולות לגרום לתופעות לוואי ולבחור פירות שלא הוסיפו להם סוכר מלאכותי כמו "גלוקוזה". תמר "מלך הפירות היבשים" נחשב לפרי יבש טבעי שאינו מכיל חומרים משמרים וצבעי מאכל.

 

מה כדאי לנו להעדיף ולמי מגיע להיות בצלחת?

כדאי להעדיף פירות יבשים ארוזים באריזה ושאינם באים בתפזורת, כך נוכל לדעת מה המוצר מכיל. כאשר ישנה עדיפות לפירות יבשים אורגניים שמצוין על גבי האריזה שהם ללא תוספת סוכר.

 

האגוזים והשקדים גם הם רוצים לבוא לחגיגה

השקדים והאגוזים השייכים לקבוצת השמנים הבריאים, הינם חלק חשוב בתזונה, ורצוי לשלבם בתפריט היומי. צריכה של אגוזים ושקדים בתזונה (כחלק מתזונה ים תיכונית) מסייעת להפחית את רמות הסוכר בדם, את רמת השומנים וגם מסייעים לירידת יתר לחץ דם. יש להעדיף את האגוזים והשקדים, לא קלויים משום שבתהליך הקלייה מוגבר תהליך החמצון של חומצות השומן. יש לשמור על טריותם ולאחסן היטב במיכלים אטומים.  

 

כך מקבלים את ראש השנה לאילנות

איריס מוסיוף, שנחשבת לגורו בתחום עיצוב האירועים והפקת שולחנות קונספט, מציעה דרך רעננה, אסתטית ולא יקרה לקבל את ראש השנה לאילנות, מבלי להיכנס להוצאה כספית מיותרת. בקלי קלות אפשר להפוך את הפפאיה, המלון והתפוח המיובש שקנינו בשוק ליצירות של ממש ובמקביל לחסוך קרוב ל-50% בעלויות.

 

את סלסאות הקש וצלחות ההגשה ניתן לרכוש ובזול ברשתות כמו פעמית סטור, MAX סטור וכיוב'. חשוב להתאים את גודל המגש בהתאם לכמות הסועדים. על מנת להפוך את המגש לירוק ומרענן, מומלץ להניח בתחתיתו עלי ארליה טריים שעלותם היא כ-10 שקל 5-7 ענפים שיספיקו לשני מגשים או יותר.

 

"את הפירות עצמם מומלץ לקנות בשווקים", אומרת מוסיוף, "במידה ובפירות טריים עסקינן, רצוי לקנות מגוון של פירות העונה שמחירם זול משמעותית ופירות שאינם מגירים הרבה נוזלים. רגע לפני חיתוך הפירות עצמם, חשוב לשים לב שחלקם צריכים להיחתך בסמוך להגשה עצמה בכדי שלא יאבדו מטריותם". ניתן לשמור את הפירות החתוכים במיכלים נפרדים במקרר (כדי שלא יתערבבו מיצי הפירות), ובסמוך למועד ההגשה מסדרים על המגש.

 

בחירת הפירות וסידורם על המגש צריכה להיעשות בקפידה ובמחשבה על הסכמה הצבעונית ומעוררת התיאבון שנרצה לייצר. המלצה חמה היא לקבוע סכמה צבעונית בה כל צבע יבלוט ויככב.

 

ולאלה שחפצים בחיתוך מורכב יותר של הפירות, כל מה שצריך זה פרי וסכין טורנה (סכין קטנה המשמשת לעיצוב פירות ולהוצאת תוכנם).

 

איך עושים את זה? נועצים סכין טורנה במחיצת אורכו של הפרי, מסמנים לרוחבו של הפרי קו זיגזג. לאחר מכן מסובבים את הפרי וממשיכים בחיתוך. נפגשים עם נקודת ההתחלה, מפרידים לשני פרחים, חותכים את קליפות הפלחים שנוצרו עד בסיס הפרי, לא עד הסוף. והפכתם פרי לפרח.

 

טיפ נוסף לסיום, להכין כדורי פירות ולהגיש את בכוסות קוקטייל אישיות.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים