שתף קטע נבחר

"לא נשאר לניצולים זמן רב וצריך לפעול במרץ"

"מצד אחד מספרם של הניצולים הולך ופוחת, ומאידך מתווספים ערוצים למיצוי זכויותיהם. כמו ליוצאי צפון אפריקה שנרדפו במהלך מלחה"ע השנייה, העשויים לקבל עכשיו מענק שנתי". חיים שילה בן ה-91 מתנדב בעמותת "אביב לניצולי השואה", נלחם בבירוקרטיה עבור ניצולי השואה ומשתף

חיים שילה, או "סולו" בפי מכריו, הוא אחד המתנדבים הוותיקים של עמותת "אביב לניצולי השואה". "וותיק" תרתי משמע: שילה מתנדב בעמותה כבר שמונה שנים, ובנוסף הוא חוגג בימים אלו את יום הולדתו ה-91, מה שלא מפריע לו לפעול ולעבוד ללא לאות - ובהתנדבות כמובן, בייעוץ וסיוע במימוש זכויות לניצולי השואה.

 

גם בתקופות סוערות של לחימה והפגזות באזור הדרום, סולו - מוותיקי קיבוץ נירים באזור עוטף עזה, לא נרתע, וממשיך להרים טלפונים, למלא טפסים ולייצר הצלחות – שמשמעותן היא חיים טובים יותר לניצולים.

 

"סולו" הצטרף לעמותת "אביב לניצולי השואה" לפני כשמונה שנים, כשהשתתף בכנס לגיוס מתנדבים מהתנועה הקיבוצית. הוא עבר הכשרה של העמותה במיצוי זכויות ומאז הוא מסייע לעשרות ניצולי שואה לקבל את הזכויות המגיעות להם.

 

הגם שהכוונה המקורית הייתה שחיים יסייע לניצולי שואה החיים בקיבוצי ומושבי האזור, הוא הפך במהרה לכתובת עבור ניצולי שואה מכל דרום הארץ - מאשקלון ועד אילת, ואפילו ניצולי שואה מהצפון ששמעו עליו מקרובי משפחה או חברים מצאו אצלו אוזן קשבת וזכו לטיפולו.

 

חיים נולד בגרמניה, אך בגלל שעזב אותה לפני מלחמת העולם השנייה הוא לא קיבל קצבה חודשית עד לאחרונה, כשהתקבלה החלטה מנהלית חדשה של משרד האוצר, שמכירה ביוצאי גרמניה כמותו כניצולי שואה.

 


מתנדבי עמותת אביב לניצולי השואה. צילום: אלי מעייני

 

חיים הגיש בקשות לקבלת קצבת נכי רדיפות הנאצים (נר"ן) עבורו ועבור אחותו וכיום שניהם ממתינים לקבל את מלא הזכויות של ניצולי השואה.

 

"כשהנאצים עלו לשלטון" הוא מספר, "היה ויכוח אם לעזוב או לא. אמי אמרה שצריך להתקפל ולעלות ארצה. היא שכנעה את אבי, ובזכות זה אני פה. ההורים שלי באו מליטא ורוסיה, ולא נשאר איש ממשפחתם. כולם נספו".

 

מה גרם לך להתנדב ולסייע במסגרת העמותה?

"אבי ז"ל, ד"ר ירמיהו שילה (לשעבר סולובייצ'יק), היה רופא ידוע. הוא סייע לניצולי שואה רבים למצות את זכויותיהם. הוא חיבר חוות דעת מקצועיות לבתי המשפט בגרמניה, שהכניעו שם את הרשויות, וכתב מאמרים שהביאו תועלת רבה בתביעות של ניצולי השואה מול גרמניה.

 

לאחר מותו עברתי על כל התיקים שהשאיר, וזה השפיע עלי מאוד. אחת מהסיבות לכך היא שכשניצולי השואה פנו לאבא שלי לעזרה, הוא ביקש מהם להעלות על הכתב את כל מה שעברו בשואה. כל התיקים הועברו ל"יד ושם", והיום גם אני עושה זאת - אני מבקש מכל ניצול שואה לכתוב מה הוא עבר, ועל סמך הסיפור שלו אני בונה את הבקשות ומנסה להשיג כל מה שניתן עבורם".

 

מיצוי זכויות הוא נושא לא פשוט ללמידה, איך אתה נשאר עם האצבע על הדופק?

"מלבד ההכשרה הראשונית אני מקבל מהעמותה עדכונים קבועים בנושא זכויות ניצולי השואה, משתתף בהדרכות ורענונים, ומקבל ליווי צמוד מעו"ד דורית פורר, המנהלת המשפטית של העמותה. אנחנו מתכתבים במייל ואני מקבל תשובה מידית לכל שאלה שעולה.

 

מיצוי זכויות יכול להקל על הניצולים בחיי היום יום, לרבות בתשלום על אוכל, חשמל, ארנונה ותרופות. מצד אחד מספרם של הניצולים הולך ופוחת, ומאידך מתווספים ערוצים למיצוי זכויותיהם – כמו ליוצאי צפון אפריקה שנרדפו במהלך מלחה"ע השנייה, העשויים לקבל עכשיו מענק שנתי. לא נשאר לניצולים זמן רב לחיות וצריך לעשות זאת במרץ".

 

איך בפועל מתבצעת העבודה?

יש לי פינה ב"נווה אשכול", מעון היום לקשישים במועצה האזורית אשכול, ושם אני נפגש עם ניצולים. עם חלקם אני מתקשר בטלפון או במייל - צריך להבין שאני היחידי באזור שפועל בנושא, אז יש המון עבודה.

 

מאחר ואני שולט בשפה הגרמנית אני יכול לעזור במילוי טפסים בשפה זאת, ולסייע בחיפוש מידע, וכאמור העמותה מלווה ומסייעת בכל מה שצריך".

 

'עכשיו היטלר סוף סוף ישלם'

סייעת למאות ניצולי שואה עד היום. אתה יכול לשתף אותנו במקרה אחד שריגש אותך במיוחד?

"לפני כמה חודשים פנתה אלי בתה של ניצולת שואה מאסטוניה, בת 98 שחיה כיום בערד. היא סיפרה לי שבמשך שנים רבות אמה סירבה להגיש בקשה להכרה מממשלת גרמניה, לאחר שבעלה ז"ל, שהוכר לפני שנים רבות, איבד את מרבית קצבתו בשל עמלות גבוהות שגבה עורך הדין שבו הסתייע.

 

בשנים האחרונות חלה החמרה במצבה הבריאותי והיא החליטה להגיש את הבקשה להכרה מוועידת התביעות. סייעתי לבת להגיש את הבקשה עבור האם ולאחר שנה של הליכים ביורוקרטיים מתישים, אותם ליוותה גם עו"ד דורית פורר מהעמותה, הגיעה התשובה המיוחלת כי האם הוכרה כניצולת שואה.

 

כשבתה סיפרה לה על כך היא אמרה: 'עכשיו הוא (היטלר) סוף סוף ישלם'. לצערי, עוד בטרם החלה לקבל את הקצבה, האם הלכה לעולמה. אבל אני שמח שהספקתי לסייע לה לסגור את המעגל ולהשיג לה את ההכרה שהגיעה לה כל השנים".

 

"לפני כמה שנים סייעתי לניצול שואה בשם יצחק (שם בדוי). הוא נולד ברוסיה הלבנה ובגיל 13 נסע ממינסק למוסקבה לצפות במשחק כדורגל. באותו יום פלשו הגרמנים למדינה והוא לא יכל לחזור הביתה.

 

לאותו ניצול, שעלה לישראל ב-47 על גבי אנית המעפילים "אקסודוס", לא הייתה שום הוכחה, בדוגמת מכתב או מסמך, שהראתה שהיה במוסקבה בעת פלישת הנאצים למדינה, אבל התעקשנו ובסוף הצלחנו לקבל מהגרמנים תשלום רטרואקטיבי ומענק חד - פעמי על בסיס סיפורו, ללא צורך בהוכחות פיזיות. האיש אסיר תודה לי, ולי נותר הזיכרון של הילד שרק רצה לצפות במשחק כדורגל ועולמו התהפך עליו".

 

נשמע מספק...

"זה נכון, רוח ההתנדבות עימי וכל הצלחה גורמת סיפוק רב. אבל יש גם קשיים וכישלונות לגבי אנשים שלא הצלחתי לפרוץ עבורם את טבעת הביורוקרטיה, וזאת לעיתים דווקא אלו שעברו סבל רב.

 

בכמה מקרים הצלחנו לממש את הזכויות רק לאחר שפנינו לבתי המשפט. אישור של תיק אורך לעיתים שנתיים ויותר. זה יכול לייאש, ויש גם ניצולים שאמרו לי 'עזוב, לא צריך' או שהם לא האמינו שיכלו לקבל משהו.

 

אחרים לא רוצים להיזכר בזמנים הארורים שלהם וכאמור הכרתי כמה ניצולים שנפטרו במהלך הזמן, עוד בטרם הספיקו לנצל את הזכויות שהגיעו להם. לכן אנו משתדלים להתקדם בכל המהירות האפשרית, ולכן חשובה גם המודעות של הניצולים עצמם ושל הקרובים אליהם.

לא כל אחד מסוגל להתנדב. אך זהו דבר ערכי ומוסרי מהמעלה הראשונה, ואני שמח שאני פועל כך".

 

נשמע שאתה עובד ללא הפסקה, לא מגיעה לך קצת מנוחה?

"אני לא זקוק למנוחה. יש לי ארבעה ילדים, 14 נכדים ושמונה נינים. כולם גאים בי. ככל שאני מספר להם את הסיפורים הם מאוד נרגשים. כל עוד אני יכול, אמשיך לפעול ולסייע לניצולי שואה לקבל את הזכויות המגיעות להם".

 

עו"ד אביבה סילברמן, מנכ"לית עמותת אביב לניצולי השואה: "לא כל אחד יכול להתנדב בתחום תובעני כמו מיצוי זכויות – צריך יכולת ללמוד את הנושאים המשפטיים, להישאר עם האצבע על הדופק, וכמובן שצריך הרבה אורך רוח.

 

עם זאת ההשקעה משתלמת כשמבינים שכל הצלחה משמעותה ניצול שואה שיכול לחיות ברווחה גדולה יותר, ולעיתים ממש לעבור מעוני לחיים בכבוד בזכות מיצוי הזכויות.

 

בזכות מתנדבים כמו חיים אנחנו מצליחים להגיע גם לניצולי שואה שכלל לא היו מודעים לכך שמגיע להם יותר, או שהתייאשו מניסיונות העבר לקבל את הזכויות. מרבית ניצולי השואה לא מודעים למכלול הזכויות וההטבות שמגיעות להם כחוק – עכשיו זה התפקיד של כולנו לוודא שהם ממצים את הזכויות האלו, ושאף ניצול לא נשאר מאחור".

 

  • מעוניינים להתנדב ולסייע לניצולי השואה? פנו לרכזת המתנדבים דיקלה במייל: dikla@avivshoa.co.il

 

  • ב-15/3 יתקיים יום מעשים טובים העשירי, במסגרתו אנשים פרטיים, קבוצות, ארגונים, תנועות נוער, חיילים, תלמידים, סטודנטים וחברות עסקיות יקיימו פעילויות מגוונות למען הקהילה והסביבה. בין הפעילויות הבולטות: ניקוי יערות, צביעת מועדוניות ומוסדות רווחה, ניקוי חופים, קיום ימי כיף לאוכלוסיות מיוחדות, טיפוח גינות קהילתיות, יזום פעילות עם ניצולי שואה ועם בעלי צרכים מיוחדים.  בנוסף, יתקיימו מגוון אירועים ברחבי הארץ, אירועי ברים ותערוכות, שדרת יועצים ברוטשילד ועוד.
  • רוצים לעשות טוב ולהצטרף ליום מעשים טובים? היכנסו לאתר או חייגו כוכבית 9093.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים