שתף קטע נבחר

הקטר הסיני מאט: איך זה ישפיע על ישראל?

סין היא היבואנית הגדולה ביותר בעולם והיקף המסחר שלה עם ישראל מוערך ב-2.8 מיליארד דולר. לישראל אומנם יש חלק קטן מנפח הייבוא האדיר אך האטה כלכלית בסין עלולה לפגוע במידה כזו או אחרת גם בישראל. האם קשרי המסחר של סין עם ישראל צפויים להיחלש או להתחזק על רקע נתוני הצמיחה שהציגה סין?

סין הציגה אתמול את נתוני הצמיחה לרבעון הרביעי ולשנת 2015 ששימשו מעין צפירת הרגעה בשווקים לאחר הטלטלה הגדולה שחוו מדדי הבורסות בעולם. ברקע לחשש מהאטה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם וכניסה למיתון, פרסמה סין כי הצמיחה בסיכום שנת 2015 עמדה על 6.9% - קרוב מאוד ליעד שהציב הממשל הסיני באשר לקצב צמיחה שנתי של 7%.

 

לכתבות וספות בנושא:

 

למרות שמנתוני הצמיחה הסינית עולה כי סין לא צפויה להיכנס למשבר כלכלי המסכן אותה, עדיין מדובר בקצב צמיחה מתון מאוד, בניגוד לקצב הצמיחה המסחרר והדו ספרתי שאפיין את הכלכלה הסינית בשנים קודמות.

 

על רקע הנתונים, הצפי הוא שהממשל הסיני ימשיך בצעדים רחבים יותר כדי לייצב את הכלכלה ולעמוד ביעד הצמיחה שהגדיר. צעדי הממשל צפויים לכלול הפחתה מכוונת של המטבע הסיני (היואן).

 

האטה הסינית לא תדלג מעל ישראל

איך תשפיע הצמיחה הסינית המתונה על הכלכלה הישראלית? סין היא היבואנית מספר אחת בעולם ויש לה השפעה על רמת הביקושים בעולם לסחורות. ישראל היא חלק מהכלכלה הגלובלית ולכן ירידות בבורסות בעולם וירידה במחיר הנפט, בשל חשש מהאטה של הענקית הסינית, לא מדלגות מעל ישראל.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

למרות פרסום נתוני הצמיחה המרגיעים אתמול, רווחת ההנחה במדינות המערב שייתכן והממשל הסיני לא מציג את כל האמת באשר לקצב הצמיחה וייתכן שמצבה של המעצמה האסייתית הרבה פחות טוב.

 

"בשווקים לוקחים את הנתונים בעירבון מוגבל. במפולת האחרונה בחודש אוגוסט, הייתה זו ארה"ב שהעזה להגיד את מה שכולם חושבים - סין צריכה להנהיג יותר שקיפות. אם יש משהו ששווקים שונאים זו חוסר ודאות, והענק הסיני מטיל צל כבד של חוסר ודאות על הנתונים הגלובליים - מה שלא הולך להשתנות בעתיד הקרוב", מציין דודי רוז, אנליסט ומומחה למסחר בשוק ההון, מייסד בית הספר למסחר בשוק ההון, "סימפל טרייד" 

 

הסינים יקנו פחות?

השפעה ישירה של צמיחה מתונה בסין על הכלכלה הישראלית נובעת בעיקר בשל יחסי המסחר הפורחים בין שתי המדינות והעובדה שסין הפכה להיות שותפת מסחר מרכזית עבור ישראל. לקצב הצמיחה המתון יחסית שמציגה סין עלולות להיות גם השפעות על המסחר עם ישראל "האטה הסינית הצפויה לא תסתום את הגולל על יחסי המסחר המתפתחים בין שתי המדינות אבל כשהקטר הסיני מאט, גם הקרון הישראלי ישתרך אחריו בעצלתיים", מציין רוז.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

על פי נתונים שמציגים בבית ההשקעות אקסלנס, כ-5.5% מיצוא הסחורות הישראלי מופנה לסין והוא מוערך בכ-2.8 מיליארדי דולרים. על פי מכון היצוא הישראלי, רוב הייצוא מישראל לסין כולל ציוד מכני ומוצרי אלקטרוניקה (כ-40%) ובנוסף מוצרי אופטיקה, דשנים וכימיקלים שנמכרים לסין.

 

איך הפחתת היואן עלולה להשפיע על היצואנים הישראלים? "התחזקות השקל מול היואן (המטבע הסיני) עלולה לפגוע בנפח המסחר מול היבואנים הסיניים. יחד עם זאת, מדובר במוצרים שהביקוש אליהם קשיח (מוצרים שהביקוש אליהם לא משתנה באופן חד גם כאשר הם מתייקרים עבור הצרכן הסיני המקומי)", כך מציין אביתר בן דוד, אנליסט מאקרו באקסלנס.

 

"בשנים האחרונות נרשמת צמיחה מואצת במסחר בין ישראל לסין. בין שתי המדינות נחתמו הסכמי מחקר ופיתוח, הסכמים פיננסים, הסכמי תקינה ולאחרונה גם הסכם OCPIT לשיתוף פעולה עסקי, שיגביר את יחסי המסחר וההשקעות בין המדינות", מוסיף רוז.

 

לישראל נתח קטן במיוחד בייבוא הענק

על רקע האטה של הכלכלה הסינית, לא רואה בן דוד השפעה הכרחית על ישראל ומדגיש כי ישראל היא עדיין חלק קטן במיוחד מסך נפח הייבוא הסיני, כך שגם במצב שבו הכלכלה הסינית מאטה, לא בהכרח תהיה לזה השפעה על הייצוא הישראלי לסין.

 

 

 

אופי הכלכלה של המעצמה האסייתית משתנה בשנים האחרונות והיא עוברת מכלכלה המבוססת בעיקר על ייצור והשקעות לכלכלה המבוססת על שירותים וצריכה. להערכת אקסלנס, עובדה זו עשויה דווקא לחזק את הקשרים הכלכליים של מדינת ישראל עם סין בטווח הרחוק יותר ולתמוך בהגדלת נפח הייצוא מישראל לסין.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים