שתף קטע נבחר
 

חוקרים: גילינו כוכב תשיעי בקצה מערכת השמש

אסטרונומים במכון הטכנולוגי של קליפורניה מצאו עדויות חדשות לכוכב לכת קרחוני במערכת השמש, הרחק מעבר לפלוטו. על פי המאמר שלהם, מסתו של הכוכב פי 5 עד 10 מזו של כדור הארץ

האם יש כוכב לכת נוסף במערכת השמש שלא ידענו על קיומו? אסטרונומים במכון הטכנולוגי של קליפורניה הודיעו הערב (יום ד') כי מצאו עדויות חדשות לכוכב לכת קרחוני במערכת השמש, הרחק מעבר לפלוטו. כך פורסם ב"וושינגטון פוסט". על-פי האסטרונומים שפרסמו את התגלית ב-Astronomical Journal הקפה אחת של כוכב הלכת סביב השמש נמשכת בין 10-20 אלף שנים.

 

 (צילום: pac) (צילום: pac)
(צילום: pac)

 

הם קראו לו "כוכב הלכת 9". על פי המאמר שלהם, מסתו של הכוכב פי 5 עד 10 מזו של כדור הארץ. אבל כותבי המאמר, מייקל בראון וקונסטנטין בטייגין הודו כי לא בחנו ישירות את הכוכב.

 

המיקום של הכוכב התשיעי במערכת השמש (הדמיה)
המיקום של הכוכב התשיעי במערכת השמש(הדמיה)

 

על-פי האסטרונומים, המרחק שלו מכדור הארץ הוא פי 200 מהמרחק בין כדור הארץ לשמש. כוכב הלכת נמצא בחגורת קויפר, הנמצאת בקצה מערכת השמש.

 

בכתב העת "nature" פורסם כי אף אחד לא ראה את כוכב הלכת, אבל על-פי תנועת עצמים בחגורת קויפר - ניתן להניח כי כוכב לכת כזה קיים.

 

האסטרונום מייק בראון אמר: "אם הייתי קורא על הדבר הזה לראשון הייתי

 חושב שזה מטורף. אבל אם מסתכלים על הסטטיסטיקה והעובדות קשה לטעות במסקנה".

 

אל לווינסון מומחה מאוניברסיטת קולרדו אמר ל-nature: "לאורך הקריירה ראיתי הרבה שטענו את הטענות האלה וכל הטענות האלה היו עד כה שגויות. אלסנדרו מורבידלי, מומחה לתנועת כוכבי לכת מאוניברסיטה בניס שבצרפת, אמר כי הוא די משוכנע שהכוכב אכן קיים.

 

הטענות לקיומו של כוכב הלכת תשע מזכירים תקופה  מהמאה התשע עשרה כאשר אסטרונומים חזו ואז גילו את נפטון, על-ידי לימודה של סטיה קטנה ביותר במסלולו של אורנוס. הם הניחו שלפי כוח המשיכה של אורנוס, ישנם גופים שלא ניתן לראות באופן ישיר - קיימים ונמשכים אליו - והם צדקו. "במובן מסויים אחנו מקווים להחיות מעט את ההיסטוריה", מוסיף בטייגין.

 

סיפורו של כוכב הלכת תשע מתחיל בשנת 2014, כשצמד אסטרונומים דיווח על מציאת כוכב לכת בחגורת קויפר שנקרא 2012VP 113. המרחק הכי קרוב אל השמש אליו הגיע מסלולו המורחב של כוכב הלכת היה פי 80 מהמרחק של כדור הארץ מהשמש (לשם ההשוואה - המרחק הכי קרוב אליו הגיע פלוטו מהשמש הוא פי 48 מהמרחק של כדור הארץ מהשמש).

 

VP113 מצטרף לכוכב הלכת הננסי סדנה בתור האובייקט השני המוכר לנו, בעל מסלול כה רחוק. שני האסטרונומים - צ'אדוויק טרוחילו, ממצפה הילו שבהוואי וסקוט שפרד, מהמכון המדעי קרנגי שבוושינגטון, אמרו שהמסלול של העצמים האלו מציע שקיים לפחות עוד עצם אחד, כוכב לכת גדול יותר מכדור הארץ ומסלולו נמצא במרחק של פי 250 מהמרחק של כדור הארץ מהשמש.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים