'אהובי' עם חיג'אב: מכינה לכלות וחתנים בעזה
90 כלות וחתנים התייצבו בקורס ראשון מסוגו ברצועה. הזוגות לומדים, בסגנון מערבי למדי, להתכונן לחייהם החדשים ולפתור בעיות בזוגיות. בין הטיפים: לדבר בפתיחות, להמציא שמות חיבה ולא להתייחס לנשים כ"מכונת רבייה"
לומדים לשפר זוגיות. הדרכת נישואים בעזה (צילום: רויטרס)
בדרך לחתונה עוצרים בעזה: מהוססים אך סקרנים, כמה זוגות פלסטינים נכנסו לכיתה בעזה השבוע כדי לקחת חלק בתוכנית הדרכת הנישואים הראשונה ברצועה. היוזמה, שנתמכת בין היתר על ידי שלושה משרדי ממשלה פלסטיניים, האוניברסיטה האיסלאמית והעמותה הבריטית "אינטרפל", נועדה להכין זוגות צעירים לחיי הנישואים באמצעות ייעוץ דתי, משפטי, רפואי ופסיכולוגי.
הקורסים הם ללא תשלום, ולזוגות אף מוצעות מתנות השוות כ-60 דולר כדי לעודד אותם להצטרף לתוכנית בת ה-15 שעות. חלק מהשיעורים מעורבים, וחלקם נערכים בהפרדה בין בני הזוג.
"בשלב זה מדובר בקורס ניסיון עבור 90 כלות וחתנים", אמר חסן אל-ז'וז'ו, ראש המועצה הדתית-משפטית הגבוהה, שהיא אחת מנותני החסות לתוכנית. "אנחנו רוצים לעודד זוגות להשתתף מכיוון שעדיין יש הססנות גדולה".
נישואים הם עסק גדול בעזה. רק בשנה שעברה נרשמו 20 אלף זוגות, שהם 5,000 יותר מאשר ב-2014, שבה מבצע "צוק איתן" כנראה הרס חלק מהתוכניות. מאחר שיותר מחצי אוכלוסיית עזה, שמונה כמעט 2 מיליון בני אדם, היא מתחת לגיל 25, נתוני הנישואים צפויים רק לעלות.
אבל אפילו שנישואים הם מאוד פופולריים, זה לא אומר בהכרח שהם תמיד מוצלחים, במיוחד בקרב זוגות ששודכו. בעוד הסגנון המערבי של ייעוץ נישואים מרגיש מוזר למוסלמים רבים, מארגני הקורסים מקווים שהם יוכלו לסייע ולהביא לנישואים חזקים יותר.
בשיעור שנערך שלשום (ג') נכחו 10 זוגות. הכלות למדו על זכויותיהן וחובותיהן תחת האיסלאם, והגברים קיבלו עצות מפסיכיאטר על איך להיפתח ולשמור על חיוך, גם בזמנים קשים. "רעיה צריכה להבין שהחיים הם לפעמים שונים ממה שהיא פעם חלמה כשהיא עוד הייתה רווקה", אמר בילאל יאסין, מתאם הפרויקט ומדריך לעניינים איסלאמיים. "להשתמש במילים יפות כמו 'אהובי' ולבקש מהבעל לעשות משהו או להביא משהו יכול להיות בעל השפעה נחמדה".
חמש מהנשים שהגיעו לשיעור חבשו ניקאב, לבוש איסלאמי מסורתי שמראה את העיניים בלבד, בעוד אחרות חבשו כיסוי ראש. מאז השתלטות חמאס על הרצועה ב-2007, האוכלוסייה פונה לכיוון יותר ויותר שמרני. "אני מסביר להם את הדרכים השונות להתבטא, להפגין אהבה ושנאה", סיפר ג'מאיל תחראווי, פסיכיאטר. "אני קורא להם להיפתח בכל הנושאים". תחראווי מפציר בזוגות לדבר ממש על הכול, גם על חיי המין שלהם.
ז'וז'ו אמר שחוסר הבנה הדדית, יותר מאשר עוני או קושי, הוא הגורם העיקרי לגירושים בעזה. גירושים הם מפלטם האחרון של נישואים כושלים והם פחות נפוצים ברצועה בהשוואה למדינות ערב השכנות. אך מארגני הקורס מקווים כי הדרכתם תוכל למנוע את התופעה בכללותה, או לכל הפחות למזער אותה.
"אנחנו רוצים לשנות את התפיסה של הגבר, שכן יש שחושבים שאישה היא רק מכונת רבייה", אמר ז'וז'ו. "האישה היא בן אדם ומגיע לה כבוד והערכה".
למרות שרבים הם ביישנים ומאופקים למדי, כמה משתתפים בקורס התרשמו מאוד מהשיעורים. "הייתי המום לקרוא שרק מספר קטן של אנשים הגיעו לכאן", סיפר חסן מקבל, 25. "הרבה אנשים צעירים הם בורים לחלוטין בנוגע לנישואים. כל שהם יודעים זה שהם רוצים להתחתן והם רוצים להמשיך את המורשת והמסורת שלהם".
פורסם לראשונה 20/01/2016 23:48
לומדים לכבד ולשתף. משתתפי התוכנית להדרכת נישואים
צילום: רויטרס
מומלצים