שתף קטע נבחר

 

הסנקציות הוסרו, והכסף זורם למשמרות המהפכה

המימון של הכוח הצבאי לא נפגע גם בימים הקשים ביותר של העיצומים. עכשיו, כשאיראן מצפה לתנופה כלכלית, התמיכה בפעילות הצבאית האזורית תגדל: "ההנהגה לא תהסס להעביר עוד כסף, אנחנו שחקני מפתח באזור"

חמינאי ואנשי משמרות המהפכה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חמינאי ואנשי משמרות המהפכה(צילום: AFP)
משמרות המהפכה של איראן הצליחו להסתדר תחת הסנקציות הבינלאומיות וכעת, כשהן הוסרו, הן נחושות להגדיל את התקציב. בכירי ההנהגה באיראן תמכו בצמיחה הכלכלית של הכוח הצבאי, ומתגמלים את הארגון על הסיוע לבני הברית של איראן (בשאר אסד למשל) ועל דיכוי מתנגדי השלטון ברפובליקה האיסלאמית.

 

איראן מצפה לתנופה כלכלית בעידן שאחרי הסנקציות שהוטלו בעקבות תוכנית הגרעין. משמרות המהפכה יהיו המרוויחות העיקריות. בנוסף תבטיח ההנהגה האיראנית שהמימון של משמרות המהפכה יימשך כדי להתמודד עם המשברים האזוריים, כולל מלחמת האזרחים בסוריה.

מפקד כוח קודס, קאסם סולימאני, בביקור בסוריה ()
מפקד כוח קודס, קאסם סולימאני, בביקור בסוריה

ראש משמרות המהפכה, מוחמד עלי ג'עפרי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש משמרות המהפכה, מוחמד עלי ג'עפרי(צילום: רויטרס)
 

משמרות המהפכה לא נחלצו לחלוטין מההגבלות הכלכליות למרות שרוב הסנקציות הוסרו כחלק מהסכם הגרעין. וושינגטון הצביעה על כך ש"הסנקציות המעוגנות בחוק של ארה"ב שמתמקדות בתמיכה של איראן בטרור, הפרות של זכויות אדם ופעילות טילים יישארו בתוקף", ויאכפו נגד חברים מסוימים במשמרות המהפכה ונגד הפעילויות שלה.

 

אך משמרות המהפכה הוכיחו לאורך זמן הצלחה בהגנה על האינטרסים הכלכליים, גם בשנים האחרונות שבהן היו הסנקציות קשות וגרמו נזק רב לכלכלה האיראנית. "אפילו בנסיבות כלכליות קשות מאוד מימון הפעילויות של משמרות המהפכה, באיראן וגם מעבר לים, לא נפגע", אמר גורם איראני שהיה בעבר מקורב לממשלתו של הנשיא חסן רוחאני.

 

מסירים סנקציות. הודעתם של זריף ומוגריני    (רויטרס)

מסירים סנקציות. הודעתם של זריף ומוגריני    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

בשנות ה-80, ימי המלחמה עם עיראק, אפשרה ההנהגה האיראנית למשמרות המהפכה להשקיע בתעשיות איראניות מובילות. ההשפעה הכלכלית של משמרות המהפכה גדלה במיוחד אחרי שמחמוד אחמדינג'אד, ששירת בכוח הצבאי, נבחר לנשיאות ב-2005.

 

משמרות המהפכה תוגמלו אחרי שדיכאו את ההפגנות בעקבות בחירתו המחודשת ב-2009. אחת העסקאות הייתה כשחברה שמזוהה עם משמרות המהפכה רכשה בשמונה מיליארד דולר את חברת הטלקום הממלכתית. "אין סיכוי להתחרות בחברות שקשורות למשמרות המהפכה", אמר איש עסקים איראני. לדבריו ברוב המקרים העסקאות נסגרות ללא מכרז.

חיילי משמרות המהפכה באיראן (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילי משמרות המהפכה באיראן(צילום: AP)
כבר שנים מעורבת איראן במלחמות אזוריות, בין השאר בסוריה, לבנון, עיראק ותימן. היא לא צפויה להפסיק את הפעילויות שלה באזור עם הסרת הסנקציות.

 

גורם ביטחוני אמר כי כעת המימון למשמרות המהפכה ולכוח קודס, הכוח הבינלאומי המיוחד של איראן, יגדל. "משמרות המהפכה וכוח קודס הם שחקני מפתח באזור שבו אנחנו נחושים לגבות את בעלות הברית שלנו ואת העמים המדוכאים", אמר הגורם הביטחוני. "כל הצדדים בשלטון הסכימו על זה. אם אתה אדם עשיר אתה יכול לעזור לחברים שלך, לא?".

 

מיליארדי דולרים על תמיכה באסד

איראן כבר הוציאה מיליארדי דולרים על תמיכתה באסד. בחודשים האחרונים סיפקה לסוריה יחידות עילית שיאספו מודיעין ויאמנו את הכוחות הסוריים. מומחים מעריכים שלטהרן יש עד 3,000 חיילים בסוריה. בכיר איראני אישר כי ההתאוששות הכלכלית המסתמנת תגרום לעוד כסף להגיע לפעילות של משמרות המהפכה מעבר לים. "זה ברור שהמנהיגים שלנו לא יהססו להקצות עוד כספים. אנחנו לא רוצים סכסוכים, אבל נמשיך לעזור לבעלות הברית שלנו", הבהיר.

תרגיל ימי: הפצצת העתק של נושאת מטוסים אמריקנית (צילום: AP) (צילום: AP)
תרגיל ימי: הפצצת העתק של נושאת מטוסים אמריקנית(צילום: AP)
 

דיפלומט מערבי העריך בשנה שעברה שהמחזור השנתי של הפעילויות העסקיות שנשלטות על ידי משמרות המהפכה נע בין 10 ל-12 מיליארד דולר. איראן מסרבת לחשוף את הנתונים אבל גורם במשרד האוצר אמר כי משמרות המהפכה מעורבות במגוון רחב של תעשיות כולל האנרגיה, התיירות, ייצור הרכב, הטלקומוניקציה והבנייה.

 

מאות חברות קש כדי לחמוק מהסנקציות

"יש הרבה חברות שמזוהות עם משמרות המהפכה ומעורבות במגזרים שונים. משמרות המהפכה מסייעות למגזרים שונים להתנגד לסנקציות הלא צודקות

שמוטלות על איראן כבר עשרות שנים", אמר הגורם במשרד האוצר. סוחר איראני מספר שב-2012, עם החמרת הסנקציות של האיחוד האירופי וארה"ב, "החלו משמרות המהפכה לקנות מאות חברות בינוניות וקטנות מסביב למדינה כדי שיהיו חברות קש". הוא הסביר כי כך הצליחו לעקוף את הסנקציות. "רוב הזמן הכסף עבר לחשבון זר במדינה שכנה".

 

מפקדי משמרות המהפכה גיבו בפומבי את הסכם הגרעין, שהיה חייב לקבל גם את תמיכתו המלאה של המנהיג העליון עלי חמינאי שאליו נאמנות משמרות המהפכה. לפי הפרשנים בקרב אנשי הכוח הצבאי הדעות על הסכם הגרעין חלוקות. "חלק רואים את ההזדמנויות בפתיחת השוק. אחרים רואים רק את האיומים".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים