גינויים בעולם לכוונת ישראל לספח אדמות ליד יריחו
בישראל מאשרים כי המהלך להכרזה על 1,500 דונמים באזור יריחו נמצא בשלבים האחרונים. מזכ"ל האו"ם: "בניית התנחלויות - הפרת החוק הבינלאומי". ארצות הברית מגנה: "זה לא תואם את פתרון שתי המדינות ומציב בסימן שאלה את מחויבות ממשלת ישראל לעקרון"
כוונת ישראל להכריז בקרוב על כ-1,500 דונמים באזור יריחו כאדמות מדינה, גוררת ביממה האחרונה גינויים חריפים בעולם. בהודעה שפרסם היום (ה') מזכ"ל האו"ם באן קי-מון הוא הביע דאגה ואמר כי אם המהלך אכן ייצא לפועל תהיה זו "הפקעת הקרקעות הגדולה ביותר בגדה המערבית מאז אוגוסט 2014". המזכ"ל קרא לישראל לשנות את מדיניותה ולשיפור חייהם של הפלסטינים, והדגיש כי בניית התנחלויות היא הפרה ברורה של החוק הבינלאומי.
גם מחלקת המדינה האמריקנית גינתה את המהלך. "אנחנו מתנגדים בתקיפות למהלכים שעלולים להאיץ את הרחבת ההתנחלויות. אנו מאמינים שזה לא תואם את פתרון שתי המדינות ומציב סימן שאלה את מחויבות ממשלת ישראל לעקרון".
אתמול הרס המנהל האזרחי כשבעה מבנים בלתי חוקיים באזור עוקף יריחו שחלקם מומנו על-ידי האיחוד האירופי. למבנים הוצאו בעבר צווי הריסה. מהמנהל האזרחי נמסר בתגובה כי בהתאם להחלטת הדרג המדיני ולבדיקת גורמי המקצוע, "האדמות אושרו להכרזה ונמצאות בהליך סופי להכרזה כאדמות מדינה".
סיפוח הקרקעות, שעליו פורסם לראשונה בגלי צה"ל, נעשה במטרה להרחיב את השטחים שבשליטת ההתנחלויות באזור. ההכרזה אושרה על ידי הדרג המדיני וכעת נמצאת בהליכים טכניים סופיים לקראת הכרזה. מדובר באדמות שבהן אין יישובים פלסטיניים מצפון ליישוב אלמוג. חלק אחר מהאדמות מעובדות על-ידי חקלאים מהיישוב ורד יריחו.
גם בכירים ברשות הפלסטינית הגיבו בכעס. חנאן עשראווי אמרה כי זו הפרה של החוק הבינלאומי. "ישראל שודדת קרקעות, בעיקר מבקעת הירדן במטרה לספח אותן. הקהילה הבינלאומית צריכה להתערב במטרה לשים קץ לכוחניות הזו שמטרפדת כל סיכוי לשלום".
המהלך מתרחש לאחר שבימים האחרונים נושא השטחים באזור יריחו ו-A-1 (בין מעלה אדומים לירושלים) עלה לדיון בכנסת. בדיון שהתקיים בוועדת המשנה לענייני חוץ וביטחון ביהודה ושומרון בשבוע שעבר הועלו טענות קשות נגד המנהל האזרחי בנוגע למדיניות האכיפה שהוא נוקט. במהלך הדיון טען ח"כ מוטי יוגב מהבית היהודי כי "יש מציאות חמורה ביותר של בנייה בלתי חוקית ערבית, של מאות ואלפי מבנים, על אדמות מדינה בשטחי C ביהודה ושומרון. פשוט טרור בנייה בהכוונת הרשות הפלסטינית ובמימון מכוון של מדינות מהאיחוד האירופי בסכום של 110 מיליון אירו בשנה".
מנגד טענה נציגת משרד החוץ אביבה בר אילן שנכחה בדיון כי לפי הערכות בישראל, האיחוד האירופי מכין תביעה נגד ישראל בגין הריסת המבנים שאותם מממן האיחוד והונחו בשטח באופן בלתי חוקי.