אל צ'אפו מדוכא בכלא: בלי אשתו, עם דון קישוט
ברון הסמים המכסיקני מתקשה להתרגל למעצר המחודש, לאחר חצי שנה שבה היה אסיר נמלט: "הצורך להמשיך לברוח עייף אותו מאוד". כלבים בודקים את האוכל שלו, אשתו מורחקת ממנו - וכדי להעסיק את עצמו הוא קורא את "דון קישוט"
ברון הסמים המכסיקני חואקין "אל צ'אפו " גוסמן לוקח קשה את חזרתו לבית הכלא: הוא עייף ומדוכא, לא מורשה לפגוש את אם בנותיו, וכלבים בודקים שהאוכל שניתן לו אינו מורעל. לאחר שנתפס שוב ב-8 בינואר, גוסמן הוחזר לכלא אלטיפלאנו – אותו מתקן כליאה שמור ומאובטח היטב שממנו הצליח להימלט דרך מנהרה לפני חצי שנה.
ראש מערך בתי הסוהר במכסיקו, אמר בראיון לתחנת הרדיו המקומית Imagen כי יחידת כלבנים משטרתית מאבטחת כעת את האזור, שבו מוחזקים הפושעים המבוקשים ביותר במדינה ובהם גוסמן עצמו, כחלק מצעדים חדשים שיושמו לפני שלושה חודשים.
"הכלבים טועמים את האוכל לפני גוסמן, משום שאנחנו חייבים לדאוג לבריאותו במקרה שמישהו ינסה להרעיל אותו", אמר, והוסיף כי אותו הדבר מבוצע כעניין שבשגרה גם במקרה של ברוני סמים אחרים ששוהים במעצר. הכלבים אומנו גם לזיהוי הריח של "העצורים הכבדים", מתוך כוונה למנוע מקרי הימלטות מביכים נוספים.
עוד אמר ראש שירות בתי הסוהר המכסיקני כי גוסמן כבר עבר בין 11 תאי מעצר שונים ללא התראה מוקדמת, מאז שהוחזר לכלא. "הוא הגיע מדוכא ועייף, וזה גם מה שהוא אמר בראיון הראשון שלו. הצורך להמשיך ולברוח כדי לא להיתפס עייף אותו מאוד", הוסיף. אנשי צוות בית הסוהר נתנו לגוסמן עותק מהרומן הקלאסי "דון קישוט" משום שהם "חושבים שזה ספר מצוין ומוכרחים להתחיל לתת לו חומרי קריאה מסוג זה, שיתחיל לקרוא".
עורכי דינו של גוסמן טענו שהוא מוחזק בבידוד ושלא מתייחסים אליו כראוי. אולם גורמים רשמיים הכחישו זאת ואמרו שיש לו גישה לעורך דין. גוסמן הורשה להיפגש עם מבקרים במהלך תקופת שהייתו הקודמת בכלא, שנמשכה 17 חודשים, ובהם גם אישה שנשאה תעודת זהות מזויפת. אחד מעורכי דינו מואשם שסייע בתכנון ההימלטות שלו.
הפעם, אמן של שתי בנותיו התאומות, אמה קורונל, לא קיבלה רשות לפגוש אותו מאז שחזר למעצר. למרות שרבים מאמינים שגוסמן וקורונל, מלכת יופי לשעבר, נישאו לפני עשור, ראש השב"ס המכסיקני אמר כי גוסמן לא התגרש מאשתו הקודמת. כדי שקורונל תורשה לבקר אותו "יהיה עליו להציג בפנינו תעודת גירושין ולהוכיח את חוקיות נישואיו לקורונל", מסר גורם רשמי.
בזמן שגוסמן ממתין להסגרה אפשרית לארצות הברית, הממשלה נוקטת צעדים נרחבים כדי למנוע בריחה נוספת מכלא אלטיפלאנו, שממנו אף אחד לא הצליח להימלט עד שאנשיו של גוסמן חפרו מנהרה באורך של קילומטר וחצי כדי לשחררו. עשרות מעובדי בית הכלא, בהם גם המנהל, הושעו מתפקידם בעקבות הימלטותו של גוסמן בשנה שעברה.
מוטות ברזל הותקנו בצפיפות מתחת לרצפת תאי המעצר כדי למנוע אפשרות של חפירת מנהרה נוספת כמו זו שנחפרה הישר לתוך המקלחת בתאו של גוסמן. כמו כן, הותקנו מצלמות אבטחה נוספות כדי לכסות נקודות שנמצאות מחוץ לטווח הצילום שלהן, כמו זו שהייתה מאחורי המקלחת ואפשרה לו להימלט. בנוסף, שני מאבטחים מוצבים כעת 24 שעות ביממה בתצפית על תאו של גוסמן, וגם על קסדותיהם מותקנות מצלמות.
זו הייתה בריחתו השנייה של גוסמן. בפברואר 2014 הוא נעצר בסיוע האמריקנים, במה שנחשב אז לניצחון גדול של הממשלה המכסיקנית במאבקה נגד קרטלי הסמים. הוא נתפס אז 13 שנים אחרי שנמלט מבית כלא מקומי.
"אל צ'אפו" ניהל במשך שנים רבות את הקרטל הידוע לשמצה סינלואה, ובעשור האחרון נחשב לאחד מראשי הפשע המאורגן החזקים בעולם. הקרטל של גוסמן הבריח לארה"ב סמים כמו קוקאין, מריחואנה ומתאמפטמינים במיליארדי דולרים, ולקח חלק במלחמות עקובות מדם עם כנופיות מכסיקניות אחרות. מעלליו לאורך השנים העניקו לו מעמד של אגדה בחייו, בעיקר בקרב הקהילות העניות בצפון מכסיקו. "אל-צ'אפו" (הנמוך), הכינוי של גוסמן, ניתן לו בזכות גובהו הלא מאיים לכאורה: 1.70 מטר.