גלנט לניו יורק טיימס: "ערביי ישראל הם אזרחי המדינה, לא האויב"
במאמר לעיתון המכובד התייחס שר הבינוי והשיכון יואב גלנט להשלכות שיש לפיגוע בתל אביב על יחסי יהודים וערבים במדינה. "אין פשרות כאשר נאבקים בטרור, אך עלינו לשמר אווירה של סובלנות וכבוד. הממשלה וההנהגה הערבית צריכים לפעול במשותף נגד ההסתה"
"הפיגוע בתל אביב הוא אירוע המסכן ומערער את מערכת היחסים הרגישה והנפיצה ממילא בין האוכלוסייה היהודית לבין המיעוט הערבי בישראל". כך שר הבינוי והשיכון יואב גלנט במאמר שכתב לעיתון ניו יורק טיימס. גלנט כתב כי למרות גל הטרור, יש להיאבק בקיצונים ובמסיתים. "ערביי ישראל הם אזרחי המדינה, לא האויב".
השר גלנט התייחס לגל הפיגועים האחרון שנמשך כבר כמה חודשים: "לממשלת ישראל יש מחויבויות ברורות. ראשית, עלינו להגן על אזרחינו. לאורך עשרות שנים כלוחם בצה"ל למדתי שאין פשרות כאשר נאבקים בטרור: צריך לגדוע את זרועותיו הרצחניות בכל דרך. בו בזמן, עלינו לשמר את הזכויות ואת החרות שעליהן מושתתת מדינה דמוקרטית, ולשמר אווירה של סובלנות וכבוד ההכרחיים לקיומה של חברה חופשית, תוך הכרה בכך שיהודים וערבים בישראל חיים זה לצד זה".
גלנט אמר על הפיגוע בפאב "הסימטא": "רחוב דיזנגוף של סוף השבוע הוא אזור שוקק חיים – צעירים, משפחות ותיירים ממלאים את בתי הקפה, החנויות והברים. ביום הראשון של חודש ינואר, הרחוב הפך לזירת טרור רצחנית נגד ישראלים, במעשה טרור שבוצע על ידי מחבל ערבי-ישראלי מהיישוב ערערה. רוב תושבי ערערה הם אזרחים המבקשים חיים של שקט ורווחה ומתרחקים מטרור. עם זאת, לא הרחק מהיישוב, פחות משעת נסיעה מתל אביב, נמצא המרכז הרוחני והתפעולי של התנועה האיסלאמית - תנועת בת של ארגון האחים המוסלמים. אנשי הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית מפיצים מסרים קיצוניים ומנסים לחבל ביחסים בין יהודים, נוצרים ומוסלמים. במשך שנים הם עשו ניצול ציני בחופש הביטוי בישראל, והשתמשו בדמוקרטיה כדי להצית אלימות. לכן הייתי בין התומכים בהחלטת הממשלה להוציא את הארגון מחוץ לחוק".
גלנט הוסיף כי על ממשלת ישראל ועל ההנהגה הערבית לפעול במשותף נגד ההסתה. "זו הסיבה לכך שלאחרונה הזמנתי את ח"כ איימן עודה, ראש הרשימה הערבית המשותפת, לסיור בכמה יישובים ערבים בארץ, כדי לבחון בשטח את האתגרים עמן מתמודדים ערביי ישראל ולהציע פתרונות". גלנט אמר כי המאמצים כבר החלו: "יומיים בלבד לפני המתקפה בתל אביב, הממשלה בישראל אישרה תוכנית לחיזוק האוכלוסייה הערבית, בתחומי דיור, תשתיות, חינוך ותחבורה. בימים אלה, זהו צעד חשוב בכיוון הנכון. עלינו להוציא לפועל מהלך ארוך טווח, של מיגור העוני והבערות בקרב האוכלוסייה הערבית, ולנקוט בצעדים לחיזוקה הכלכלי והחברתי. שיפור במצבו הסוציו- אקונומי של המיעוט הערבי הוא אינטרס ישראלי לאומי, ויעד משמעותי של הממשלה".
השר גלנט התייחס גם לצעדים שמשרדו עושה בתחום הדיור למען המגזר הערבי: "הרחבת קווי התיחום של היישובים הערבים, כך שבשוליים יוכנסו קרקעות מדינה שעליהן נוכל ליזום שכונות מודרניות ורוויות, תכנון של יישוב ערבי חדש, ג'דידה מכר, שיכיל 45 אלף תושבים ותוכנית "מחיר למשתכן" ביישובים ערבים, שנועדה לסייע לזוגות צעירים לרכוש דירה לראשונה בחייהם".
גלנט הוסיף: "עוד לפני הקמת מדינת ישראל,
בשנות ה-30, היה זה זאב ז'בוטינסקי, מנהיג התנועה הרוויזיוניסטית ממנה צמחה מפלגת הליכוד, שאמר: 'מצבם האיתן של הערבים במובן הפוליטי, הכלכלי והתרבותי, יישאר, לנצח נצחים, התנאי העיקרי למצבה הבריא והאיתן של ארץ ישראל כולה'. ברוח זו קבעה מדינת ישראל במגילת העצמאות עקרונות ברורים המאזנים בין היותה מדינה יהודית לבין היותה מדינה דמוקרטית, המאפשרת שוויון זכויות חברתי ומדיני לכל אזרחיה. לאורך השנים הצלחנו לקיים איזון עדין במתח המובנה שבין ביטחון לליברליות. עלינו לשמר זאת. השילוב הזה תמיד היה מקור לגאווה".
השר גלנט הוסיף כי למרות גל טרור שפוקד את ישראל, אסור להיכנע לקיצונים ולמסיתים: "גם כשהטרור מרים ראש, עלינו למנוע התפרצות הסתה נגד ערביי ישראל. ההסתה מוסיפה להדרת הקהילות הערביות בארץ ומעניקה לגיטימציה לקיצוניות. ערביי ישראל הם אזרחי המדינה, לא האויב. אסור לנו לקבל כל התנהגות אלימה או לתת למישהו לערער על קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. טרור לא ינצח את נחישות הממשלה להבטיח ביטחון ושקט לאזרחי ישראל, לצד בניית עתיד של שגשוג ורווחה גם ליהודים וגם לערבים בגבולותיה".