שתף קטע נבחר
 

10 הפשלות הנפוצות בראיונות עבודה

לשפוך את הלב יותר מדי, להתקטנן על הפרטים הקטנים או לדרוש את הקפה שהציעו לכם "רותח, עם חצי כפית סוכר חום" - הן בין הטעויות הנפוצות שעלולות להכשיל את ראיון העבודה שלכם. מדריך

הכתבה בשיתוף AllJobs

 

ראיון עבודה הוא סוג של מבחן, אבל בעוד שחלקכם חושבים כי מדובר בניסיון להכשיל אתכם, קרוב לוודאי שההיפך הוא הנכון - המראיין דווקא מאוד ישמח אם אתם תהיו אלו שיעברו את הראיון. הרי הוא מחפש את המועמד המתאים לתפקיד ורוצה לסיים את תהליך הגיוס בהצלחה.

 

המראיינים מכירים כל כך הרבה טעויות שגורמות למועמדים שלהם לא לעבור את הראיון - רובן, נעשות בתום לב מוחלט.אותן טעויות, הן אלו שבקלות יכשילו ראיון עבודה, אך בקלות גם יכלו להימנע. הרשימה לפניכם:

 

1. "לתת ציון למראיינת הצעירה"

נפוץ בעיקר בקרב בכירים בתפקיד או עובדים מבוגרים יותר. מכיוון שבשרשרת הגיוס יש עובדים בגילאים שונים, אני רבות נתקלת בתופעה הזו שהמרואיין, המבוגר יותר מהמראיינת מסיים את הראיון בהערה בסגנון "היה ראיון מוצלח". ההערה הזו נובעת מחוסר ההבנה של המקום בו הוא נמצא - ראיון. בנוסף, יתכן שאותה גישה, מעט מתנשאת, בלטה גם לאורך כל הראיון.

 

2. "לשכוח שבוחנים אתכם גם כבני אדם"

אני מכירה מגייסת עצמאית הייתה מראיינת מועמדים בבתי קפה, בגלל שלא היה לה משרד במהלך אותה תקופה. בסיטואציה שכזו, מועמדים רבים שכחו שמדובר בראיון עבודה, כשחלקם התייחסו בהתנשאות לנותני השירות במקום. אין כמו הצצה לאופיו של האדם כשהוא מתנהל במקום ציבורי. מה ניתן ללמוד מזה? היו אדיבים, תמיד.

 

3. "לחשוב שהמראיין הוא חבר"

מועמדים לעתים שוכחים כי מדובר במראיין ומרגישים פתוחים מדי. זה טוב שהראיון זורם אבל חשוב מאוד לשמור על איזושהי פורמליות ולא להתחיל לשפוך את הלב בפני המראיין בצורה שלא מציגה אתכם באור טוב.

 

4. "להתקטנן על הפרטים הקטנים עוד בתחילת הדרך"

אין דבר מעיק יותר ממרואיין שעוד בשלב הראיון הטלפוני מתעקש לדעת הכל. זה נכון שיש תנאי סף שהם בגדר תיאום ציפיות - טווח השכר, מרחק ועוד דברים דומים שבגינם מועמד עשוי להחליט שלא להגיע לראיון. עם זאת, לברר אילו ביטוחים מקבלים ומה החזר הנסיעות שניתן לדבר עליו, אינם פרטים שנכנסים אליהם בראיון הטלפוני וגם לא בראיון הפרונטלי הראשון. עצה שלי - הגיעו קודם למצב שבו מעוניינים בכם, ואז תתחילו לברר ולנהל מו"מ אם צריך, וגם זאת בעדינות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

5. "לחשוב שמגיע לכם הכל"

היה מקרה של מרואיין שהגיע לראיון מיישוב מרוחק. זה דבר מוערך, אך הסתבר שאותו מרואיין ציפה שעצם הגעתו מאותו יישוב מלמעשה אומרת שהוא מתקבל לתפקיד באופן אוטומטי - דבר שהוא הביע באוזנינו באופן מפורש. הגישה שלכם כמועמדים מאוד חשובה. אתם מגיעים להתראיין, ועליכם להותיר רושם טוב. זכרו תמיד שאם אם לא תתקבלו לתפקיד הספציפי אך המראיין יתרשם מכם, עשויים לפנות אליכם לגבי תפקידים אחרים. אל תשרפו את הגשרים.

 

6. "לשדר שאתם לא לחוצים על עבודה"

זה ישמע תמוה, אבל יש מועמדים שחשים צורך לציין שהם לא חייבים לעבוד. הדבר אולי נובע מתוך רצון להגיע לראיון מתוך עמדת כוח, אך למעשה הורס להם את הראיון. הדבר החשוב ביותר לכל מראיין הוא מוטיבציה של המועמד. עובד חסר מוטיבציה לא יעבור ראיון, פשוט ככה. ראיון עבודה אינו משחק חיזור - אתם אמורים לשדר רצון לעבוד בתפקיד. זה לא מוריד מכם, רק מוסיף לכם נקודות.

 

7. "לחשוב שאתם צריכים להיות מושלמים"

"המועמד הפרפקציוניסט" הוא מועמד שמאתגר ומייאש מראיינים בעת ובעונה אחת. אין לו חולשות (חוץ מזה שהוא פרפקציוניסט ולא יודע לשים גבול לשעות העבודה) ואין שום דופי, ולו הקל שבקלים בעברו ובאופיו. הבעיה עם זה היא, שאתם לא רובוטים, והמראיינים רואים את הדבר כחוסר אותנטיות. המלצתי היא לדעת להציג את עצמכם באופן הטוב ביותר, אבל לא להגזים. לכולם יש חולשות. אם תציגו אותן באופן שמראה שאתם מודעים לעצמכם, ומתמודדים עימן, זה תמיד עדיף.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

8. "לזלזל באנשים שמקבלים אתכם בדרך לראיון"

אתם מגיעים לראיון, מציעים לכם קפה ואתם? מבקשים אותו "חם, חם, עם כפית שטוחה של קפה וחצי של סוכר, עדיף חום". אם זה נראה לכם כמו התנהגות ייצוגית בראיון, שימו לב. דבר ראשון, לעניין הקפה, תמיד תשאלו איפה המטבח והציעו להכין בעצמכם. לעניין הגישה - הפעילו את הקסם האישי שלכם מול כל מי שמשוחח איתכם עד הראיון. במקרים רבים, אם המזכירה לא התרשמה מכם והביעה זאת בפני המראיינת, זה עשוי לחבל לכם בסיכויים.

 

9. "לחשוב שהמשרה תתאים את עצמה אליכם"

קראו היטב את פרטי המשרה בטרם הגעתכם לראיון. המשרה המוצעת היא בדיוק מה שהמעסיק צריך. לפעמים יש מקום לגמישות, אבל זה בונוס. מרואיינים לפעמים מגיעים לראיון ומתחילים להציב תנאים כגון "השעות שנוחות לי הן...". יש אילוצים אישיים בחיים, אבל חשוב להבין שתם צריכים להתאים לדרישות המשרה ולא להיפך. יש לכם בקשות מיוחדות, דברו על זה, אבל בגישה הנכונה. במקרים רבים ניתן להתחשב, אך זה מאוד תלוי באופן שבו תציגו את הבקשה שלכם.

 

10. "לא להכיר את אופי התפקיד"

התופעה הזו נפוצה בעיקר בקרב צעירים, אך קיימת בכל טווח הגילאים, והיא חוסר ההבנה של התפקיד ברמה הבסיסית שלו. למשל, מה זה בכלל נציג שירות? אם אתם מכוונים להגיש מועמדות לתפקיד לא מוכר, כדאי לקרוא קצת כדי להבין במה מדובר. אם תבינו עם אילו סוגיות אתם עשויים להתמודד, ואיך נראה יום עבודה ממוצע, יהיה לכם קל יותר להבין אילו תכונות צריך כדי להצליח בתפקיד, ומן הסתם, גם בראיון.

 

הכותבת היא מנהלת מקצועית, ויועצת תעסוקתית ב-AllJobs

 

לטיפים, כתבות ומידע בנושאי קריירה - היכנסו עכשיו לאתר AllJobs

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
אילן בשור
יעל פרימק
אילן בשור
מומלצים