שתף קטע נבחר

נקודות של תקווה לניצולי השואה

"ניצולים לא מודעים לזכותם לבקש הכרה בהחמרה במצבם הבריאותי, לא מודעים להטבות ומענקים שניתנים על ידי מדינות אחרות, ולא מעודכנים בשלל השינויים והעדכונים בכל הקשור לזכויותיהם". מיזם מיוחד "נקודות זכות" נועד לסייע לניצולי השואה לממש את זכויותיהם, חינם אין כסף. "אסור לנו לחכות שהניצולים ייפנו אלינו - החובה המוסרית שלנו היא לאתר אותם ולוודא שהם מקבלים את כל מה שמגיע להם ולאפשר להם חיים בכבוד וברווחה"

הניה קלטש, ניצולת שואה בת 71 תושבת קריית ים, נולדה חודשיים לאחר סיום מלחמת העולם השנייה, להורים ששרדו את השואה יחד עם שני ילדים במסתור בביתה של משפחה פולנית.

 

היא מספרת שילדותה עברה בצילם של הוריה ואחיה ששרדו את השואה אך נותרו מצולקים בגופם ובנשמתם. כשבגרה, התחתנה עם אריה, גם הוא ניצול שואה. כתבה אחת בעיתון שהגיעה לידיה של הניה בחודש אפריל האחרון, שינתה את חייה.

 

בכתבה סופר כי ישנם מקרים שבהם גם מי שהיה עובר בבטן אמו במהלך מלחמת העולם השנייה בעת שאימו נרדפה ונולד לאחר סיום המלחמה, יוכר כניצול שואה וצוין גם שניתן לקבל סיוע במיצוי זכויות לניצולי שואה בקו הייעוץ של עמותת אביב לניצולי השואה.

 

"לא נישאר לניצולים זמן רב וצריך לפעול במרץ"

 

מיד כשסיימה לקרוא את הכתבה, התקשרה הניה לקו הייעוץ של העמותה ושוחחה עם עו"ד ליאורה זמיר, שהודיעה כי יש סיכוי סביר שהיא זכאית לקבל זכויות של ניצולי שואה והזמינה אותה להמשך טיפול בנקודת הזכות בחיפה.

 

רק בזכות האכפתיות והטיפול המסור והמקצועי שלה, הכירו בי כניצולת שואה

תהליך קבלת הזכאות של הניה לא היה פשוט וארך כמה חודשים שבמהלכם נדרשה הניה להשיג מסמכים רבים. "אני התייאשתי ורציתי להרים ידיים", מספרת הניה, "אבל עו"ד ליאורה זמיר לא נתנה לי, היא נלחמה כמו לביאה עבורי מול הגורמים הממשלתיים ועודדה אותי. רק בזכות האכפתיות והטיפול המסור והמקצועי שלה, הכירו בי כניצולת שואה".

 

הניה קיבלה קצבה ראשונית לפי הסכום המינימלי - 2,200 שקלים לחודש, ואת שאר הזכויות וההטבות המגיעות לניצולי שואה, אך כאן לא הסתיים הטיפול: עו"ד ליאורה זמיר הגישה עבורה בקשה לוועדה רפואית להגדלת אחוזי הנכות ובקשה לקבלת תגמול מוגדל לפי גובה הכנסה. הבקשות אושרו והקצבה החודשית של הניה גדלה באופן משמעותי וכמעט הוכפלה.

 

עבור הניה ואריה, זוג ניצולי שואה שהתקיימו עד כה רק מהפנסיה של אריה, מדובר בשיפור משמעותי במצבם הכלכלי. "כשהכירו בי כניצולת שואה ירדה לי אבן מהלב. הייתה לי ילדות אבודה ואף אחד לא הכיר בסבל שעברתי. הקצבה הזו מסייעת לנו כלכלית ואני אפילו יכולה לתת קצת לנכדים, מה שלא יכולתי לעשות קודם", אומרת הניה.

 


עו"ד ליאורה זמיר ובני הזוג הניה ואריה קלטש. צילומים: עמותת אביב לניצולי השואה

 

כמו הניה, מאות רבות של ניצולי שואה נוספים הצליחו לשפר את חייהם באופן משמעותי בזכות מיזם משותף לאשל ג'וינט ישראל ועמותת אביב לניצולי השואה, "נקודת זכות" - מרכזי סיוע לניצולי שואה במיצוי זכויות בקהילה.

 

עד כה הוקמו "נקודות זכות" ב-14 ערים ברחבי הארץ בשיתוף הרשויות המקומיות. בנקודות אלו ניתן לניצולי השואה ובני משפחותיהם יעוץ מקצועי של עורך דין מומחה בזכויות המלווה אותם לאורך כל התהליך, עד למיצוי ומימוש כלל הזכויות וההטבות המגיעות להם על פי חוק. השירות ניתן ללא כל תשלום.

 

תמונת מצב עגומה ומדהימה

לאחרונה ערכו עמותת אביב לניצולי השואה והג'וינט סקר שביעות רצון בקרב ניצולי שואה שפנו לנקודות הזכות. מלבד העובדה ש-90% מהמשיבים הביעו שביעות רצון מהטיפול המקצועי, חשף הסקר תמונת מצב, שהיא מצד אחד עגומה - בשל חוסר המודעות הקיים בקרב ניצולי השואה, ומצד שני מדהימה, בשל הסיוע שניצולי השואה קיבלו בזכות מיצוי זכויותיהם:

 

  • כ- 1,800 ניצולי שואה נהנו מהשירות מתחילת המיזם עד כה.
  • 85% מכלל ניצולי השואה שהגיעו לנקודות הזכות לא מיצו את מכלול הזכויות שלהם, וליועץ העמותה היה מה להציע להם בכדי לשפר את מצבם.
  • 50% מניצולי השואה שהשתתפו בסקר דיווחו שכבר קיבלו קצבאות חודשיות והטבות שלא קיבלו בעבר והם מעידים שהסיוע בנקודות הזכות שיפר את חייהם בצורה "משמעותית".
  • 17% נוספים ענו שהתהליך נמצא עדין בטיפול (ו- 20% מהנשאלים סרבו לשתף בתוצאות הטיפול).
  • על כל שקל שהושקע במיזם הושגו לניצולי השואה זכויות בסך 18 שקלים. 

 

"יש מי שמעניק את השירות באהבה, במקצועיות, וללא כל תשלום"

"הנתון שבלט יותר מכל הוא העובדה שמבין המשיבים לסקר, 85% למעשה גילו בנקודת הזכות שהם אינם ממצים את מכלול הזכויות וההטבות שלהן הם זכאים כחוק מתוקף היותם ניצולי שואה", אומרת אביבה סילברמן, מייסדת ומנכ"לית "אביב לניצולי השואה".

 

"זה נתון שמלמד עד כמה חוסר המודעות לנושא קיים בקרב הניצולים: ניצולים לא מודעים לזכותם לבקש הכרה בהחמרה במצבם הבריאותי, לא מודעים להטבות ומענקים שניתנים על ידי מדינות אחרות, ולא מעודכנים בשלל השינויים והעדכונים בכל הקשור לזכויותיהם.

 


צוות היועצים של עמותת אביב לניצולי השואה. צילום: בני לפיד

 

עבור מחצית מהניצולים שהגיעו לנקודות הזכות – הסיוע הוביל לשיפור משמעותי באיכות החיים. היו ניצולים שבקשותיהם נידחו בעבר והפעם בזכות הסיוע שלנו הן התקבלו, היו כאלו שחשבו שהם מקבלים את כל הזכויות שלהם והתפלאו לגלות שהם טועים, היו ניצולים שפנו בעבר לעורכי דין שגבו כסף רב עבור שליחה של טופס בודד – ומצאו שיש מי שמעניק את השירות באהבה, במקצועיות, וללא כל תשלום".

 

עו"ד סילברמן מספרת כי אחת ההצלחות הגדולות של נקודות הזכות במהלך שנת 2015, היה הסיוע במימוש זכויות סוציאליות מגרמניה, כאשר 20 ניצולי שואה שטופלו על ידי העמותה כבר קיבלו תשלום רטרואקטיבי עבור פנסיה בגין עבודה בגטו בסך כולל של כ-2.5 מיליון שקלים.

 

לפי חוק הגטאות הגרמני, ה- ZRBG, משולמת קצבת זיקנה גרמנית למי ששהה בגטו ועבד באותה תקופה תמורת תשלום כלשהו, בין כספי ובין באמצעות מזון או כל דרך אחרת.

 

זכאות לקבלת פנסיה מגרמניה עבור עבודה בגטו

גילה, ניצולת שואה בת 84 ילידת בולגריה הסובלת מדמנציה, היא אחת מניצולי השואה שקיבלו את הפנסיה הגרמנית בזכות הסיוע שקיבלה ב"נקודת זכות". היא התקיימה כל השנים מקצבה של 2,700 שקלים בחודש.

 

רונית, בתה של גילה, פנתה לרשות לזכויות ניצולי השואה בבקשה לקבל הכרה במחלת הדמנציה של אמה ולהעלות את אחוזי הנכות שלה, אבל הבקשה נדחתה בטענה שגילה לא הייתה בגטו.

 

רונית פנתה לקבלת סיוע במיצוי זכויות ב"נקודת זכות" שפועלת בכפר סבא, שם נפגשה עם יועצת הנקודה לינדה לוי, מומחית בזכויות ניצולי שואה מטעם עמותת אביב לניצולי השואה, שהתגייסה לסייע לה.

 

לינדה בדקה וגילתה כי האזור בו שהתה גילה במהלך מלחמת העולם השנייה היה בתחום אזור מוכר בתוך הגטו בסופיה. היא הגישה בקשה חדשה לרשות לזכויות ניצולי השואה והציגה מסמכים המאשרים שגילה אכן שהתה באזור המוכר בתוך הגטו.

 

בנוסף, הגישה עבור גילה בקשה לקבלת תגמול מוגדל לפי הכנסה ובהמשך, לינדה עדכנה את רונית שגילה זכאית גם לקבל פנסיה מגרמניה עבור עבודה בגטו והגישה עבורה גם בקשה לקבלת הפנסיה ממשלת גרמניה.

 

כמה חודשים לאחר מכן הרשות לזכויות ניצולי השואה אישרה לגילה קבלת תגמול מוגדל וגם הכירה במחלת הדמנציה של גילה ואישרה לה העלאת אחוזי הנכות. כעת גילה מקבלת תוספת קבועה של 4,500 שקלים לקצבה החודשית.

 

במקביל, הגיעה תשובה מגרמניה שהבקשה לקבלת פנסיה עבור עבודה בגטו אושרה. לחשבונה של גילה הועבר תשלום רטרואקטיבי בסך 15,000 יורו, והיא גם מקבלת קצבה חודשית מגרמניה של כ-80 אירו. ההגדלה המשמעותית של הקצבה החודשית והתשלום שקיבלה מגרמניה מסייעים למשפחתה של גילה במימון הדיור הסיעודי בו היא שוהה ובקבלת הטיפול לו היא נזקקת.

 

לדברי יוסי היימן, מנכ"ל אשל-ג'וינט ישראל, "משאבים רבים מושקעים כיום בסיוע לניצולי שואה, אך לצערנו הם לא תמיד מגיעים ליעדם עקב נגישות מוגבלת. מטרת המיזם היא לסייע לאלפי ניצולי שואה ולהקל עליהם במיצוי זכויותיהם, כשהתהליך מתבצע במסגרת הקהילה, על ידי עורכי דין שתחום ההתמחות שלהם הוא מיצוי זכויות.

 

מנתוני השנתון הסטטיסטי של אשל- ג'וינט ישראל ומכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל, אנחנו רואים שמדי שנה נפטרים כ-10,000 ניצולי שואה. על כן, אם באמת רוצים לסייע למצבם של ניצולי השואה – יש לפעול בהקדם".

 

עו"ד סילברמן מסכמת: "שיתוף הפעולה עם ג'וינט-אשל ועם העיריות מאפשר להגיע לניצולי השואה בקהילתם ולפעול מול הגורמים האחראים על מתן זכויות והטבות שונות, שמימושן יכול להוות עבור ניצול השואה את ההבדל בין עוני ובין חיים בכבוד.

 

כיום קיימות נקודות זכות בקרית ים, עכו, חיפה, כפר-סבא, הוד השרון, רעננה, גבעת שמואל, בני ברק, רמת-גן, גבעתיים, בת-ים, ראשון לציון, אשדוד מודיעין ובתל-אביב.

 

השנה אנחנו מקווים לגייס תרומות שיאפשרו לנו לרכוש גם "ניידת זכויות" – שתוכל להגיע לניצולי שואה המרותקים לביתם או ליישובים קטנים שאין בהם נקודת זכות בשיתוף העירייה. אסור לנו לחכות שהניצולים ייפנו אלינו - החובה המוסרית שלנו היא לאתר אותם ולוודא שהם מקבלים את כל מה שמגיע להם ולאפשר להם חיים בכבוד וברווחה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתנדבי נקודות זכות בקריית ים
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים