אפקט הנפט: "סיכוי למהלך קיצוני של פוטין"
כ-50% מהכנסותיה של רוסיה תלויות במחיר הנפט והגז. ככל שמחיר הנפט יורד, כך צולל גם המטבע הרוסי (הרובל) ומדרדר את הכלכלה הרוסית למשבר עמוק. הנפט שצלל מתחילת 2016 מתחת ל-30 דולר לחבית גרר את הרובל לרמות שפל. מחיר הנפט לא צפוי להתאושש בקרוב וגובר החשש כי הכלכלה הרוסית נמצאת כבר ממש על הקצה
למרות ההתאוששות הקלה שרשם הנפט בסוף השבוע כשעלה מעל לרמה של 30 דולר לחבית, עדיין הבעיות המרכזיות בכלכלה העולמית היו ונותרו – הצלילה במחירו של הזהב השחור והחשש מהאטה כלכלית בסין. הבורסות בעולם חתמו שבוע פרוע במיוחד עם תנודתיות גבוהה וירידות שערים במדדים המובילים. המשך ירידות במחיר הנפט צפוי להמשיך להשפיע לרעה על השווקים, על חברות האנרגיה ועל המדינות שכלכלתן תלויה בהכנסות מנפט ובהן רוסיה.
לכתבות נוספות בנושא:
הנפט מתרסק: עולה הסיכון לפשיטות רגל
יצואניות הנפט הגדולות סובלות ממחירי הנפט הנמוכים והן המפסידות הגדולות מהירידה החדה במחירי האנרגיה. לצד זה, הדולר מתחזק ואילו המטבעות של יצואניות הנפט הגדולות נחלשים מול הדולר כאשר ברקע מחיר הנפט נופל. כך הרובל הרוסי צלל החודש והפיחות החד במטבע הרוסי רק יכול להעיד עד כמה הכלכלה הרוסית נמצאת במשבר.
כ-50% מההכנסות של רוסיה מגיעות מתעשיית הנפט והגז. בשבועיים האחרונים נפל מחיר הנפט מסוג ברנט (הנסחר באירופה) מתחת ל-29 דולר לחבית. המטבע הרוסי (הרובל), שילם את המחיר הגבוה ביותר על העובדה שהעולם כרגע מוצף בנפט וצלל גם על רקע הבעיות מסין, שגורמות לירידה ברמת הביקושים בעולם לנפט.
חדלות פירעון או מעשה קיצוני של פוטין
על פי התחזיות, מחירו של הנפט עלול להמשיך להידרדר ולהיות תנודתי מאוד בתקופה הקרובה, מה שעלול להכביד מאוד על הרובל הרוסי ששערו צמוד וקשור מאוד למחירו של הנפט ובכך להעמיק את המשבר של הכלכלה הרוסית. בהנחה שהמשבר ברוסיה יעמיק, תהיה לכך השפעה לרעה גם על הביקושים לייצוא הישראלי.
"נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, נמצא כעת עם הגב לקיר, על רקע המשך הירידה במחירי הנפט שמצניחה את הרובל הרוסי לרמות שפל. ללא שינוי מגמה מהותי במחירי הנפט, הכלכלה הרוסית נמצאת על הקצה ולכן ניתן לצפות למהלכים קיצוניים מצידו של פוטין בעיקר בגזרה הגיאו-פוליטית", כך מעריך אלעד שמש, סמנכ"ל ב-colmex העולמית,
המתמחה בשירותי ברוקראז' ללקוחות פרטיים בוול-סטריט.
כלכלת רוסיה, בניגוד למדינות המפרץ הפרסי, נמצאת בהאטה כאשר סכנת חדלות פירעון מרחפת מעליה, מסביר שמש. "רוסיה רשמה הפסד של למעלה מ-70 מיליארד דולר בשנה האחרונה מקריסת מחירי הנפט כאשר הנפט מהווה 12% מהתמ"ג ההולך ונשחק. גם המטבע הרוסי הצונח מכביד ומצמצם את כוח הקנייה של הרוסים מחוץ למדינתם", ממשיך.
בקולמקס מעריכים כי רוסיה לא תוכל לעמוד במחירי אנרגיה הנמוכים מ-18-20 דולר לחבית ומציינים כי אם תהיה צניחה של הנפט לרמה של מתחת ל-20 דולר לחבית, רוסיה תיכנס למצב של חדלות פירעון. "יהיה זה מפתיע אם הענק הרוסי לא יעשה מעשה קיצוני לפני שייאלץ להגיע למצב של חדלות פירעון וקשה לדעת איזה תרחיש עלול להיות מסוכן יותר - חדלות פירעון של רוסיה או מעשה קיצוני של פוטין", מוסיף שמש.
כל תזוזה בנפט משפיעה
החודש האחרון היה תנודתי במיוחד בגזרת המטבע הרוסי והרובל צנח בשיעור הגבוה ביותר מבין המטבעות של השווקים המתפתחים, אחרי שהנפט ירד לרמת שפל של 12 שנה. בחודש ינואר איבד הרובל עד כה 6.6% מערכו מול הדולר האמריקני ונגע ברמת 85.999 לדולר.
בסוף השבוע האחרון הצליח המטבע הרוסי להתאושש מהנפילה הגדולה של החודש האחרון והתחזק ב-5% מול הדולר כאשר שערו נקבע על 78.11 רובל לדולר – מדובר בעלייה הגבוהה ביותר ב-13 החודשים האחרונים, עלייה שהצליחה להתרחש על רקע הקפיצה של 7.6% במחירו של הנפט מסוג ברנט בסוף השבוע האחרון.