שתף קטע נבחר

 

הצבעת אי-אימון: כששחקן גדול יותר ממאמן

אין ספק שפיטוריו של דייויד בלאט מקליבלנד לא היו רק על רקע מקצועי והגיעו הרבה בגלל דרישותיו של הכוכב הגדול, לברון ג'יימס, שלא הסתדר עם הישראלי. חזרנו אחורה בזמן לסכסוכים מפורסמים (כולל הקרב בין שלמה שרף לאבי נמני) כדי להבין מה השתנה מאז, אם בכלל

מה לא נאמר על האיש שלנו ב-NBA, דייויד בלאט, בימים האחרונים? לא מעט גבות הורמו אחרי ההודעה הדרמטית והמפתיעה לא פחות על פיטוריו של הישראלי מקליבלנד.

 

אם כאן במדינת ישראל התגובות התקבלו כפרובנציאליות מובנת, בארצות הברית לא אהבו בלשון המעטה את הזעזוע שביצע הג'נרל מנג'ר, דייויד גריפין (בתמיכתו של הבעלים כמובן, דן גילברט), בקאבס. כדי להבין קצת יותר טוב את המהלך הזה, חזרנו לכמה אירועים דומים מהעבר ולהשלכות שלהם על הקבוצות ועל המעורבים בפרשה.

 

לא המקרה הראשון. בלאט ולברון ג'יימס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לא המקרה הראשון. בלאט ולברון ג'יימס(צילום: רויטרס)

 

שלמה שרף - אבי נמני, מכבי ת"א (2000/01)

נתחיל עם הפרשה אולי הכי מפורסמת בתולדות הכדורגל הישראלי. רבים יגידו שאבי נמני הוא השחקן הגדול בכל הזמנים של מכבי ת"א (עם כל הכבוד לערן זהבי). אי שם לפני מעט יותר מ-15 שנים, הצהובים, שהיו אז בבעלותו של לוני הרציקוביץ', החליטו לעשות שינוי על הקווים ובסיום עונת 99/00 עזב אברהם גרנט ובמקומו מונה שלמה שרף לאחר ארבע קדנציות ושמונה שנים כמאמן נבחרת ישראל.

 

מכבי, שעונה לפני כן סיימה במקום השישי המאכזב, קיוותה ששרף יוציא אותה מהתקופה הרעה לדרך חדשה. עוד לפני שהגיע האיש בעל הפה הגדול, נשאלו כוכביה של הקבוצה, נמני וטל בנין, איך יסתדרו עם המאמן. השניים השיבו כי הם מכירים אותו מהנבחרת ואינם חוששים ממנו. בפועל, המציאות הייתה שונה לחלוטין.

 

המתיחות בין שרף ונמני החלה מיד עם הגעתו של המאמן הלאומי לשעבר למתקן האימונים. שרף הצהיר כבר אז כי "אין בישראל שחקנים ששווים חצי מיליון דולר", כשהוא מכוון בעיקר לנמני ובנין שעלותם השנתית עלתה על מיליון דולר. בתגובה דרש נמני משרף לא להיכנס לכיסים של אחרים.

 

"הביתה". שער ידיעות אחרונות אחרי פיטורי שרף, 23.8.2000 (צילום: מתוך ידיעות אחרונות)
"הביתה". שער ידיעות אחרונות אחרי פיטורי שרף, 23.8.2000(צילום: מתוך ידיעות אחרונות)

 

גורמים במועדון דיווחו על תקרית נוספת בין שרף לנמני שהתרחשה לפני פתיחת העונה. באחד האימונים חש נמני כאבים ברגלו ונטש את האימון.

בתגובה הורה לו שרף לחזור מיד ולהתאמן. נמני השיב אז בכעס: "מה, אתה לא רואה שנפצעתי?". ובכל זאת, עם פתיחת העונה נדמה היה שבמכבי עמוסת הכוכבים הכל מתנהל כשורה. אחרי שני מחזורים בלבד הכל התפוצץ.

 

הקבוצה סיימה ב-2:2 דרמטי עם הפועל חיפה ושרף מתח ביקורת חריפה על שחקניו (ועל נמני בפרט). בין השאר נשמע שרף אומר על נמני: "הוא שיחק בושה וחרפה. לא ראיתי אותו על המגרש". נמני לא נשאר חייב והשיב: "שלמה, פה זה לא הנבחרת. אל תתבטא כמו בשוק".

 

לא עברו יומיים ואז הגיע הקש ששבר את גב הגמל. נמני בחר שלא לשתוק ואמר: "שרף הוא המאמן ומותר לו לומר כמעט הכל, אבל לא הכל. הביקורת שלו מועברת בצורה ברברית, פרימיטיבית ופוגעת. אין לי בעיה לקבל ביקורת, השאלה היא איך היא מועברת. שרף גורם נזק למכבי". שרף בחר גם הפעם להגיב בחריפות רבה: "לא אהיה סלחני ולא אבליג", וכך היה. בבוקר שלאחר מכן, השעה שרף את נמני מהקבוצה והעביר את סרט הקפטן לאמיר שלח.

 

נלחם ראש בראש עם שרף. אבי נמני (צילום: ערן קמינסקי) (צילום: ערן קמינסקי)
נלחם ראש בראש עם שרף. אבי נמני(צילום: ערן קמינסקי)

 

הרציקוביץ', שניסה להרגיע את המצב מאחורי הקלעים ואף הצליח ליזום פגישה בין נמני ושרף בביתו של המאמן (אז התנצל הקשר ושרף, שסלח לו, בחר להשאיר את העונש בעינו, מה שעורר עוד את זעמו של הכוכב), הבין שהדרך לפרידה מאחד הצדדים היא בלתי נמנעת. בבוקר שלמחרת הגיע נמני למתחם האימונים, אך במקום להתאמן עם יתר חבריו, נפגש עם הבעלים.

 

בסיום הפגישה כונסה מסיבת עיתונאים אליה הגיעו הרציקוביץ' ונמני בה נמסר שהקשר ייקנס ויחזור לכהן כקפטן. בהמשך היום התראיין הבעלים במספר כלי תקשורת והעביר ביקורת על דרך התנהלותו של המאמן ולאחר שנודע כי שרף אינו מסכים לקבל את דרישותיו של הרציקוביץ' לפתרון, אמר הבעלים: "ברגע שהוא אינו מקבל את התנאים, המשמעות היא שהוא התפטר". אותה עונה, אגב, הסתיימה עם מקום רביעי בליגה וזכייה בגביע, כשנמני זכה בתואר מלך השערים (25).

 

רפא בניטס - כריסטיאנו רונאלדו, ריאל מדריד (2015/16)

אף אחד לא הופתע כשהמאמן הספרדי ההגנתי פוטר רק לאחרונה מהבלאנקוס. כנראה שמלבד אוהדי ברצלונה וגארת' בייל, שהיה ביחסים טובים עם המאמן, אף אחד לא הצטער על הפרידה הזו יותר מדי. המינוי של בניטס לעומת זאת גרר הלם לא קטן. השנתיים של קרלו אנצ׳לוטי על הקווים בסנטיאגו ברנבאו היו לא רעות בכלל, בטח אחרי הזכייה בליגת האלופות והשלמת הדסימה וההחלטה שלא לחדש את החוזה עם האיטלקי לוותה בשלל ביקורות, בעיקר משחקני הקבוצה.

 ***

הנחיתה של בניטס ההגנתי הייתה שינוי לא מרענן במיוחד, בטח עבור אחת הקבוצות הכי מגוונות התקפית בכדורגל. עוד לפני שהחלה העונה, נדמה שרונאלדו לא בדיוק חיבב את המאמן שלו, כשבאחד מהאימונים התעצבן על בניטס וצעק לו: ״לך לעזאזל״. בהמשך האימון סינן לעבר חברו, אלברו ארבלואה: "הוא עושה הכל נגד הפורטוגלים". אז בניטס ניסה להרגיע את האווירה ופיזר שבחים על הכוכב שלו: "הוא הטוב בעולם, היחסים בינינו נורמליים לחלוטין".

 

"או הוא, או אני". כריסטיאנו רונאלדו ורפא בניטס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"או הוא, או אני". כריסטיאנו רונאלדו ורפא בניטס(צילום: רויטרס)

 

נורמליים? אולי למראית עין. דיווחים רבים בספרד טענו ש-CR7 כלל לא לא מרוצה מהמערך החדש של ריאל, כשהביקורות מן הסתם, הופנו לעבר הספרדי. השיא הגיע, איך לא, מיד לאחר התבוסה 4:0 לברצלונה בקלאסיקו. ללא כל קשר לכריסטיאנו, מעמדו של בניטס התערר מאוד בעקבות ההפסד החד צדדי ליריבה השנואה. זמן קצר לאחר מכן דיווחים במדריד סיפרו על כך שרונאלדו נפגש עם נשיא המועדון, פלורנטינו פרס, והציב לו אולטימטום ("או אני, או רפא בניטס"), מה שבטח לא עזר לספרדי.

 

לפרס לא הייתה ברירה והוא כינס מסע״ת מיוחדת בה הודיע על אמון המועדון בבניטס, אך מאותו רגע רפא חי על זמן שאול. כעבור 42 ימים מאותה מסיבת עיתונאים, במהלכן השיגה ריאל שורה של תוצאות לא מספקות, האחרונה שבהן הייתה תיקו 2:2 מול ולנסיה, פוטר בניטס לשמחתם של השחקנים, ובראשם כאמור, רונאלדו. את כיסאו תפס זינדין זידאן, שזכה להבעת תמיכה משחקני הסגל. איך זה יסתיים? מוקדם לומר.

 

פול ווסטהד - מג'יק ג'ונסון, לוס אנג'לס לייקרס (1981/82) 

לוס אנג'לס לייקרס של שנות השמונים הייתה אולי אחת הקבוצות הגדולות ביותר בתולדות ה-NBA. עם חמש אליפויות בתשע שנים ויריבות בלתי נשכחת עם בוסטון סלטיקס הנפלאה של לארי בירד ושות'. הכל החל אי שם בדראפט 1979 כאשר אל.איי בחרה את הרכז המתנשא לגובה של 2.06 מ', ארווין "מג'יק" ג'ונסון במקום הראשון.

 

עם המאמן ג'ק מקיני על הקווים וכמובן מג'יק בעונת הרוקי שלו על הפרקט, הלייקרס הפכו לקבוצה התקפית ותוססת, אך 19 משחקים מפתיחת העונה איבדו את מקיני לאחר שנפצע בתאונת אופניים ואושפז במצב קשה. עוזרו, פול ווסטהד, שמעולם לא היה מאמן ראשי, קיבל את המושכות והקבוצה סיימה את העונה עם המאזן המאזן השני בטיבו בליגה.

 

התבטאות אחת עשתה את העבודה. מג'יק ג'ונסון (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
התבטאות אחת עשתה את העבודה. מג'יק ג'ונסון(צילום: gettyimages)

 

בגמר לוס אנג'לס פגשה את פילדלפיה '76 וניצחה בסדרה נהדרת 2:4, כאשר לכולם זכור משחק מספר 6 בו פתח מג'יק כסנטר במקומו של קרים עבדול-ג'באר הפצוע וסיים עם שורה סטטיסטית מרשימה של 42 נקודות, 15 ריבאונדים ו-7 אסיסטים. הקרדיט כמובן הלך בעיקר לגארד הוורסטילי, אבל בעונה הבאה ועם טבעת אליפות, ווסטהד הפך למאמן הקבוע במטרה ליצור שוללת מצליחה.

 

לצערו, הוא איבד את ג'ונסון לפציעה לאורך חלקים גדולים בעונה ונכנע כבר בסיבוב הראשון ליוסטון רוקטס של מוזס מאלון. בעונה הבאה מג'יק חזר לעצמו, אך כבר במשחקים הראשונים הוא הראה סימנים הולכים וגוברים של חוסר שביעות רצון מסגנון המשחק של הקבוצה, בעיקר לגבי משחק ההתקפה המשעמם לטענתו ואף דרש טרייד. כשזה לא עזר, התבטא ג'ונסון בחריפות נגד מאמנו ויום לאחר מכן, בעלי הלייקרס, ג'רי באס פיטר את המאמן ומינה את עוזרו האלמוני, פט ריילי. זה הסתיים לא רע מבחינתם של הלייקרס, שכאמור זכו בארבע אליפויות נוספות בשבע השנים הבאות.

 

פול ווסטהד (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
פול ווסטהד(צילום: gettyimages)

 

ומה לגבי ווסטהד? אחרי לא מעט שנים ללא הזדמנות אמיתית, הוא קיבל צ'אנס במכללה לא ידועה העונה לשם לויולה מארימונט והנהיג בה סגנון התקפי מהפכני שכלל תוצאות גבוהות במיוחד, מה הוביל אותה עד לשלב שמונה האחרונות בטורניר המכללות של 1990, כשבדרך הם מנצחים את האלופה המכהנת, מישיגן, בתוצאה הלא שגרתית 115:149. שנה מאוחר יותר קיבל הזדמנות חוזרת ב-NBA כמאמן דנבר נאגטס, איתם השיג ממוצע נקודות עונתי של 119, אבל סיימו במאזן נוראי. שנים מאוחר יותר, הפך ווסטהד לראשון אי פעם שזוכה בתואר NBA ובתואר WNBA כמאמן, כשעשה זאת יחד עם פניקס מרקורי ב-2007, הרבה בזכות הסגנון ההתקפי המהיר שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
דייויד בלאט ולברון ג'יימס
צילום: AFP
מומלצים