שתף קטע נבחר
 

השפעת ארה"ב על גורל משטר אסד הולכת ופוחתת

במצב הנוכחי, שותפתה הגדולה של ישראל, ארצות הברית, מאבדת במהירות את ההשפעה שהייתה לה לעיצוב עתידה של סוריה

מחר (יום ב') "קבוצת התמיכה הבינלאומית בסוריה" אמורה להיפגש בז'נווה על מנת להמשיך את התהליך הדיפלומטי בסוריה, תהליך שסיכויי ההצלחה שלו כרגע נראים קלושים. יחד עם זאת, אחת ההתפחויות שכן צריך לשים לב אליה, היא ההתקרבות האמריקנית לעמדה הרוסית בנוגע לעתידה של סוריה ועתידו של אסד, משהו שבעקיפין יוכל להשפיע על אינטרסים ישראלים.

 

עוד בערוץ הדעות:

פוליטיקאים במנזר השתקנים

שדה בריר - במה עוד צריך להתחשב?

כיבוש בע"מ

ואנחנו חשבנו שחמאס קם בעזה?

התעמרות מסוכנת

 

המדיניות האמריקנית בנוגע למלחמת האזרחים בסוריה ועתידו של אסד עברה מספר שלבים בשנים האחרונות. תחילה הבית הלבן קבע כי אסד חייב ללכת כתנאי להתחלת תהליך מדיני בסוריה. מאז הנשיא אובמה מתח קו אדום שהתמסמס, הורה על סנקציות ששמו למטרה את המעגל הקרוב של אסד ומוקדי השפעה אחרים, ובשלב מסויים אף קידם מהלכים שתמכו בצורה מוגבלת בקבוצות מורדים מסויימות. המדיניות האמריקנית לא תאמה להצהרות הנשיא שאסד חייב ללכת, ומשאבים משמעותיים לא הוקצו על מנת להביא

 לסיום שלטונו של הרודן בדמשק. הצעות כמו אזורים ללא טיסה או אספקת אמל"ח קטלני יותר למורדים נפלו על אוזנו של נשיא שהאמין בכל מאודו שמדובר במדרון חלקלק. גורם נוסף שהשפיע על המדיניות האמריקנית בסוריה היה התחזקות המדינה האסלאמית שנתפסה על ידי הציבור האמריקני והבית הלבן כאיום ביטחוני הרבה יותר גדול מאשר משטרו של אסד.

 

ההתערבות הרוסית בסוריה עצרה את שרשרת ההפסדים של המשטר הסורי בחלק מהקרבות המרכזיים ושינתה את תנאי המשא ומתן לגבי גורלו של הנשיא אסד. מסמך של מחלקת המדינה האמריקני, שנחשף בתחילת חודש ינואר, ציין כי אם אסד אכן יעזוב, התאריך המוקדם ביותר אשר זה יהיה אפשרי הוא מרס 2017. מדובר בשינוי משמעותי בעמדה האמריקנית שבעבר עמדה על כך שעזיבת אסד היא תנאי לתהליך דיפלומטי אמיתי. לגבי העמדה הרוסית, ישנן ספקולציות לכאן ולכאן לגבי כמה הרוסים מחוייבים לנשיא אסד עצמו או שהם פשוט רוצים לשמר את מבנה המשטר ללא אסד. מומחים רוסים מציינים שהנשיא אסד הוא בן ברית מרכזי של רוסיה וכי בסופו של דבר רק העם הסורי יוכל להחליט אם הוא יכול להמשיך בתפקידו או לא. יחד עם זאת, הנשיא פוטין אוהב לסמן מדי פעם שרוסיה תהיה מוכנה לעזיבתו של אסד

 

המדיניות האמריקנית היום היא לקוות שרוסיה תסתבך במלחמה ובסופו של דבר תפנה למשא ומתן אמיתי לגבי עתידה של סוריה, עתיד שאסד הוא לא חלק ממנו. אחד הדיונים המרכזיים היום בוושינגטון הוא האם התקווה הזו מוצדקת או לא - האם רוסיה בעתיד תחליט שהמחיר שהיא משלמת בסוריה פשוט לא שווה את זה? בדרך כלל גם התשובה לשאלה הזו בארצות הברית תלויה בהאם אתה מסכים עם מדיניות הבית הלבן בסוריה או לא. אלה שתמכו במדיניותו של הנשיא אובמה עד כה משוכנעים שרוסיה בסופו של דבר תנהל משא ומתן בתום לב בגלל המחיר הכבד שהיא תשלם על הלחימה בסוריה, ואלא שהתנגדו למדיניות אובאמה מאמינים שרוסיה מנסה למשוך זמן עד שהיא תנטרל את כל גורמי האופוזיציה החמושים ואז היא תקבע מה יהיה עתיד המשטר הסורי.

 

התרחיש הרוסי

התרחיש של רוסיה פונה למשא ומתן אמיתי בגלל הפסדים קשים בסוריה הוא בהחלט אפשרי, אבל לא נראה כסביר בזמן הקרוב. נכון, רוסיה אינה מצליחה להבקיע את כל הגנות המורדים יחד עם שותפותיה סוריה, איראן וחזבאללה, אבל היא כן מצליחה להעמיד משטר סורי יציב בחלקים מסויימים במדינה שידרוש יותר בשולחן המשא ומתן. בעת הנוכחית, הקלפים בידה של רוסיה הרבה יותר טובים מהקלפים של האמריקנים.

 

חלק ממדינות האזור כבר החלו להבין שרוסיה היא זו שככל הנראה תהיה עם ידה על העליונה. קחו את ירדן לדוגמה. בשנים האחרונות הממלכה הירדנית עבדה בשיתוף פעולה הדוק עם האמריקנים על מנת לספק סיוע צבאי למורדים בדרום סוריה, מאמצים שנוהלו ממרכז מבצעים משותף בעמאן. מאז שהחל הקמפיין הרוסי בסוריה, ספציפית בדרום סוריה, ירדן מתקרבת יותר ויותר לרוסים. מומחים ירדנים כבר ציינו שמרכז המבצעים המשותף בעמאן הקטין בצורה ניכרת את התמיכה במורדים. בנוסף לכך, מרכז מבצעים ירדני-רוסי הוקם על מנת לחזק את התיאום הצבאי בין המדינות.

 

מה המשמעות של כל זה לישראל?

האינטרסים של ישראל בכל הנוגע לסוריה הם מניעת העברות נשק מתקדם לחזבאללה, סיכול ניסיונות פיגוע מרמת הגולן, ומניעת התבססות של הציר הרדיקלי, איראן וחזבאללה, במרחב רמת הגולן הסורי. לישראל יש יכולת משמעותית להמשיך לפעול לגבי שני האינטרסים הראשונים, אבל לגבי האינטרס השלישי היכולת הינה מוגבלת כאשר לישראל אין הרבה השפעה בשולחן המשא ומתן שיקבע את עתידה של סוריה.

 

בפגישתו האחרונה של ראש הממשלה נתניהו עם הנשיא אובמה, נתניהו ציין כי "איננו יכולים לקבל הסדר בסוריה שמשאיר אותה כזירת התקפות על מדינת ישראל מצד איראן וגרורותיה...אם מדברים על הסדר בסוריה הוא צריך לכלול את הפסקת השימוש בטריטורייה סורית להתקפות ישירות או עקיפות על ישראל".

הבעיה המרכזית של ישראל היא שלא בטוח כמה לארצות הברית תהיה השפעה על עיצוב המרחב הסורי. ישנם מומחים שיטענו שישראל יכולה לסמוך על רוסיה בנושא הזה, אבל האינטרס הרוסי הוא קודם כל ביסוס המשטר הסורי, ואם הם יצטרכו להסתמך על חזבאללה ואיראן בשביל לבסס את שליטת

 המשטר בדרום סוריה, שזו המציאות דה פקטו על הקרקע, זה מה שהם יעשו. השאלה האם בעתיד רוסיה תוכל לרסן את חזבאללה ואיראן מלפעול נגד ישראל ממרחב רמת הגולן היא עדיין שאלה שאין עליה תשובה.

 

הדינמיקה ומאזן הכוחות במלחמת האזרחים בסוריה ממשיכים להשתנות במהירות, וייתכן אף מצב שהקואליציה הרוסית תספוג הפסדים כבדים, אבל כרגע הכף נוטה לזכותם. במצב הנוכחי, שותפתה הגדולה של ישראל, ארצות הברית, מאבדת במהירות את ההשפעה שהייתה לה לעיצוב עתידה של סוריה. לאור זאת, ישראל צריכה להתכונן למצב שבו עמדתה לגבי סוריה שלאחר מלחמת האזרחים לא תלקח יותר מדי בחשבון בשולחן המשא ומתן.

 

נדב פולק, עמית מחקר במכון וושינגטון בארצות הברית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים