מבנק הזרע ועד היער: איך עץ נולד?
על-פי נתוני קק"ל ישראל היא בין המדינות הבודדות בעולם שבה יש כיום יותר עצים מלפני 100 שנה. אז איך עץ נולד? כל השלבים בדרך ליערות
בישראל כ-240 מיליון עצים נטועים והיא מבין המדינות הבודדות בעולם שיש בה כיום יותר עצים מאשר לפני 100 שנה. העצים הנטועים הם תוצר של פעילות של משתלות קק"ל המגדלות מדי שנה שתילים שניטעים ביערות ובשטחי המועצות השונות ברחבי הארץ. אז איך עץ נולד?
שלבים מרכזיים בתהליך הכנת השתילים:
תכנון "הילודה" - שטחי הקרקע המיועדים לנטיעה עוברים תהליך של תכנון שבו נקבעים מיני הצמחים והכמות מכל מין צמח, שינטעו בכל שטח/יער. מתוכנית הנטיעה נגזרת תכנית ייצור השתילים במשתלות, וממנה מחליטים אילו זרעים נאספים ע"י מחלקת יערנות ופיתוח.
"תרומת הזרע" או ליתר דיוק איסוף הזרעים - בנק הזרע אוסף זרעים מהעצים במשך כל ימות השנה. יערני קק"ל סובבים בארץ ומסמנים את העצים העמידים ביותר ליובש, מזיקים ומחלות, ועמידות לתנאי קרקע קשים.
טיפול בזרע - הזרעים עוברים תהליכי קילוף, ניקוי ושטיפה ואחר כך עוברים בדיקות נביטה וחיוניות ונשקלים. כך נקבעות כמויות הזרעים לפי איכותם. כל התהליך ותוצאותיו מועברים למחשב שבו "נאגרים" תולדות הזרע ומוצאו בארץ. המאגר מאפשר תכנון של זמינות הזרעים.
מעבר לאינקובטור - הטיפול במשתלות קק"ל, הכוללות הנבטה, חממה ושלב המשתלה.
המשתלות של קק"ל עם היקפי ייצור השתילים - גילת בדרום, אשתאול במרכז וגולני בצפון. בסך הכול מועברים כמיליון שתילים בשנה.
אביב אייזנבנד, מנהל מחלקת יערנות ופיתוח באגף הייעור, אמר: "אנשי המקצוע בקק"ל נחשפים לתהליכים המתרחשים בשטח לאורך השנים, תוך פיתוח ורענון גישות חדשות ביעור ופתרונות לתהליכי מדבור והתמעטות המשקעים לאורך גרדיאנט הגשם בישראל. פרויקטים רבים ומגוונים בתחום האקלום וההשבחה של מיני יער עמידים ליובש ולמחלות ומזיקים, הביאו למניעת תהליכי מדבור שהיו בודאי פוגעים בערי הדרום תחילה. תוצרי תוכניות אלה מביאים לעדכון המינים הנאספים ומגודלים לנטיעה על-ידיי קק"ל."
חגי יבלביץ, מנהל מדור זרעים ומשתלות, הוסיף: "עובדי מדור הזרעים אוספים את
הפירות הבשלים מהעצים במהלך כל השנה, על פני כל הארץ, כל מין עץ לפי תאריך ההבשלה שלו. האיסוף נעשה מהקרקע, מסולמות, או בטיפוס על גבי חבלים או מנופים אם יש צורך בכך. כל עובדי המדור עוברים הכשרת עבודה בגובה וטיפוס. אנו מקפידים מאוד לשמור על רישום מקורות איסוף הזרע המדויקים, כדי שהיערנים יוכלו לקחת מהמשתלה עצים שנבטו מזרעים שנאספו מהשטח שבו הם הולכים להישתל. המטרה היא למנוע 'זיהום גנטי', ולכן אנו מתאימים את איסוף הזרעים לאתרים בהם יינטעו השתילים בסופו של התהליך".