שתף קטע נבחר

"גנב הדרקונים" שסלל את הדרך לדינוזאורים

מדענים הכריזו על גילוי מאובנים בוויילס של שרידי דינוזאור דו-רגלי שנקרא "דראקורפטור", שחי לפני כ-200 מיליון שנה והיה מעין אבטיפוס לטורפים ענקיים אחרים שהגיעו אחריו, ובהם טירנוזאורוס רקס, אלוזאורוס וספינוזאור

בשנים המוקדמות של תקופת היורה, כשהעולם התאושש מאחת ההכחדות ההמוניות הנוראות ביותר שהיו, דינוזאור צנוע מוויילס סלל את הדרך לחלק מהטורפים האימתניים ביותר שידע כדור הארץ.

 

בשבוע שעבר הכריזו מדענים על גילוי מאובנים של שרידי דינוזאור דו-רגלי שנקרא "דראקורפטור", שחי לפני כ-200 מיליון שנה והיה מעין אבטיפוס לטורפים ענקיים אחרים שהגיעו אחריו, ובהם טירנוזאורוס רקס, אלוזאורוס וספינוזאור. משמעות השם דראקורפטור היא "גנב דרקונים". אפילו הדגל הוולשי נושא עליו דרקון אדום.

 

הגיע לגובה של כ-3 מטרים (צילום הדמיה) (צילום הדמיה)
הגיע לגובה של כ-3 מטרים(צילום הדמיה)

 

המאובן שייך לדראקורפטור צעיר שהתנשא לגובה של כ-2.1 מטרים, כאשר דראקורפטורים מבוגרים יכולים גם להגיע לגובה של כ-3 מטרים, כך אמר הפליאונטולוג סטיבן ווידוביק מאוניברסיטת פורטסמות'.

 

בסוף עידן הטריאס, לא הרבה זמן לפני גיחתו של הדראקורפטור, חצי מהמינים שהיו קיימים על פני כדור הארץ כבר נכחדו. מדענים עדיין חלוקים ולא יודעים בדיוק מהי הסיבה להכחדה ההמונית הזו. ההשערות נעות בין פגיעת אסטרואיד, כפי שקרה במקרה של הדינוזאורים לפני 66 מיליון שנה, לפעילות וולקנית מוגברת או שינויי אקלים.

 (צילום הדמיה: רויטרס) (צילום הדמיה: רויטרס)
(צילום הדמיה: רויטרס)

 

ההכחדה הענקית הזו, שהובילה בהמשך לתקופת היורה, הייתה נקוד מפתח בפריצת הדרך של הדינוזאורים לקראת העליונות בקרב החיות על פני כדור הארץ. הטורפים הגדולים ביותר בכדור הארץ בסוף עידן הטריאס לא היו דינוזאורים, אלא זוחלי ענק עם ארבע רגליים. אך כל החיות הדומיננטיות האלה נעלמו בהכחדה הגדולה, ופינו את הדרך לדינוזאורים טורפים.

 

ווידוביק אמר כי מאובני הדראקורפטור, שנמצאו ב-2014 על חוף הסמוך

 לעיירה הוולשית פנארת', מייצגים שרידים של כמעט דינוזאור שלם מאותה התקופה, וכמעט 40% של השלד נחשפו.

 

"הדינוזאור הזה מתחיל למלא כמה פערים בידע שלנו על הדינוזאורים ששרדו את ההכחדה בתקופת טריאס ונולידו את הדינוזאורים שאנחנו מכירים מתקופה היורה, מספרים ומהטלוויזיה", אמר ווידוביק. המאמר המלא פורסם במגזין המדעי PLoS One.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום הדמיה
חי לפני כ-200 מיליו שנה
צילום הדמיה
מומלצים