שתף קטע נבחר
 

עובדים על מחשב? הדלקת בכף היד שחייבים להכיר

רבים בגיל מבוגר עשויים לסבול מדלקת בגידים שבכף היד. מחלות, עבודה ממושכת עם אצבעות הידיים ומגדר מעלים את הסיכון. רופאה מומחית בכף היד מסבירה איך זה מרגיש ולמה כדאי לטפל לפני שתאבדו שליטה באצבעות

מבוגרים רבים עשויים לסבול מ"אצבע הדק" או "טריגר פינגר". הנתונים מצביעים על כ-2% מהאוכלוסייה הבריאה וכ-10% מהמבוגרים הסובלים מסוכרת מגיל 60 ומעלה. לנשים הסכנה גדולה פי שניים.

 

עוד במדור: הסוד לחיים טובים בגיל 90: "מתקנים הכל תמורת 5 שקלים"   

טריגר פינגר: שכיח יותר אצל נשים וחולי סוכרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טריגר פינגר: שכיח יותר אצל נשים וחולי סוכרת(צילום: shutterstock)
 

דלקת בגיד כף היד

אצבע הדק הינה דלקת הגורמת להיצרות של מעטפת הגידים המכופפים בכף היד. הגיד המכופף של האצבע הוא מעין רצועה המקשרת בין השריר לעצם. כאשר השריר, שנמצא באמה מתכווץ, הגיד נמתח וגורם לאצבע להתכופף פנימה לתוך כף היד.

 

הגיד נע בתוך מעטפת עבה הבנוייה מגלגלות (Pulleys). כאשר באזור הגלגלת הראשונה נוצרת דלקת, נוצרת גם היצרות שלה. כאשר הגלגלת צרה, הגיד מתקשה להחליק דרכה ותנועתו הופכת לא חלקה. כך מורגשים "קליקים", התפסויות וכאב בעת כיפוף האצבע.

 

התופעה כואבת והדלקת מוחמרת וכך מחמירה ההיצרות עוד יותר. במצבים מתקדמים ולא מטופלים האצבע עלולה להיתפס באופן קבוע בלי ליכולת ליישר או לכופף אותה.

 

תסמינים: נוקשות, קליקים והגבלה כואבת בתנועה

באצבע הדק אחת הסיבות השכיחות לכאבים והגבלה בתפקוד היד היא כאשר האצבע נתקעת בתנוחת כיפוף. במצב זה האצבע יכולה להתיישר בקפיצה פתאומית ממש כמו שלוחצים ומשחררים הדק של אקדח.

 

הטריגר מתרחש כאמור כאשר יש היצרות של מעטפת הגיד וכתוצאה הגיד לא יכול לנוע בחופשיות. לפעמים ההיצרות כל כך קשה שהאצבע נשארת תקועה בכיפוף.

 

התסמינים יכולים להתבטא בנוקשות באצבעות במיוחד בבוקר, קפיצות וקליקים כאשר מניעים את האצבעות, עיבוי ורגישות של הגיד בכף היד ובמקרים הקשים האצבע ממש "תקועה" בכיפוף.

 

הטריגר שכיח יותר באגודל, באמה ובקמיצה. יש מצבים בהם יותר מאצבע אחת מעורבת ויכולה להיות פגיעה בשתי הידיים.

 

ישנם מספר גורמים שמגבירים את הסיכוי לפתח אצבע הדק. מקצועות ותחביבים הקשורים בשימוש חוזר בכף היד וכרוכים באחיזה ממושכת, מחלות מסוימות כגון סוכרת ורומטואיד ארתריטיס, ומגדר, אצבע הדק שכיחה יותר בנשים.

 

עוד: נשים: איך לבנות תפריט למניעת מחלות

 

צפו: כך זה נראה

האבחנה: בבדיקה גופנית פשוטה

אין צורך בבדיקות מיוחדות לצורך אבחנה של אצבע הדק. הרופא מבצע את האבחנה על סמך האנמנזה והבדיקה הגופנית. במהלך הבדיקה הגופנית המטופל מתבקש לפתוח ולסגור את כף היד, הרופא בודק אזורים של רגישות, האם התנועה חלקה והאם יש "נעילה" של האצבע. לפעמים אפשר ממש למשש גוש מעל הגיד.

 

עוד: ארגון הבריאות מצא: ארבעת הגורמים לחיים מאושרים

 

5 אפשרויות לטיפול

כיום הרפואה מאפשרת מספר אפשרויות לטיפול התלויות במשך וחומרת התסמינים. רופא מומחה בתחום יוכל להמליץ על האפשרות הטובה ביותר עבורכם.

טיפול תרופתי: תרופות נוגדות דלקת ממשפחת איבופן (נורופן) ודיקלופנק (וולטרן) יכולים להקל על הכאב אבל לרוב לא משפיעים על ההיצרות סביב הגיד גורמת לטריגרינג.

 

פיזיותרפיה: מנוחה, הימנעות מפעולות הכרוכות באחיזה חוזרת או שימוש ממושך בכלים רוטטים. כמו כן, חימום וקירור. ישנם אנשים שחשים הקלה על ידי שימוש בקרח מספר פעמים ביום בעוד שחלק מעדיפים קומפרסים חמים, בייחוד בבוקר.

 

סד: ניתן להתאים סד מנוחה לשעות הלילה ששומר על האצבע ביישור במשך שישה שבועות וכך מאפשר מנוחה של הגיד.

 

זריקות קורטיזון: זריקת קורטיזון לתוך מעטפת הגיד יכולה להקטין את התגובה הדלקתית ולאפשר לגיד להחליק יותר בחופשיות. זהו הטיפול הנפוץ ביותר ובמטופלים ללא סוכרת היעילות מגיעה ל 80-90%. במטופלים עם סוכרת היעילות יורדת ל 50%.

 

ניתוח: זהו הטיפול הדפיניטיבי שנעשה בחדר ניתוח כאשר המנתח עושה חתך קטן בבסיס האצבע ומשחרר את אזור ההיצרות.

 

הכותבת הינה מנהלת כף היד במרכז הרפואי יונתן אסותא רמת החייל, יועצת כף יד בקופת חולים מאוחדת.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
דלקת בגידים של כף היד עשויה להגביל תנועה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים