עכשיו מתברר: פרס סבל מפרפור פרוזדורים - איך מונעים?
ל-ynet נודע כי הפרעת הקצב שאובחנה אצל נשיא המדינה התשיעי הייתה מסוג פרפור פרוזדורים, הנחשבת להפרעת הקצב השכיחה ביותר בעולם, ממנה סובלים כמאה אלף ישראלים. היא עלולה לגרום לדפיקות לב, חולשה עייפות סחרחורת ועלולה להסתיים גם בשבץ מוחי. כיצד ניתן לזהות שהיא מתרחשת והאם יש דרך למנוע?
כשבוע לאחר שאושפז לראשונה בשל התקף לב, הובהל נשיא המדינה לשעבר שמעון פרס, אתמול (א') פעם נוספת ליחידה לטיפול נמרץ בשיבא. הפעם הוא לקה בפרפור פרוזדורים - הפרעת קצב הלב השכיחה ביותר בעולם, ממנה סובלים כמאה אלף ישראלים.
במצב זה פרוזדורי הלב מתכווצים בקצב מהיר במיוחד שאינו יעיל ועלול להסתיים באירוע מוחי קטלני. בסל התרופות האחרון נכנסו שלוש תרופות חדישות המדללות את הדם ומונעות היווצרות קרישי דם קטלניים.
קיראו עוד
איך תזהו אם אתם סובלים מפרפור פרוזדורים?
מהו הטיפול היעיל שיפתור פרפור פרוזדורים?
פרפור פרוזדורים, המכונה גם פרפור עליות (Atrial Fibrillation) מתאפיין בפעילות חשמלית לא מתואמת של עליות הלב. במצב זה קוצב הלב הממוקם בחלק העליון של העלייה הימנית (פרוזדור ימני) יוצא משליטה ויורה 300 עד 600 פולסים חשמליים בדקה.
למרבה המזל, רק חלק קטן מהזרמים החשמליים הללו עובר אל החדר, אך כשזה קורה הדבר גורם להתכווצות מהירה, של כ-100-150 פעימות בדקה.
כאמור, על פי ההערכות חיים בישראל כ-100 אלף ישראלים הסובלים מהתופעה, רובם מעל גיל 60. קשה מאוד לזהות אותה כיוון שהיא יכולה לא לתת כל סימן או לגרום לדפיקות לב, חולשה, עייפות, סחרחורת ולחץ בחזה.
הסכנה המרכזית היא היווצרות קרישי דם בשל מערבולות הנוצרות בלב, דם שאינו זורם באופן המשכי והיעדר הסינכרון בין העליות לחדרי הלב. קרישי דם אלה יביאו לשבץ מוחי אצל כ-7% מהסובלים מפרפור פרוזדורים.
הגורמים לפרפור: ממחלות לב וכלי דם ועד מומים מולדים
ישנם גורמים רבים לתופעה: יתר לחץ דם, אלכוהוליזם, הפרעות בבלוטת התריס, מחלת כלי דם כליליים (אותם כלי דם המזינים את שריר הלב), מחלת לב מסתמית, ניתוחי לב בעבר, מחלה ריאתית כרונית, אי ספיקת לב, מומי לב מולדים וקריש דם בריאות.
את פרפור הפרוזדורים מאבחנים בתרשים האק"ג. זוהי בדיקה שאינה כואבת, בה מחובר החולה לחמש אלקטרודות: אחת על החזה מעל הלב וארבע נוספות מעל הגפיים. הבדיקה מראה את הפעילות החשמלית של הלב, ובפרפור פרוזדורים נראים הזרמים החשמליים האדירים המופקים מאיזור העליות, שאינם מביאים להתכווצות טובה של הלב.
האק"ג עשוי להראות גם את התוצאות הנוספות של פרפור הפרוזדורים: הלב יהיה מעובה בחלקו השמאלי (היפרטרופיה), ופעמים רבות יתלוו הפרעות קצב נוספות בלב. לעתים נראה באק"ג גם אוטם שריר ישן, סימן המעיד שהחולה עבר התקף לב בעבר.
חולים עם פרפור פרוזדורים צריכים לעבור בדיקות נוספות העלולות להראות סיבוכים כתוצאה מהתופעה, או סיבה שגרמה להופעת הפרעת הקצב. כך, למשל, הפרעות בתפקוד בלוטת התריס עלולות לגרום לפרפור הפרוזדורים, לפיכך מבוצעת גם בדיקת תפקודי בלוטת התריס. בתוך כך, מבוצעות בדיקות תפקודי קרישה וצילום חזה, המראות אם קיימת הגדלה של שריר הלב, שעלולה להשפיע על תפוקתו.
הטיפול: האטת הקצב ומניעת שבץ
הטיפול בפרפור פרוזדורים נועד להחזיר את הלב לקצב לב תקין, או לאזן את מהירות התגובה של חדרי הלב ל"ירי המטורף" של זרמים חשמליים מעליות הלב. הטיפול הזה משולב בתרופות נוגדות קרישה, שמונעות את הסיבוך המשמעותי ביותר מפרפור הפרוזדורים - שבץ מוחי. הסובלים מפרפור פרוזדורים נמצאים בסכנה הגבוהה פי חמישה ללקות בשבץ מוחי, לעומת שאר האוכלוסייה.
אצל חולים בהם פרפור הפרוזדורים גורם להפרעה תפקודית חמורה בחיי היום יום מתבצע תהליך הקרוי היפוך קצב (Cardioversion). במצב זה מבצעים "שוק חשמלי" ללב, בתקווה שהמוקד ה"מטורף", השולח מאות זרמים חשמליים בעליות הלב "יירגע", וקצב הלב יחזור לאיתנו. את היפוך הקצב ניתן לבצע גם עם תרופה לתוך הוריד הקרויה "אמיודארון", או "ריתמקס" במקרים בהם פרפור הפרוזדורים הוא "טרי" והחל עד שבוע קודם לכן.
אצל חולים שלא הגיבו לטיפול תרופתי, או להיפוך קצב, וסובלים מפרפור פרוזדורים כרוני מתמשך, מבצעים טיפול "דפיניטיבי" המרפא בשיעורי הצלחה גבוהים את פרפור הפרוזדורים בצריבה (אבלציה) המתבצעת בצנתור.
במצב זה מוחדר קטטר דרך וריד הצוואר או המפשעה לאיזור הלב השולח את האותות החשמליים הלא תקינים שגורמים לפרפור. באמצעות טכנולוגיית רדיו הרקמה החולה מנוטרלת, ומפסיקה לייצר את הפרפור. הפעולה נמשכת כשלוש שעות, ולאחר מספר שעות השגחה עד יממה החולה חוזר לביתו.
האם ניתן למנוע מצב של פרפור פרוזדורים?
ניתן למנוע את סיבוכי פרפור הפרוזדורים על ידי טיפול במדללי דם. בעבר, ההמלצה הייתה לתת לחולי פרפור פרוזדורים את מדלל הדם קומדין, הוותיק ביותר בשוק, אולם אי הנוחות שבשימוש בו לצד הקושי לאזן את תפקודי הקרישה של החולים הנוטלים אותו יצרו צורך תמידי בתחליף שהחולים יוכלו להתמיד איתו לאורך זמן.
בשנים האחרונות פותחו תרופות חדשות נוגדות קרישה - קסרלטו, פרדקסה ואליקויס, שנכנסו לסל התרופות החדש לשנת 2016.
תרופות אלו לא יוצרות כמעט אינטראקציות עם המזון, הם ניטלות במינון קבוע ודורשות פחות ניטור.
הנשיא לשעבר שמעון פרס צפוי להישאר גם היום תחת השגחה בבית החולים שיבא תל השומר, בעקבות הפרעת קצב קלה שחווה אתמול בלבו.
מדוברות הנשיא לשעבר נמסר כי "פרס מרגיש טוב ומדדי הבדיקות שלו תקינים".