שתף קטע נבחר

 

העץ הממש נדיב: יטעין לכם את הסלולרי

הכירו את הפיתוחים החדשים בעולם החקלאות: עץ סולארי המייצר אנרגיה ירוקה להטענת טלפונים ומספק גם מתחם ישיבה מוצל, "רכזת גינה חכמה" המשקה את הצמחים בהתאם למזג האוויר וסנסורים לעצים שמודדים את כל המשתנים המשפיעים על הגידול. גאדג'טים לכבוד ט"ו בשבט

ט"ו בשבט - ראש השנה לאילנות. אין כמו לנצל היום הזה בכדי להכיר עוד פיתוחים ישראליים הקשורים לחקלאות ולעץ השדה. כמו הרבה מהפכות של השנים האחרונות, גם בתחום החקלאות מתרכז הכיוון הטכנולוגי באלגוריתמים שמחליפים את האדם, בדרך לייעול ודיוק מקסימאלי.

 

אחרי שנה קשה: כך תייצאו יותר ב-2016

מדוע צנח היצוא החקלאי מישראל לעולם?

 

אך בשונה מתחומים טכנולוגיים אחרים, בחקלאות השינוי הוא מרגש במיוחד משום שהתוצאה שלו בפועל, היא שימוש בפחות משאבים יקרים כגון מים ודשן וקבלת יבול גדול יותר: משמע יותר מזון לעולם.

 

האלגוריתם שאומר לצמח: תגדל

הכירו את הפיתוח של חברת AWL. החברה פיתחה בשנים האחרונות מוצר בשם SupPlant - מוצר האוסף מידע מהגידול בכל רגע נתון דרך חיישנים שיושבים על הצמח, בקרקע ובאוויר, ומנתח בעזרת סדרת אלגוריתמים ייחודיים מאות משתנים שמשפיעים על הגידול עצמו. המערכת של SupPlant מעבירה הוראות למחשב השקיה שפועל בהתאם ומשקה בעזרת אותם אלגוריתמים על פי הצורך המיידי והמדויק של הצמח, באותו רגע ספציפי. ללא התערבות אנושית.

חיישן גודל פרי במטע מנגו (צילום: ליים שמש ) (צילום: ליים שמש )
חיישן גודל פרי במטע מנגו(צילום: ליים שמש )

"התוצאות שאנחנו מקבלים מלקוחות הן לא פחות מפנומנאליות, החל בחסכון משמעותי במים ועד גידול ביבולים", אומר אורי בן נר, סמנכ״ל שיווק ומכירות בחברה. "אנחנו מסתכלים על הצורה השונה שהמערכת משקה בה לעומת צורות השקיה מבוססות בני אדם ורואים בבירור את השלבים הראשונים של מהפכה עולמית, שהתוצאה שלה היא שינוי יסודי בדרך שבה בני אדם עושים חקלאות".

חיישן קוטר גבעול על עגבניה בחממה (צילום: ליים שמש ) (צילום: ליים שמש )
חיישן קוטר גבעול על עגבניה בחממה(צילום: ליים שמש )

לדבריו, במציאות שבה האנושות גדלה בקצב מסחרר, יותר מזון בפחות משאבים אינו פחות מהכרח עולמי. "בשורה התחתונה, האלגוריתמים מאפשרים לנו פשוט לשאול את הגידול בחממה, במטע או בשדה מה הוא צריך מאתנו ולתת לו את זה בכמויות המדויקות ביותר".

 

החקלאות היום - חקלאות מדויקת וחקלאות מדייקת

גם חברת GreenIQ, פיתחה רכזת השקיה חכמה על פי מזג האוויר. המערכת שולטת בתזמון השקיית הגינה בהתבסס על נתוני מזג אוויר עכשוויים וחזויים, וחוסכת לדברי המנכ"ל ומייסד החברה, עודי דהן, עד 50% מצריכת המים מחוץ לבית. "הרכזת החכמה מתחברת לרשת האינטרנט האלחוטית הביתית או דרך חיבור סלולרי, והיא קלה ונוחה להתקנה", אומר דהן. "המערכת ניתנת לשליטה מכל מקום ובכל זמן דרך אפליקציה לסמארטפונים, טאבלטים ומחשבים אישיים".

הרכזת שולטת בתזמון השקיית הגינה בהתבסס על נתוני מזג אוויר עכשוויים וחזויים, וחוסכת עד 50% מצריכת המים (צילום: יח"צ) (צילום: יח
הרכזת שולטת בתזמון השקיית הגינה בהתבסס על נתוני מזג אוויר עכשוויים וחזויים, וחוסכת עד 50% מצריכת המים(צילום: יח"צ)

הרעיון הכללי בפיתוחים אלו די ברורה. הם מאפשרים לאסוף 24 שעות ביממה מידע על הצמח והסביבה בה הוא גדל, מידע שישדר למערכת איסוף נתונים, מתוכה החקלאי יפעיל את המערכות השונות, כך שהוא יוכל לעשות אופטימיזציה לתהליכי הגידול. כפי שבעל מפעל מעוניין למנוע עד כמה שאפשר אבטלה סמויה ובזבוז משאבים, כך גם בעולם החקלאות.

 

"החקלאות היום היא חקלאות מדויקת וחקלאות מדייקת", אומר עופר זקס, מנכ"ל מכון היצוא. "אם התשומות שלי בחקלאות הן מים, חומרי הדברה ודשנים, אז אני בודק כיצד אני נותן את אותן תשומות בדיוק כפי שהצמח צריך". זקס מציין, כי עולם החקלאות עובר גם שינויים בנושא שימור התוצרת הטריה ופיתוחי זנים עמידים כמעט ללא שימוש בחומרי הדברה, כך שהצרכן הסופי אוכל פירות וירקות שמבחינת הטעם, התחושה היא שהם נקטפו רק אתמול.

הצרכן הסופי אוכל פירות וירקות שמבחינת הטעם, התחושה היא שהם נקטפו רק אתמול (צילום: ליים שמש ) (צילום: ליים שמש )
הצרכן הסופי אוכל פירות וירקות שמבחינת הטעם, התחושה היא שהם נקטפו רק אתמול(צילום: ליים שמש )

"היום הצרכן הרבה יותר ביקורתי לגבי מה שהוא אוכל. הצרכן רוצה את הטעם של הפירות והירקות כאילו הם נקטפו אתמול מהעץ", הוא מוסיף. "לשמחתנו אנחנו נמצאים שם. היום יודעים לאסם (מלשון אסם) תפוח עץ למשך חודשים ארוכים - אפילו כמעט שנה, וכשהצרכן יאכל אותו הוא לא יחוש בהבדל בינו לבין תפוח שנקטף יום קודם לכן. כי קוטפים אותו מטפלים בו ומכניסים אותו לסביבה מבוקרת עם אחוז חמצן נמוך, CO2 גבוה וסביבה שעוצרת את תהליך ההבשלה של הפרי. כך מאריכים את חיי המדף. זה כמובן גם מאפשר לנו לסחור ולייצא ליעדים שלא יכולנו לחשוב עליהם בעבר", אומר בסיפוק.

 

אילן אילן במה אברכך?

ולדובדבן שבקצפת. ט"ו בשבט אמנם הוא חג לאילנות הקונבנציונליים, אבל אנחנו בשנת 2016, אז קשה שלא לספר על ה-eTree - העץ הסולארי שפיתחה חברת sol-logic.

ה-eTree - העץ הסולארי שפיתחה חברת sol-logic (צילום: sol-logic) (צילום: sol-logic)
ה-eTree - העץ הסולארי שפיתחה חברת sol-logic(צילום: sol-logic)

ה-eTree הוא פיתוח ישראלי חדש - פסל קיימי המייצר אנרגיה ירוקה עם לוחות סולאריים, מספק פינת מנוחה מוצלת, תחנת עגינה להטענת טלפונים חכמים וטאבלטים, Wi-Fi חופשי, פלטפורמה להעברת מידע ולמגוון שירותים רחב, ברזיית מי שתייה קרים ועוד סל פונקציות גדול.

 

מי שעומד מאחורי המיזם שצפוי להימכר בשנים הקרובות בכל רחבי העולם, הוא מיכאל לסרי, יזם ותיק בתחום הסולארי שחבר לאמן יואב בן דב, חתן פרס שרת התרבות ליצירה בתחום הציונות בשנת 2012. יחד הם הגו ופיתחו את העץ. לסרי על הרעיון ובן דוב על העיצוב. בן דב, שעבודותיו מתאפיינות במוטיבים הקשורים באדמה ובטבע. רבות מהן עוסקות בנוף המקומי וכוללות דימויים המשלבים בין נופים קדומים לסביבה העכשווית.

 

ובהקשר זה נסיים בסיפור מהגמרא הקשור לט"ו בשבט: לאדם שהיה הולך במדבר והיה רעב ועייף וצמא, ומצא אילן שפירותיו מתוקים, וצילו נאה, ואמת המים עוברת תחתיו, אכל מפירותיו ושתה ממימיו וישב בצילו, וכשביקש ללכת אמר: אילן אילן במה אברכך?

 

אם אומר לך שיהיו פירותיו מתוקים, הרי פירותיך מתוקים! שיהא צילך נאה, הרי צילך נאה! שתהא אמת המים עוברת תחתיך, הרי אמת המים עוברת תחתיך! אלא יהי רצון שכל נטיעות שנוטעים ממך יהיו כמותך!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: sol-logic
פסל קיימי המייצר אנרגיה ירוקה עם לוחות סולאריים
צילום: sol-logic
צילום: רונן אקרמן
"עולם החקלאות עובר גם שינויים בנושא שימור התוצרת הטריה", עופר זקס
צילום: רונן אקרמן
מומלצים